Heis flagget for Carsten

15.01.2008 @ 10:40

Av Ole Berthelsen

Det er uvirkelig at Carsten Thomassen er borte. Dagbladet-journalisten var en av de reporterne i Norge som kunne mest om Afghanistan. Derfor er det både tragisk og ironisk at han skulle bli drept nettopp i Kabul.

 

Risiko
Drapet kommer til å prege norsk media i lang tid. Ikke bare fordi Carsten var den han var, men fordi hendelsen tvinger oss andre journalister til å tenke gjennom hva vi holder på med. Er det riktig å reise til områder der vi risikerer å bli angrepet selv?

 

Jeg er ikke i tvil om at Carsten selv ville ha svart ja.  Å forklare hva som skjer i Afghanistan og andre konfliktområder er ikke bare viktig, men nødvendig for at vi skal forstå verden rundt oss og hvordan den påvirker vår egen hverdag. Dessuten risikerer norske soldater, hjelpearbeidere og diplomater livene sine i Afghanistan hver dag. I fjor ble de to norske soldatene Tor Lau-Henriksen og Kristoffer Sørli Jørgensen drept.  I går var det Carstens tur. Samtidig ble flere sivile afghanere drept og en norsk UD-ansatt hardt skadd.


Først sørge
Mange kommer til å ha triste dager i tida som kommer. I kondolanseprotokollen som ble lagt ut på dagbladet.no i går kveld til var det i morgentimene allerede kommet inn over 4000 hilsener til Carsten.

 Men nettopp derfor skal vi ikke glemme at han hele tida jobbet for å få fram det han selv mente var viktig for leserne sine. Det gjorde han i Kabul den tragiske dagen i går også.

Nå skal vi sørge. Senere skal vi heise flagget for Carsten og det han sto for.

Månelanding 08

01.01.2008 @ 21:37
  Jens Stoltenbergs nyttårstaler legger sterke føringer på politikken i året som kommer. Derfor var det grunn til å spisse ørene foran årets seanse. Stikkord for talen var de tre k-ene: Kunnskap, Klima og Krigen i Afghanistan. 

I fjor sto klima-månelandingen øverst på lista. I år måtte klima vike for kunnskap. At norsk skole har sklidd ned den den nedre halvparten av rankinglista har gått rett hjem på Statsministerens kontor. Jens Stoltenberg har innsett at en månelanding forutsetter at man vet hvor månen ligger. Det er først og fremst skolenes ansvar. 

 Høy og mørk
Derfor var det ikke tilfeldig at statsministeren  først tok for seg skolen i årets tale. Samtidig ble klimaproblemene - ikke minst internt i regjeringen - skjøvet ned til andre plass. Etter å ha parkert pilotanlegget for gassrensing på Mongstad før jul, var det ikke annet å vente. Stoltenberg lurte på om pedagogenes reformiver har gått for langt, og lovte (enda en) evaluering av de mange reformene. Men skal han få kjøtt på beinet, må han vise vilje til å ta noen politiske grep. 

Statsministeren pekte på at Kina utdanner dobbelt så mange på universitetsnivå som USA hvert år, men unnlot å knytte satsingen på kunnskap her hjemme til løfter om mer forskning. Det lover dårlig for forskningsminister Tora Aasland, selv om partikollegaen og skoleminister Bård Vegar Solhjell kan spille høy og mørk.  

Klimakameler

 I SV er det mer sprengkraft i uenigheten om Afghanistan enn bruduljene om klimapolitikken eller selvfølgeligheten mer kunnskap i skolen. Derfor blir den tredje av de tre k-ene - Krigen i Afghanistan - trolig den vanskeligste for regjeringen i 2008. Arbeiderpartiet kan ikke leve med en svekket norsk innsats i Afghanistan, særlig ikke etter at prestisjeoperasjonen i Sudan ble lagt på hylla. I nyttårstalen varslet Stoltenberg økt satsing på  bygging av det sivile samfunnet i Afghanistan. Men om dette er nok for SV gjenstår å se. Partiet har behov for å vise fram noen seire i regjeringssamarbeidet etter å ha brukt store deler av 2007 på å svelge fete og skitne klimakameler mothårs med rumpa først. 

Het vår
Allerede til uka holder regjeringspartiet SV sin Afghanistan-konferanse. Der er liten grunn til å tro at konferansen ender med full oppslutning om regjeringens linje, for å si det forsiktig. Samtidig rykker stortingsvalget neste år stadig nærmere. Det varsler en het vår for Stoltenberg II-regjeringen.

hits