Vinn og forsvinn

23.04.2008 @ 08:43
Velgerne i Pennsylvania ga Hillary Clinton hjertestarten hun trengte for å fortsette valgkampen. Men hun har langt igjen for å ta igjen Barack Obama. 

På forhånd hadde ekspertene spådd at Hillary Clinton måtte vinne med tosifret margin over Barack Obama i Pennsylvania i natt. Med 55 prosent oppslutning til seg selv og 45 prosent til Obama greide hun det med et nødskrik.

Men seieren ga henne bare en håndfull ekstra valgdelegater til demokratenes landsmøte. De 158 delegatene med bundet mandat fra Pennsylvania fordeles proposjonalt mellom Clinton og Obama. Dermed har fortsatt Obama et klart flertall av delegater i ryggen.


Hillary Clinton kan trøste seg med at hun fikk 250.000 flere stemmer enn Obama i Pennsylvania. Dermed ble Obamas forsprang  i avgitte stemmer på nasjonalt plan halvert. Men seieren har kostet Clinton omtrent hele valgkampkassen.


 Neste runde i primærvalget er Indiana og Nord-Carolina. Mot cash-maskinen Obama stiller blakke Hillary Clinton med et stort handicap. Nord-Carolina har hun allerede gitt opp, og i Indiana blir det kamp på kniven.

Skal Clinton greie å vinne nominasjonen, må hun greie å overbevise et stort flertall av de 800 superdelegatene som stiller på landsmøtet uten bundet mandat om at hun er den mest valgbare kandidaten. Men sannsynligheten for at hun greier det, er minimal. Derfor har seieren i Pennsylvania  en bitter ettersmak for Clinton: Den kan være seieren som viste at hun kan vinne slag, men ikke krigen.


Siste stopp for Hillary

22.04.2008 @ 08:03

Hillary Clinton vinner trolig primærvalget  i Pennsylvania i dag, Den dårlige nyheten for henne, er at seieren kan bli uten betydning.

 Pennsylvania er et mini-USA, med både gamle industribyer  i vest,  IT-mekkaer og store forsteder i øst, og jordbruksland i midten. I utgangspunktet favoriserer velgermassen Hillary Clinton. Men selv om hun  leder på så godt som alle målinger, er ikke forspranget stort nok. Før dagens valg, har Barack Obama rundt 1650 valgdelegater, mens Clinton har vel  1500.  

Dersom Pennsylvania virkelig skulle være avjørende for Clinton, må hun sope inn så godt som samtlige av de 158 delegatene fra Pensylvania. Det kommer ikke til å skje. 

Hillary har fortsatt et halmstrå: nemlig at hun får flere stemmer totalt på nasjonal basis enn Barack Obama. Men i så fall må hun vinne med rundtd 20 prosentpoeng i  Pennsylvania. Det kan hun bare drømme om.  

Trøsten for Hillary er at en seier i Pennsylvania ikke alltid er av det gode: I 2004 slo  John Kerry George Bush  i Pennsylvania, men tapte likevel valget totalt. Det samme skjedde med Al Gore i 2000. 


hits