Hurtigruteministeren

29.09.2006 @ 14:49

Odd Eriksen (51) ble helt og kjendis da han hjalp til med å overmanne asylsøkeren som forsøkte å styrte Kato Air-flyet over Bodø i 2004. Derfor var han en spennende overraskelse da Jens Stoltenberg presenterte regjeringen etter valgseieren i 2005.

Men noe av det som gjorde Eriksen til en overraskelse i 2005, var nettopp hans talent for å være anonym. Før Kato Air-episoden hadde han sittet i tre perioder på Stortinget uten å gjøre noe særlig av seg. Å være utspillspolitiker er et dårlig utgangspunkt for å bli minister. Men å tilsynelatende ikke ha hjertesaker man brenner for, er heller ikke bra.

Året som næringsminister var heller ingen glansperiode for Eriksen. Fredag innkalte statsminister Jens Stoltenberg til pressekonferanse for å kunngjøre bytte av næringsminister.

Den tidligere industriarbeideren fra Mosjøen begrunnet selv avgangen med hensynet til familien. Det har vi stor forståelse for. Samtidig ville Nordland Arbeiderparti ha Eriksen som ny fylkesrådsleder. Hastverket rundt avgangen til en statsråd ble altså bestemt av nominasjonsmøtet til et av Aps fylkeslag. At Stoltenberg tar hensyn til lokalpolitikken, er et godt tegn, men forklaringen er ikke nødvendigvis den eneste.

Det er ingen hemmelighet at Eriksens departement ikke har vært den mest skinnende juvelen i regjeringens smykkeskrin i året som gikk. Som statsråd var Eriksen nesten usynlig. At han sørget for at nettolønnsordningen for sjøfolk ble gjeninnført, hjalp godt for Hurtigruten - og for populariteten i kystfylket Norland. Han er også stolt av å ha skaffet over en milliard til næringslivsrettet forskning. Det er bra, men langt fra banebrytende for en minister i en flertallsregjering. Og hvor ble det av den lenge varslede eierskapsmeldingen?

Før han gikk av, rakk Eriksen å melde at det ikke er aktuelt å redusere den norske stats andel i SAS, selv om svenskene skulle selge seg ut. Det blir i såfall en het potet for den nyslåtte næringsministeren Dag Terje Andersen. Den tidligere tømmerhuggeren og landbruksministeren har i likhet med Eriksen også et bein solid plantet i LO. Men kanskje unngår han å komme på kant med rørsla slik Eriksen gjorde.

Andersen får uansett et bedre utgangspunkt enn sin forgjenger ved at han arver et fikst ferdig statsbudsjett - og ikke et som er spikret sammen av en borgerlig regjering. Budsjettet blir til syvende og også den endelige dommen over Odd Eriksen. Så får vi se om han brukte verktøykassen eller smykkeskrinet da han satte det sammen.


Kommentarer:
Postet av: Hm

Alle forutsetter at Stoltenberg ønsker en effektiv næringsminister, og at Eriksen derfor har vært en flopp for regjeringen. Det motsatte er nok tilfelle. Stoltenberg måtte simpelthen gå til valg på LO-frieri om "aktiv næringspolitikk". Men alle vet at det ikke er mulig å føre slik politikk, enten man vil eller ei, takket være EØS osv. Derfor ville han fått problemer hvis han satte inn en kompetent "direktørvenn" som ikke fikk utrettet noen ting. Det han gjorde i stedet var genialt. Han satte inn folkets og LOs mann, Odd Eriksen, slik at publikum tror det var Eriksens inkompetanse som er skyld i at ingenting ble gjort. Dette er god gammel mafiataktikk fra Jens. "Keep your friends close, but your enemies closer". Sett LO inn på næringsministerplass, og le av at heller ikke de kan gjøre noe der. Heldigvis.

29.09.2006 @ 16:49
Postet av: Tom Pedersen

Eriksen virket fra dag en som en mann fullstendig uten grep om sitt ansvarsområde. At han selv omdefinerte den såkalte verktøykassa til smykkeskrin fikk et komikkens skjær over seg. En dårligere jobb enn Eriksen kan etterfølgeren neppe gjøre. En annen sak er at sosialistenes planøkonomi er til skade for Norge. Jeg tipper at Stoltenberg selv faller i løpet av 2007.

29.09.2006 @ 18:51
Postet av: public

Noen som kan nevne den siste gode næringsministeren vi har hatt?Jeg kan ikke....En minister blir aldri bedre enn sitt eget departement...

30.09.2006 @ 00:46
Postet av: knutten

Det skrives at en som skal være statsråd bør ha hjertesaker klar, nærmest. Det er jeg ikke enig i. Det viktigste med en statsråd er at vedkommende er dyktig i å forfølge de saker som stortingets flertall går inn for, ved siden av å være kritisk(ikke minst selvkritisk), og har godt vett. Mange i nåv. regjering vil kanskje ha problemer med en del av dette, virker ganske sementerte.

30.09.2006 @ 01:13
Postet av: Aud Ree

Jeg tror at som statsråd:Må du være tydelig markesføre de sakene stortinget på legger dem også statsministeren bør gjøre jobben sin tar ut statsråder ikke la Lo ta over og så passer ikke Stoltenberg til statsminister smiler for mye er pen og han har ikke den troverdigheten blant folket også forklarer han seg dårlig i media sakerne legger frem!Kopi:Tony Blair profil

01.10.2006 @ 16:17

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2185757
hits