Små ord gir stor krig

28.07.2006 @ 15:56

To små ord og ett kongressvalg gjør at libanesere og israelere kan se en blodig uke i møte.

 

Siden Israel gikk til angrep på Libanon 12. juli, er landet i ferd med å bli bombet tilbake til steinalderen. Etter vel to ukers angrep er minst 456 libanesere og 51 israelere drept. De fleste av de døde i Libanon er sivile, mens 18 sivile er drept i Israel av rakettangrep fra Hizbollah.

 

Beslutningen fra den israelske regjeringen om fortsette luftangrepene framfor å gå til en storstilt bakkeinvasjon, gjør at dødstallene vil fortsette å stige. Samtidig er nærmere trekvart million mennesker på flukt i Libanon. Mange har ikke noe sted å flykte til på grunn av kamphandlingene. Det gjelder blant annet norske Fatima El Bourge og familien hennes i Bekaa-dalen.  I Nord-Israel løper befolkningen mot  bomberommene flere ganger om dagen på grunn av Hizbollahs-raketter som regner ned. 
 

Under Midtøsten-toppmøtet i Roma onsdag nektet USA å stille seg bak et krav om en ”umiddelbar våpenhvile”. I stedet pukket utenriksminister Condoleezza Rice på at formuleringen måtte være at partene ”umiddelbart må jobbe for en våpenhvile”. New York Times-kommentatoren Helene Cooper peker på at den lille forskjellen i ordlyden betyr at luftangrepene mot Libanon vil fortsette.

 

President George W. Bush er ikke kjent som en ordkunstner. Men i dette tilfelle har han sørget for å gi Israel grønt lys skriftlig for å fortsette bombingen. Det hjelper lite at amerikanske diplomater avviser koplingen som ”skandaløs”. Befolkningen i Libanon kan se fram til nye dager i bomberegnet. Hizbollah-geriljaen på sin side vil sørge for å sende så mange raketter som mulig mot Nord-Israel mens de fortsatt har noen igjen å fyre av.

 

President Bush er overbevist om at kampen mot Hizbollah i Libanon er en del av den globale kampen mot terrorisme som startet etter 11. september-angrepene. Derfor er han villig til å ta den politiske belastningen som ligger i å støtte den massive bombingen.

Men belastningen på hjemmebane er minimal. Det skyldes først og fremst at USA står foran et kongressvalg. I valgår gjør amerikanske politikere seg flid med å unngå å kritisere Israel. Det gjelder ikke minst en av demokratenes frontkjempere, Hillary Clinton. Hun står på gjenvalg som senator fra New York, og ønsker ikke å miste jødiske stemmer på å kritisere Israel. Det samme gjelder den tidligere visepresidentkandidaten Joseph Lieberman fra Connecticut.

 

For befolkningen i Sør-Libanon og i Nord-Israel betyr de to små ordene fra Roma og det kommende kongressvalget i USA at blodbadet i Libanon fortsetter.


Kommentarer:
Postet av: LG

Du ligner j...ig på Tore Andrè Flo

29.07.2006 @ 20:01
Postet av: Geir Furuseth

"blodbadet i Libanon fortsetter", skriver duKan vi i Norge gjøre noe for å forhindre det, evt forkorte det, tror du? Du skriver med en distanse som også gir oss lesere distanse, akkurat som om ikke dette angår oss:Det gjør det!

29.07.2006 @ 20:09
URL: http://nidstang.blogspot.com
Postet av: Vidar N

Et lite poeng - det var vel strengt tatt Libanon (hizbollah) som angrep Israel - og ikke omvendt.Og siden Hizbollah sitter i regjeringen, myndighetene i Libanon ikke har gjort en dritt for å stoppe Hizbollah så kan det jo fort tolkes dit hen at Hizbollah handler på vegne av Libanon?Klarer ikke få den helt store sympatien jeg da. Handlinger har konsekvenser. Disse konsekvensene har "verdensopinionen" spart araberne i midtøsten for alt for lenge.

30.07.2006 @ 01:46
Postet av: Per S

Vel, å kidnappe et par soldater for å bytte mot kidnappede libanesere kan vel knapt kalles et angrep. Israel er de største terroristene i midt-østen! Det har de klart vist de siste dagene.

30.07.2006 @ 10:19
Postet av: Haris

Må bare kommentere uttalelsen til Vidar N. Jeg har store problemer med å akseptere din legitimering av Israels bruk av makt i denne konflikten. At du klarer å forenkle dette til de grader ved å legge skylda på Hizbollah sier litt om hvor lite innsikt du har i denne saken. Det som irriterer meg aller mest, er at folk med så lite kunnskap som deg, uttaler seg i offentlige fora i tide og utide. Det mest sørgelige er at folk i viktige stillinger i samfunnet vårt har like inadekvat kunnskapsnivå som deg, og som samtidig tar seg friheten til å komme med offentlige uttalelser og på den måten forvirrer og til dels villeder det norske folk. Jeg er klar over at jeg nå ikke diskuterer selve saken med deg, men jeg føler at det er viktig å understreke hvor farlig det er for et samfunn, når kunnskapsløse personer uttrykker sine meninger som absolutte sannheter. Håper at du neste gang bruker litt av din verdifulle tid og samler litt bakgrunnsinformasjon før du skriver ned meningene dine i slike fora.

30.07.2006 @ 10:31
Postet av: Øyvind

Kommentar til Harris. Du viser jo ikke akkurat noe dypere innsikt med innlegget ditt. Kommer bare med kritikk uten å underbygge kritikken. -> konklusjonen i følge deg selv er jo at du aldri burde kommentert dette i et offentlig fora. Håper du også bruker litt mer tid på neste innlegg

30.07.2006 @ 10:49
Postet av: Haris

Svar til Øyvind. Jeg tror du misforstod innlegget mitt. Konklusjonen min var bare rettet mot Vidars forenkling av situasjonen. Han plasserte skyld, noe som faktisk er typisk når denne konflikten diskuteres. Det eneste jeg prøvde å formidle var at konflikten er for innviklet til å kunne komme med slike simplifiseringer, slik han gjorde et forsøk på. Jeg føler at jeg som muslim blir inhabil, når jeg skal prøve å finne utløsende årsak til disse umenneskelige handlingene. Ønsker du min mening, så vil jeg plassere skylda på FN som med USA, Storbritannia, Sovjetunionen og Frankrike i spissen,i 1948 tok land fra et folk og gav det til et annet for å kompensere deres egen skyldfølelse for neglisjering av den urett som ble begått mot dem i en lengre periode. Og når det gjelder dagens konflikt sett på som en uavhengig hendelse (hvis man i det hele tatt kan gjøre det), føler jeg at Israels reaksjon er uproposjonell i forhold til selve utløsende årsaken til konflikten. Dette er ren maktdemonstrasjon fra et av verden mektigste land, som i tillegg har verdens eneste SUPERMAKT som sin nærmeste alliert. Igjen vil jeg påpeke at denne konflikten/problemstillingen er for komplisert til at personer som deg og meg kan klare å konkludere med noe fornuftig. Jeg håper at jeg har klart å oppklare budskapet mitt en smule, slik at du forstår hensikten min med forrige innlegget mitt.

30.07.2006 @ 11:45
Postet av: Sivilisasjonsfundamentalist

Araberne/muslimene har igjen utvist en utrolig feighet/kynisme:De starter en militærkonflikt med Israel. De vet de ikke kan vinne denne krigen, ikke fordi de ikke er mange nok (de utgjør samlet over 300 millioner mot Israels 6 millioner) og de har samlet mye mer resurser. De kan ikke vinne fordi de ikke evner - de er ikke flinke nok. Ikke kan de krige, ikke kan de bygge stater eller utvikle en sivilisasjon. I stedet for å innrømme sin egen udugelighet skylder de til enhver tid på Israel og USA. Det de kan er å sende raketter og selvmordsbombere og gjemme seg i skjørtene på mor. Når så mor blir drept (vanskelig å treffe en terrorist som gjemmer seg mellom bena på mor uten å treffe mor) i Israels legimite angrep roper de på hevn og på det internasjonale samfunns fordømmelse av den eneste siviliserte staten blandt røverstater. PATETISK!!

30.07.2006 @ 13:25
Postet av: Lars

Til Haris:Så du ser helst at andre med mer kunnskap skal uttale seg, mens vi andre uten kompetanse i denne konflikten skal holde kjeft? Tror den eneste det tjener på det er den parten som kan sette mest makt bak kravet sitt.Uansett: Det blir brukt alt for masse tid og krefter i denne konflikten til å dele ut skyld i steden for å komme med en løsning. Det bor både jøder og palestinere der og ingen av dem er villige til å flytte på seg, ergo må man finne en løsning hvor begge kan leve med hverandre. Hvem som har "rett" på områder der nede er helt likegyldig, de bor jo like fullt der nede.

30.07.2006 @ 13:26
Postet av: VIdar N

@ harisSom andre hgar nevnt viser du ikke allverden kunnskap selv. Når det er sagt er faktisk det å krysse en internasjonal grense og angripe militært personell en helt klar casus belli. At det har funket før - vel, shit happens. Du vil ha dypere meninger osv - da har jeg et forslag - araberne aksepterer Israels rett til eksistens, og viser at de faktisk kan stoppe angrep på Israel. Deretter er det min overbevisning at det rask vil bli lagt press på Israel slik at de gir fra seg mer land. Men all den tid Israels rett til eksistens ikke anerkjennes, og enhver innrømmelse fra Israels side ses på som en svakhet som må utnyttes maksimalt kommer det aldri til å bli fred.Israel ligger i midtøsten. Er helt enig med deg at plasseringen stinker - nord tyskland hadde vært et mye bedre valg - men landet ligger der det ligger. Mye arbeid og penger er lagt ned. Det sier seg selv at Israelerne ikke frivilliig gir fra seg dette. Og araberne klarer ikke kaste dem på sjøen (uten evt. bruk at atom våpen). Men siden den arabiske siden siden 1948 har blitt spart for konsekvensene av sine handlinger kommer det aldri til å bli fred.La idiotene der nede holde på til en side gir opp og gir klar beskjed. Da er det _kanskje_ håp om å få et grunnlag å bygge en fredsløsning. Så lenge det får brenne sakte der nede mens verden holder de store flammene nede vil det aldri bli fred.

30.07.2006 @ 13:43
Postet av: Haris

@VidarIgjen blir det påpekt at jeg også har kunnskapsmangler når det gjelder dette emnet her. Og jeg kan til dels være enig i det. Men innleggene mine har i hovedsak handlet om folk og deres behov til å uttale seg om ting de ikke har nok kunnskap om. Dessuten så har jeg ikke skrevet noe som verken bekrefter eller avkrefter hvor mye informasjon jeg besitter angående det aktuelle temaet. Jeg ville bare fremme en følelse av oppgitthet jeg sitter med, når jeg dag inn og dag ut leser dumme folk uttale seg i aviser og på tven om ting de overhode ikke har greie på. Jeg vil igjen understreke at jeg ikke har kommenterte noe eksplesitt angående denne saken. I første innlegge fremmet jeg bare en mening, og det også veldig vagt. Og til slutt må jeg innrømme at du overrasket meg med siste avsnittet ditt. Det viser igjen at alle er vel sammensatte - også du.

30.07.2006 @ 15:34
Postet av: Vidar N

@ harisDe grunnleggende feilene i midtøsten er komplekse - og skulle jeg sette penger på noe hadde jeg ikke veddet på at de vil bli løst i min levetid (dvs ca de neste 50 årene).Men jeg står ved mitt synspunkt at i dette konkrete tilfellet er det Hizbollah som har seg selv å takke for det som skjer i Libanon. IMO feilberegnet de Israels reaksjon. Israel hadde en regjering som ble ansett som "Peacenik" og de trengte å vise folket at de hadde baller. Det mangler som kjent ikke på tidligere tilfeller hvor Israel har byttet til seg sin fanger mot tilfangetatte motstandere.Den virkelige tabben som ble begått på arabisk side var (igjen imo) rakettbeskytningen av Israelske byer. Ment som en penisforlenger fra Hizb for å kunne vise de kan slå tilbake, men ingen Israelsk regjering kan stå rolig ved å se at store deler av landet kan bli rammet av raketter.Et siste punkt er at denne krigen er vanvittig dyr for Israel. Økonomien i store deler av nord Israel står stille. Det har ikke Israel råd til. Derfor må de ha en snarlig løsning.Men siden rakettene har haglet over nordisrael kan ikke Isreal godtta en ny våpenhvile som egentlig ikke gjør annet enn å la Hizb bygge opp lagrene sine av raketter, omorganisere og gjenopbygge posisjonene sine. Det er et scenario som vil koste regjeringen dyrt.Desverre er det Libanon som betaler prisen for noe som er en konflikt mellom Syria/Iran og Israel. Og sivile på begge sider som tar de største tapene - en trend som bare har blitt værre og værre siden første verdenskrig.

30.07.2006 @ 22:18
Postet av: Pippi

Feil: Siden Israel gikk til angrep på Libanon 12. juli..........Riktig: Siden terroristorg. hizbollah kidnappet israelske soldater.........

30.07.2006 @ 23:25
Postet av: oysteink

Helt enig med Vidar og andre her oppe.Hizbollah gikk over en internasjonal grense og angrep Israelske soldater INNE I Israel. Israel okkuperte ikke noe territorium i Libanon, Hizbollah hadde overhodet ingen gyldig grunn til aa krenke grensen. En trenger neppe vaere rakettforsker for aa skjoenne hva det Israelske svaret ville bli naar det regner raketter paa den tredje stoerste byen deres, Haifa.

31.07.2006 @ 02:57
Postet av: Olaf

Kjære Haris, Har du hørt om hjernevask? Du kan bare gi opp. Det er som å snakke til veggen. De er ikke bare historieløse, men også hjerneløse. Nothing to do about that !!

31.07.2006 @ 06:33
Postet av: Vidar N

Frigitt video.http://www.youtube.com/watch?v=QK7q3IFvGXU&eurl=Er det rart sivile dør? Det mange ser ut til å glemme er at når et sted skytes fra, er det et legitimt militært mål.Og det er nok ikke tilfeldige steder vestlige journalister ledes til når de skal ta bilder av hvor ille det er (og dette gjelder i Israel like mye som i Libanon)

31.07.2006 @ 21:54

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1701055
hits