Hummer og Campari

24.11.2006 @ 08:42

Av Ole Berthelsen

 

Vi trodde Eli Hagen regjerte luftrommet over Norge denne uka. Men det var før SVs kamptog "Joint Strike Train" kom på banen.

  

Uka begynte som den sluttet: Mer Eli Hagen. I boka ”Gift med Carl” tar fru Hagen for seg Ari Behn, prins Charles og Erna Solberg, for å nevne noen i alfabetisk rekkefølge. Eli klager over at hun blir mobbet på grunn av håret. Til gjengjeld får en navngitt VG-journalist så hatten passer. "Liten, uflidd og usympatisk" lyder karakteristikken i boka.

 

Mandagens pressekonferanse på Bristol ble en seanse full av følelser. Til gjengjeld var pr-verdien optimal. Aldri har så mange skrevet så mye om så lite. Boksalget går så det suser ifølge Dagbladet, mens Aftenposten hevder hun ikke har solgt en eneste bok på grunn av manglende strekkoder. Noen pikante avsløringer av Finanskomiteens tur til Bankok på 80-tallet spritet opp også opp det politiske innholdet.

   

Akkurat i det Eli Hagen var på vei inn i skyene, dukket en utfordrer opp i horisonten. Onsdag vedtok SVs stortingsgruppe at kjøpet av kampfly bør utsettes. Samferdselspolitisk talsmann Hallgeir Langeland mener pengene i stedet kan brukes på høyhastighetstog.

 

Det tok ikke mange timene før begrepet ”kamptog” var på alles lepper.  Kombinasjonen av høy hastighet, under-radaren-egenskaper og uforutsigbar trasé passer midt i blinken for geriljakrig i  Norge. Konseptet byr på en liten utfordring i Barentshavet, men vi spår at ”Joint Strike Train” blir en vinner på SVs landsstyremøte i helgen. 

Tidligere på dagen måtte utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvare regjeringens EØS-politikk. "Er det EØS-motstanderne som styrer regjeringens politikk?" undret Høyre-leder Erna Solberg.
 

Andre har viktigere ting å tenke på. Etter å ha måttet svelge skuffelsen over at bryllupet til Tom Cruise bare var juks, får James Bond-fansen endelig litt ekte vare etter alle ”Mission Impossible”-filmene. I helgen er det ”Casino Royal” og Daniel Craig som ruler.


For de som ikke liker Bond, er det også håp, ifølge Nettavisen: Taliban har tatt seg vinterferie. Så nå er det bare å ta på seg ”ølbrillene” og gi seg byen i vold.

 

Riktig god helg.


Bonusuke og pizzahelg

18.11.2006 @ 10:21
Av Ole Berthelsen

Uka begynte med en sjokkert tysker og sluttet med en sjokkert Telenor-sjef.

Uwe Rössler fikk hakeslipp av å bli kastet som trener fra Lillestrøm.

Det var ikke så vanskelig å forstå, gitt at klubben tross alt fikk fjerdeplass i årets serie. For etterfølgeren Tom Nordli betyr alt dårligere enn bronseplass til neste år et totalt nederlag.

En annen som fikk hakeslipp mandag var forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Mens statsråden var på møte i Brüssel, klinket forsvarssjef Sverre Diesen til. I Oslo Militære Samfund advarte han at med dagens forsvarsbevilgninger gikk det mot styrt avvikling av Forsvaret.
- Jeg deler ikke en slik elendighetsbeskrivelse, svarte Ström-Erichsen Likevel har hun fortsatt tillit til sin frittalende forsvarssjef.

Runddansen om million-opsjonene til konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og resten av Telenor-ledelsen fortsatte mandag. Rødgrønne politikere varslet oppvask. Onsdag ble det avslørt at den første Stoltenberg-regjeringen sa ja til opsjonene i 2001. Under time etter at saken ble publisert, ble Stoltenberg konfrontert med opplysningene i Spørretimen. Det kan man kalle instant mediakrati.


Finansminister Kristin Halvorsen fulgte opp torsdag i Dagbladet med å si at ingen bør tjene mer enn statsministeren. Det falt en del tunge næringskoryfeer tungt for brystet.


Ekteparet Eli og Carl I. Hagen har også vært i vinden. I den interne konkurransen om oppmerksomheten var det utvilsomt Eli som vant. - Jeg fryktet at Carl ville innlede et forhold til Siv Jensen, røper hun i sin nye bok. Oppstusset rundt bekymringen beviser at assosiasjonen til sex og makt er uimotståelig for oss dødelige, selv om det er falsk alarm.

Fredag tok endelig Telenor-sjefen til motmæle etter stormløpet mot opsjonsavtalene.

- Jeg hadde gjort en dårligere jobb dersom jeg ikke hadde hatt denne lønnspakken, sier han til Dagens Næringsliv.   Statoil-sjef Helge Lund har ikke opsjoner. Til gjengjeld kan han hanke inn inntil halvparten av årslønnen i bonus dersom han får maksimal effekt av bonusavtalen. – Jeg får ikke uttelling med mindre jeg leverer, sier Lund til Aftenposten.  


Bråket om bonusene fikk kanskje norske  toppsjefer til å ligge lavt i helgen. Det var kanskje like greit. Mattilsynets rapport fra flere  luksusrestauranter som  trist lesning. Babettes gjestehus i Oslo ble stengt, mens  Bølgen og Moi fikk pepper for dårlig kjøleforhold.

God helg, og lykke til med pizzaen.


Et jordskjelv for Bush

08.11.2006 @ 07:49
Av Ole Berthelsen

George W. Bush kunne leve med at demokratene erobret Representantenes hus. At Senatet også røk, er det en katastrofe for republikanerne.

 Jeg skrev tidligere mandag at med tanke på de mange  skandalebefengte republikanerne som er på vei ut av Representantenes hus, er det ikke sikkert president George W. Bush er så lei seg over det varslede valgnederlaget der tirsdag. 

Verre er det hvis demokratene også får flertall i Senatet. Det vil bety et politisk jordskjelv for presidenten.
Torsdag ble det klart at demokraten Jim Webb seiret i Virginia,og dermed sikret demokratene flertall. Webb vant med noen tusen stemmer. Til alt overmål var han republikaner for inntil ett år siden.


At demokratene fikk flertall i Representantenes hus var ingen bombe. Meningsmålinger tydet på at amerikanerne ønsket å bruke mellomvalget til å sende en tydelig protest til Det hvite hus. Først og fremst er de lei krigen I Irak. Men korrupsjonsskandalene i Kongressen har også kostet republikanerne dyrt.


 Med den  kommende ledereren  i Representantenes hus, Nancy Pelosi, får president George W. Bush en tøff negl å bryne seg på. Ikke bare er Pelosi liberaler og aborttilhenger. Hun har også sagt tydelig fra om hva hun mener om republikanerne. 

-         De lar seg ikke stoppe av penger, sannheten eller anstendighet. De sier hva som helst om hvem som helst. De angriper, og dere må slå tilbake, advarte hun. 

 For George W. Bush kan Pelosi likevel bli et kjærkomment skifte bort fra hans egne partifeller som har hatt en hang til å vikle seg inn i pikante sexhistorier eller korrupsjonssaker.  Mandag morgen inviterte han henne på lunsj.

Bush er også pinlig klar over at demokratene nå sitter på pengesekken. Det vil blant annet få store konsekvenser for krigføringen i Irak.

En trøsst for Bush i forhold til Representantenes hus er at maktskiftet i Representantenes hus på sikt kan styrke republikanerne foran presidentvalget i 2008. En sittende president i sin andre og siste periode er per definisjon en “lame duck”. Med demokratene i ledelsen av Representantenes hus, har George W. Bush en god unnskyldning dersom forslag han kommer med blir topedert av Kongressen. Mye av aggresjonen i forhold til Irak er også hentet ut i god tid før presidentvalget.

For nordmenn og andre utlendinger er tirsdagens valg en demonstrasjon av noe mange har glemt siden Bush tok over: USA representerer mange avskygninger, og amerikanerne har evne til å snu seg rundt raskt.

Samtidig sementerte kongressvalget todelingen av amerikansk politikk. Mens velgerne straffet Bush-administrasjonen på landsbasis, støttet de mange konservative forslag på delstatsnivå. Virginia er ett eksempel. Mens Jim Webb gjorde et mye bedre valg enn det noen hadde ventet, ble det klart flertall for et forslag om at delstatsgrunnloven skal forby ekteskap mellom homofile. De neste to årene i USA blir spennende, også for nordmenn.

Den enes dd

06.11.2006 @ 13:35

Den enes død


Av Ole Berthelsen
 

Dødsdommen over Saddam er dårlig nytt for de som håper på å få mulla Krekar ut av Norge.

 
Dersom Saddam Hussein blir hengt, kan trolig integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen  glemme å sende mulla Krekar til Irak. Utvisningen har allerede vært utsatt fordi forholdene i Irak blir sett på som for utrygge for mulla Krekar og andre som måtte reise til landet.  


Saddam får trolig anke dommen, men om han unngår galgen er uklart. Saken har vært en symbolsak som skulle vise at Irak er i ferd med å bli et land med en fungerende sentralregjering og selvstendige domstoler. Dersom omverdenen presser på for at dommen han omsider har fått skal omgjøres til fengsel, kan det skape enda mer uro.

Tilsvarende gjelder for mulla Krekar Krekar. I likhet med Saddam-saken vil neppe irakerne uten videre kjøpe argumentet fra Norge om at Krekar ikke må få dødsdom dersom han sendes tilbake. I så fall kunne det virke som nok et ydmykende knefall for utlandet. Bush-administrasjonen vil heller ikke sitte stille å se på at en de har høyt på listen over farlige terrorister ikke skal dømmes på linje med andre forbrytere i Irak.

 

Fortsetter Irak veien mot oppløsning, vil det være kurderne som bestemmer over Krekars skjebne hvis han blir sendt tilbake. De kan trolig overtales til å omgjøre en eventuell dødsdom til livsvarig fengsel. På den annen side vil det ikke være mulig å sende Krekar tilbake til et land i full borgerkrig.

 

Under Bondevik-regjeringen skrev Nettavisen at Krekar trolig kom til å være lenger i Norge enn daværende flyktningminister Erna Solberg ville bli i regjeringskvartalet. Den spådommen slo til. Dersom Solberg kommer i regjering igjen etter valget i 2009, risikerer hun å møte Krekar og seg selv i døra på nytt uten å kunne gjøre annet enn å si hei.


hits