Med hodet p skafottet

30.12.2006 @ 11:46
 

Henrettelsen av Saddam Hussein ga George Bush julefreden han trengte, men fikk millioner av muslimer til å rase mot USA.

 

George W. Bush ønsker å åpne det nye året ved å ha lagt et stort problem bak seg, nemlig hva som skulle skje med Saddam Hussein. Men Bush har fortsatt hodet på skafottet i Irak. Samtidig med henrettelsen av Saddam er USA i ferd med å runde 3000 falne i Irak.

Farligere
Saddams død gjør det ikke enklere for USA å trekke seg ut med æren i behold. I stedet frykter både Amnesty og norske myndigheter at henrettelsen kan føre til mer vold i Irak.

- Saddam kan vise seg å være farligere død enn levende, mener statssekretær Raymond Johansen.

 

Slaktet
Når det er sagt: Selv de mest ihuga motstanderne av dødsstraff har problemer med å sørge over Saddam. Men timingen av henrettelsen var i god Bush-stil katastrofal. Noen timer etter hengningen, startet muslimer over hele verden feiringen av høytiden Eid. Under Eid slakter muslimer et rituelt offerlam. Sammenfallet i tid ble lagt merke til i Midtøsten.

 

-         Ble han slaktet som en annen sau, spurte en palestiner i Gaza da han fikk høre om henrettelsen.

 

Sov
Bush selv mener Saddams død er en milepæl i Irak, men innrømmer at den ikke kommer til å stoppe volden i Irak.


 -          Å få han dømt vil ikke stanse volden, men henrettelsen er en milepæl på Iraks vei mot et bærekraftig demokrati som kan beskytte seg selv, sa Bush i en uttalelse som ble lagt ut på nettsidene til Det hvite hus etter henrettelsen.  

Selv valgte Bush å sove seg gjennom passeringen av milepælen, til tross for at klokken bare var 22 i Det hvite hus da hengningen skjedde.

  

Krekar
 Henrettelsen setter også bom for de andre rettssakene Saddam sto overfor. Særlig gjelder det gassingen av kurdere i byen Halabja i Nord-Irak på slutten av 1980-tallet, og massakrene på sjiamuslimer i Sør-Irak etter Golf-krigen på 1990-tallet.

 

Samtidig må Stoltenberg-regjeringen vurdere hvordan henrettelsen virker inn på den planlagte utsendelsen av mulla Krekar. Ifølge Amnesty International er Saddams død mindre viktig for Krekar-saken enn de titalls henrettelsene som er gjennomført i Irak de siste par årene. Likevel gir henrettelsen av Saddam vann på mølla til de som mener Krekar må få bli i Norge. Det rammer også Bush-administrasjonen, som gjerne skulle sett at Krekar var ute av Norge før Bush er ute av Det hvite hus om to år.


Hummer og Campari

15.12.2006 @ 15:52

Av Ole Berthelsen

Etter en lang nyhetsuke kan vi slå fast at alkohol i stortingssalen og kameraer i dusjen ikke passer sammen.

Tirsdag fortvilet Vibeke Skofterud over at et nakenbilde av henne var lagt ut på nettet.

- For noen patetiske folk. Jeg føler meg hjelpeløs, sa  langrennsesset til Her og Nå.


Promille og sjikane

Frp-representant Per Sandberg brukte kraftigere lut etter avsløringen av at han hadde  inntatt Stortingets talerstol med tre akevitt og en øl under skjorten tirsdag.

- Det er noen feige stortingsrepresentanter  som har tipset åtselsdyrene i VG, hevdet Sandberg.

Frp-formann Siv Jensens pressekonferanse i Stortinget torsdag for å forsvare Sandberg. ble et oppgjør om promille og sjikane i rommet der Stortingets utvidede utenrikskomité vanligvis møtes.

Fredag avslørte statsminister Jens Stoltenberg at selv han nok har drukket  før møter i Stortinget.

Krekar
Fredag kom Dagbladet med Newsweek-avsløringen om at USA skal ha vurdert i sende spesialsoldater til Oslo for å bortføre mulla Krekar . Det setter diskusjonen om å sende norske spesialsoldater til Afghanistan i et spesielt lys. Hvis USA har soldater nok til å hente en enslig mulla i Oslo, skulle man tro de hadde nok folk i Afghanistan også.

Korrupsjon
I Bærum er en vedlikeholdssjef hektet for korrupsjon.  Tidligere i høst innrømmet eiendomssjef Morud i Oslo kommune at han hadde unndratt rundt 90 millioner kroner. Er det rart Åslaug Haga sliter med å skaffe nok penger til kommunene?


Renter og fyllejoik
Onsdagens renteheving har ikke påvirket julehandelen. Ifølge Statistisk sentralbyrå får det heller neppe konsekvenser for boligprisene. Ola Nordmann møter jula og nyåret like optimistisk som før.


I Tromsø dukket det opp bisarre detaljer fra eks-UP-sjefen Einar Holands viderverdigheter etter at han havnet i grøfta 2. september.  Etter utforkjøringen dro han på fest.

- En av festdeltakerne skulle lage en joik til meg. Hver gang han joiket skulle jeg drikke, fortalte Holand i retten.

Vi kan bare understreke advarselen nå i disse akevitt-tider: Joik, alkohol og Stortingssalen hører ikke sammen. Og husk: ingen kameraer i dusjen.


I maktens klamme armhule

08.12.2006 @ 09:42
Av Ole Berthelsen

Etter ukas ”hvem kjenner Ari”, er det naturlig å runde av uken med et besøk i maktens klamme armhule, nemlig Presselosjens  julebord.

 

Etter en uke med fokus på journalisters bånd til kjendiser og politikere, var det torsdag duket for Presselosjens julebord i Oslo. Til tross for alle advarsler om konsekvensene av forbrødring og forsøstring mellom makten og maktens voktere, var oppmøtet upåklagelig. Her var Frp-formann Siv Jensen, visepresident Carl I. Hagen med sin kone, elskerinne og sekretær Eli, Høyre-leder Erna Solberg, Venstre-leder Lars Sponheim og finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen, for å nevne noen.

 

Den uflidde
Den uflidde, usympatiske og kortvokste VG-reporteren Eirik Mosveen omtalt i Eli Hagens famøse epos, var også til stede. Det samme var kollegaen Elisabeth Skarsbø Moen og Dagsavisen-journalist Kjell- Erik Kallset. Begge fikk pepper i Nettavisen torsdag og Aftenposten fredag for ikke å ha ”outet” Ari Behn som Ap-velger etter Trond Giskes førtiårslag på Ormøya for tre uker siden.


Den Upperste
I løpet av kvelden ble Eli Hagen kåret til ”Årets Upperste” av Upper Ten-general Torkjel Berulfsen, for anledningen forsterket med Nytt på Nytts Jon Almås som medkonferansier.

 Etter overrekkelsen av premien – en magnum Upper Ten - var Berulfsen svært nær å forgripe seg på Eli Hagen da han forsøkte å fjerne mygg-mikrofonen fra brystet hennes. Til slutt grep Jon Almås elegant inn og fjernet mikrofonen på en litt mer diskret og bluferdig måte enn det Berulfsen la opp til. 
  Koteletter
Det eneste skåret i gleden i Det Medisinske selskap torsdag, var at Ari ikke var der. Merkelig nok var det heller ingen fotografer eller TV-kameraer til stede. Presselosjens julebord er nemlig ment som et pustehull for jegerne og de jagede. Kanskje er det derfor det ble servert fisk, og ikke blodrødt kjøtt. 
 

Til gjengjeld fikk Ari-vennen Trond Giske – som heller ikke var der - unngjelde grundig for sine nyanlagte koteletter.  – Kinnskjegget aspirerer til åpning av Lierne-festivalen, mente presselosjens glattrakede leder Kjetil B. Alstadheim.

  

Nærmere Gud
Kvelden åpnet med at den nyutnevnte stabssjefen ved Statsministerens kontor, Karl Erik Schjøtt-Pedersen fortalte en serie finnmarksgroviser med religiøst tilsnitt.

 

Etter torsken lurte takk for maten-taler Siv Jensen på om vitsene skyldtes at ”Schjøtt-en” føler seg nærmere Gud i 15. etasje på Statsministerens kontor, eller om han fortsatte flørten Ap har innledet med KrF.

 Polonese

Under konjakken etter røykepausen lurte Kristin Halvorsens torpedo og statssekretær Roger Sandum på om ikke han kunne bomme finansministeren for noen kroner. Selv hadde han bare kredittkort med seg. Saken ble stilt i bero da hele selskapet ble utkommandert til polonese (opprinnelig «polonaise» for «polsk», en sakte vals av polsk opphav).

 

Carl og Eli var selvskrevne ledere av polonesen, med Scjødt-en på slep. Etter noen innledende runder var det tid for journalistene og politikerne å holde hendene i broderlig og søsterlig forening i polonesens høydepunkt: Når toget av festdeltakere entrer tunnelen dannet av medgjestenes klamme armhuler.

 

Makt
Med Kristin Halvorsen og Carl I. Hagen på en side, og en skokk VG-journalister på den andre kan man virkelig snakke om å entre maktens korridor. Nettavisens utskremt våget ikke se opp da han passerte Eli og Carl, av frykt for at Eli skulle bli forulempet en gang til.

 

Så var det klart for dans. For å unngå flekker på slipset og på rullebladet, forlot Nettavisens medarbeider lokalet før baren åpne for alvor. Vi kan bare tenke oss slutten. Men den blir ganske sikkert lekket til riksmediene når festdeltakerne får summet seg om to-tre uker.


Cheney flakser videre

06.12.2006 @ 08:13
Av Ole Berthelsen

Dagen etter valgnederlaget 7. november kunngjorde George W. Bush at forgjengeren Donald Rumsfeld trakk seg. Natt til onsdag godkjente Senatets forsvarskomité Robert Gates som ny forsvarsminister. Han fortalte det kongressen ønsker å høre: USA vinner ikke krigen i Irak.

Byttet i Pentagon var høyst nødvendig for en etterlengtet kursendring i Irak. Onsdag legger det kongressoppnevnte Baker-utvalget fram risset til hvordan kursendringen kan skje, først og fremst gjennom en kontrollert tilbaketrekning, og økt samarbeid med Iran og Syria.

Slåsshansken
 Samtidig har Bush trukket nominasjonen av John Bolton som FN-ambassadør etter å ha fått klar beskjed om at han aldri ville bli godkjent av Senatet. Til det har Bolton fungert for ofte som Bush-administrasjonens slåsshanske, først som USAs forhandler med Nord-Korea, senere i FN.

Selv om Bolton etter hvert greide å samarbeide bedre med sine kolleger i FN enn da han begynte, kunne et kollektivt lettelsens sukk høres over store deler av FN-bygget da han trakk seg.

- Jeg har ingen kommentar til at han går av. Men dere kan skrive at jeg smilte da jeg sa det, gliste FNs visegeneralsekretær Marc Malloch Brown.

Still winning
Den evige vinner John Bolton og Donald Rumsfeld laget bråk på hvert sitt område. Men arkitekten bak Bush-administrasjonens «foroverlente» politikk, visepresident Dick Cheney, blir sittende til Bush går av etter valget i 2008. Cheney er kjent som mannen som aldri gir seg. New York Times-spaltisten Maureen Dowd har gravskriften klar for Cheney: «her ligger Dick Cheney – still winning».

Derfor er det ikke selvsagt at Bush-administrasjonen kommer til å stå for en dramatisk kursendring i Midtøsten de neste to årene,  til tross for demokratisk flertall i kongressen. Tvert i mot kan det fortsatt komme negative overraskelser.  Vi krysser fingrene.

Valla og Vrherre

01.12.2006 @ 10:53
Av Ole Berthelsen

 

LO-leder Gerd Liv Valla har ikke bare direkte linje til Jens. Nå vil hun ha direkte linje til Vårherre også.

 

Bomben som Valla kom med på Gol torsdag kan vanskelig tolkes annerledes.


-         LO vil beholde statskirken, kunngjorde Valla, tre dager før LO-sekretariatet vedtar den formelle anbefalingen til LO-forbundene.  

  

Ved å knesette at LO vil ha statskirke sørger hun for å holde kanalen åpen ikke bare til Statsministerens kontor, men til Vårherre selv i tilfelle regjeringen for eksempel skulle finne på å ville utnevne biskoper som ikke faller LO i smak.

 

Samtidig passet hun på å understreke at Jens kan vente seg flere ubehagelige telefoner fra Youngstorget hvis regjeringen kommer med nye ideer som LO ikke liker.

 

-         - Jeg kan love at om det kommer nye tåpelige forslag, da kommer jeg til å bli illsint igjen, sa hun til statsministeren.

 

Tause Birgitte
I Kulturdepartementet vakte det oppsikt etter at Trond Giske døpte sin egen departementetsråd ”Tause Birgitte” under et seminar tidligere i måneden.

  
Departementsråd  Helge Sønneland sier han ikke tok seg nær av betegnelsen, og Giske selv hevder han bare sa det som en spøk da Sønneland skulle dele ut noen vinflasker.  

Giske slipper imidlertid å kikke på telefonen. Sønneland går snart over i jobben som europarådgiver for statsråden.  

 
Krekar
Tidligere i uka foreslo Frp å endre loven slik at at mulla Krekar kan bures inne til han kan bli sendt ut av landet. I så fall har kanskje Trond Giske et ledig kontor å låse han inn på til utvisningen kan skje.  

Kaker
Kakekaster Jon Waagard angrer på sitt famøse stunt mot finansminister Kristin Halvorsen i fjor. Men angeren satt ikke dypere enn at han satte pris på et stykke marsipankake under pausen i rettssaken torsdag. 


Hastverk
Frps tidligere innvandringspolitiske talsmann Per Sandberg har fått andre ting enn Krekar å tenke på etter at han ble tatt i 100 kilometer i timen i en 60-sone i Målselv.

 

- Det er rett og slett flaut, pinlig og mektig irriterende, mer irriterende for meg enn noen annen, sier Sandberg, som nå leder Stortingets transportkomite.

  

Sandberg er ikke alene om å ønske større fart i nord. Fredag la Regjeringen fram den etterlengtede Nordområdestrategien. Nyheter var det ikke så mye av, noe statsminister Jens Stoltenberg også inrømmet

 

-         Det var ikke vår mening at planen skulle legges ut på NRKs hjemmesider for 14 dager siden, sa han.

 

Nygaardsvold
I tillegg til Stoltenberg var det hele tre statsråder til stede: utenriksminister Jonas Gahr Støre, kommunal- og regionalminister Åslaug Haga og kunnskapsminister Øystein Djupedal.

 

Lederen av ekspertutvalget for Nordområdene, universitetsrektor Jarle Aarbakke, pekte på at det ikke har vært så mange statsråder samlet i Tromsø siden 1940. Sammenlikningen var kanskje ikke helt heldig, gitt omstendighetene i juni 1940. Vi får håpe regjeringen får større handlingsrom i Nordområdene enn det Nygaardsvold-regjeringen hadde etter flukten fra Tromsø.


hits