Hillary i grøfta

07.05.2008 @ 11:23
Siste runde i primærvalgene sendte Hillary Clintons valgkampmaskin i grøfta.

En knepen seier i Indiana og et stortap i Nord-Carolina gjør at bare et mirakel kan redde Hillary Clinton. Barack Obama mangler under 200 nye delegater for å sikre seg de magiske 2025 delegatene han trenger på demokratenes landsmøte i august.


Nederlaget for Clinton i Nord-Carolina var knusende: Med 56 prosent av stemmene fikk Barack Obama 58 nye delegater, mens Clinton fikk 42, basert på foreløpige tall. I Indiana vant Clinton med usle 22000 stemmers overvekt. Det ga henne 37 nye delegater, mot 33 til Obama. Ren matematikk viser at Clinton ikke har mulighet til å vinne nok delegater til å gå forbi Obama i de seks primærvalgene som er igjen.


Clintons eneste håp er å overtale de vel 800 superdelegatene i partiet til å støtte henne. Superdelgatene er guvernører, fagforeningspamper og andre partitopper som stiller med ubundet mandat på landsmøtet. Så langt har hun støtte fra vel 270 av dem. Hvis hun ikke gjør det bedre ved de neste seks valgrundene enn hun har gjort så langt, må Clinton overtale åtte av ti superdelegater til å stemme på henne for å få nok delegater. Rundt 250 av dem har allerede sagt de støtter Obama. Med nattens runde i bakhodet kan det like gjerne skje at superdelegatene forsøker å overtale Clinton til å gi seg.

Clinton forsøker også å overtale demokratene til å la stemmene fra primærvalgene i Michigan og Florida telle med. Clinton vant klart begge steder, men delstatene fikk valgene underkjent av partiledelsen som straff for å ha framskyndet valgdatoen. At partiet skal snu for å hjelpe Clinton er enda mindre sannsynlig etter den lite overbevisende seieren i Indiana.


Bensin på bålet

05.05.2008 @ 10:51

Hillary Clinton lokker med kutt i bensinavgiften foran valgene i Nord-Carolina og Indiana.


I de siste dagene har Hillary Clinton lokket velgerne med løfter om å kutte bensinavgiften i tre måneder, et forslag hun har stjålet fra republikaneren John McCain. På NBCs "Meet the Press" søndag gikk Barack Obama klart mot forslaget: - Dette stemte jeg for mens jeg var delstatssenator i Illinois. Det eneste som skjedde var at oljeselskapene hevet prisen tilsvarende, og stakk fortjenesten i lommen, sa han.

Forslaget er populært blant velgerne, som sliter med rekordhøy bensinpris. Men noen av dem lurer på om ikke løftet fra Hillary er en ny type biodrivstoff: Valgflesk i flytende form. Spørsmålet er bare om det er nok til å snu valgvinden for Clinton.På den siste målingen fra CBS og New York Times leder  Obama med 12 prosentpoeng på Clinton blant demokratene. Dermed øker han forspranget foran primærvalgene i North Carolina og Indiana tirsdag.

Målingen er tatt opp etter at Obama klart tok avstand fra sin tidligere åndelige mentor,  den eksentriske pastoren Jeremiah Wright.  Obama leder også klart på lokale målinger i North Carolina før primærvalget tirsdag.  Målingen for CBS/New York Times  viser også at velgerne har fått igjen troen på at Obama kan slå McCain til høsten. 

Trøsten for Hillary Clinton er at like mange av velgerne tror hun kan slå McCain. Clinton har dessuten omtrent like stor oppslutning blant uavhengige velgere som Obama. Hun ligger også an til å vinne i Indiana tirsdag. Men et Hillary-tap i North Carolina vil være å helle bensin på bålet i Obama-leiren. Da hjelper det lite for Clinton å kreve lavere bensinavgift.


hits