Israel-ambassadør i klemme

27.09.2006 @ 08:56

Israels Norges-ambassadør Miryam Shomrat hadde ingen god dag på jobben mandag. I et NRK-intervju  sa Shomrat at hun savnet støtte fra Kongehuset etter skytingen mot synagogen forrige søndag.

Kommentaren falt ikke i god jord. Framtredende jøder som Jo Benkow og forstanderen for det jødiske trossamfunnet i Oslo, Anne Sender, mener ambassadøren ikke representerer norske jøder. Selv statsminister Jens Stoltenberg reagerer. Snart er det bare kong Harald som ikke har vært på banen.

Ambassadørens forsøk på oppklaring tirsdag var heller ingen innertier.

- Det er med forferdelse jeg har registrert at noen av svarene mine om skytingen mot synagogen søndag for en uke siden har blitt presentert i media som kritikk av Hans Majestet Kongen. Jeg vil understreke at det er fjernt fra meg å gjøre noe slikt. Jeg har aldri villet kritisere kong Harald eller dronning Sonja eller den kongelige familie, skrev hun.

Men sitatet hun kom med om kongehuset er vanskelig å misforstå.

- En gest fra Kongehuset sist fredag under den jødiske nyttårsfeiringen hadde vært på sin plass under enhver omstendighet, sa hun i intervjuet med NRK.

At det israelske utenriksdepartementet hevder hun ble feiltolket, viser at Shomrat har støtte hjemmefra ved utspillet, og at den israelske regjeringen føler den har fått for lite støtte fra Norge. Forsøket på brannslukking tirsdag gjør det ikke lettere å tale Israels sak i Norge.

 Før invasjonen av Irak i 2003 truet den daværende amerikanske ambassadøren John Doyle Ong med at norsk motstand mot invasjonen   kunne  få følger for vennskapet mellom Norge og USA.  Det sementerte den norske motstanden mot krig. Miryam Shomrats kommentar har helt unødvendig dreid fokuset bort fra synagoge-skytingen til oppgitthet over ambassadøren. Det er dårlig diplomatisk håndverk.

Kommentarer:
Postet av: Sendhennehjem

Noen bør ta bladet fra munnen og si det som det er: Det sitter en forstyrret dame i ambassadebunkeren. Ikke bare gyver hun løs på kongehuset, hun anmeldte Finn Graff og Dagbladet for en tegning (!), og hun hater at Kåre Willoch og Gaarder bruker ytringsfriheten. Ja, hun har jo faktisk også angrepet hele Norge og alle nordmenn, ved sine uttalelser om hvor antisemittisk Norge er.Shomrat har i så fall - med sine gjentatte og skremmende sleivskudd - selv bidratt sterkt til de angivelige anti-Israel-holdningene.

27.09.2006 @ 10:27
Postet av: Martin

I sin iver etter å sette likhestegn mellom Jøder og bøllestaten isreal så gjør hun jo sitt ytterste for å skape et inntrykk av jødehat i norge. Skjønner godt at de jødiske menighetene i Norge er noe skeptisk til henne.. Hvor vanskelig kan det egentlig være? Det finnes ikke noe jødehat i Norge, det er ISRAEL vi ikke liker.. for oss kan det jo være det samma hva slags religion de praktiserer der, det er ikke relevant. Det som er relevant er at de prøver å fremstå som et vestlig demokrati mens de gjør all mulig faenskap mot sivilbefolkningen i palestina.. Hele opplegget de driver med der nede virker forøvrig sinnsykt rasistisk motivert..

27.09.2006 @ 10:49
Postet av: Alfa

Kjære Miryam ShomratOm du er så missfornøyd med Norge og hva vi står for,bør du kansje tenke på å forlate landet .

27.09.2006 @ 11:14
Postet av: Arna Aasen

Flott at du tør tale selv kongen midt imot, Miryam. Norge har alltid behandlet jøder dårlig, og nå gjør vi det igjen. Kanskje du klarer å vekke oss!

27.09.2006 @ 11:51
Postet av: vidar

norge følger bare tradisjonen sin med å behandle jøder dårleg. det får liksom ingen konsekvenser det. Under 2 verdenskrig klarte nasistene med god hjelp fra norske myndigheter å sende alle jøder til gasskamrene.Bare et fåtall kom tilbake.I motsetning klarte Danmark å berge alle sine jøder.

27.09.2006 @ 13:11
Postet av: ramses

Den Israelske ambasadøren har sagt MYE dumt under sin "tenure" i Norge. Kvaliteten på kursingen av ambasadepersonnell i Isreal kan ikke være helt god !.Men noe som gjorde intrykk på med, meget godt og sterkt inntrykk, er den raske og kontante reaksjonen som forstanderen i den Mosaïske trossamfund hadde på ambasadørens uttalelser, og til og med en klar "rebuf" av ambasadørens uttalelsene. Det står det meget stor respekt av. Her viser hun at hun, og sine jødiske trosfeller i Norge ER norske. Det er bra. Hun ha også latt andre trossamfunn komme inn i "det aller helligste" for å presentere sin støtte. Dette er klok leder.Om bare dette handlingsmønsteret kunne gjenntas av andre ledere (forstandere, mulah ?) i andre trossamfunn (de muslimske i særdeleshet) når noe hender mot norske borgeres interesser ville det bekreftet at en er Norsk først og fremst. Signaleffekten FOR integrering ville vært tydelig. Er der håp for det ?

27.09.2006 @ 13:35
Postet av: Charles F Kane

Dama bør absolutt bli tilbakekalt og bli erstatta.. Hu virker jo mere forstyrra enn Charles Manson (og det sier jeg gladelig, ikke fordi hu er jøde (Det driter jeg en lang lork oppi), men rett og slett fordi hu oppfører seg som hu gjør.. Hadde hu vært et hvilket som helst menneske, uansett tro eller etnisitet, så hadde jeg sagt det samme).De tingene hu har sagt i det siste er ikke i Staten Israels beste interesse, ei heller i norske jøders interesse (Jo Benkow har klokelig nok sagt ganske kraftig ifra i denne saken. Han er en mann jeg har den høyeste respekt for)

27.09.2006 @ 18:41
Postet av: Typisk israelsk

Det er typisk israelsk.....syte mens de slår deg i hjel. Sånn gjør de med palestinere, og nå prøver de på oss Nordmenn og Gaarder.

27.09.2006 @ 20:13
Postet av: Merlin

Det er typisk Israel og syte mens de slår deg ihel...? Hvordan i alle dager har du klart å sette slikt oppgulp på papir...? Det er sånne som deg, med sine spissfindige kommentarer som gjør at nordmenn blir kalt antisemmitter. Og på grunnlag av slike uttalelser, er dette også berettiget. Tenk deg om før du poster slike utsagn...

27.09.2006 @ 20:55
Postet av: Paal

Please leave Norway if you are so unhappy with our way of living! Vi klarer oss særs godt i et samfunn der det er tillatt å kritisere offentlige myndigheter, og det er heller ingen tvang for utenlandske ambassadører å være her!

27.09.2006 @ 21:33
Postet av: Ingebrigt Flønæs

Forstemmende at Israel ser seg tjent med en abassadør som klarer å erte på seg 98 % av befolkningen. Kan ikke huske at vi har hatt noe liknende tilfeller i Norge.Nå må alle som vil forsvare Israels regejerings politikk slutte å rope på antisemetisme, holocaust. Det er faktisk svært lite respektfullt overfor ofrene for holocaust.

28.09.2006 @ 11:28
Postet av: undrende

Kanskje de er onde? Nå har jeg alltid ment at kritikk av ett lands politikk ikke er kritikk av et lands befolkning. Jeg har aldri vært av den oppfatning at jøder er noe mer spesielt enn en hvilken som helst annen "gruppe". Når så Israel-vennene alltid trekker frem antisemittisem nesten uansett hva du sier om Israel, må vel konklusjonen væra et jeg har tatt feil i min tro på at det er forskjellige ting. Da blir vel jødene like onde som Iraels handlinger da?

28.09.2006 @ 12:01
Postet av: Brigit

Det som skremmer meg er at israelske talsmenn er så raske med å sette likhetstegne mellom jødehat og mistro mot staten Israel. Er man atuomatisk en jødehater når man misliker Israels maktovergrep i Palestina? Det er så utrolig urettferdig av Israel og Israels høyetste representant i Norge å fullstendig ukritisk spille ut "jødehater"-kortet, og det fullstendig ødelegger en sunn og naturlig debatt om Israels fremferd i regionen og Norges relasjoner til staten Israel.Takk til Anne Sender og norske jøder for å være raske ute med å trekke et klart skille. Det at man misliker Israel er ikke ensbetydende med at man er jødehater og antisemitt!

28.09.2006 @ 12:50
Postet av: howdiman

jeg er så DRITT lei denne sytinga til israelittene. så fort de blir krittisert, roper de høyt om antisemetisme og holocaust. og ikke bare det. men de krever at vi skal feire dems nasjonaldag, vår konge skal trøste dem.......? det er helt hårreisende at isralittene kan holde verden i ett balletak, med å rope om antisemetisme. og når det er sagt, de er jo like store terrorister mot palestinerne. og krigen i sommer mot libanon. ISRAEL GJØR MEG KVALM!!!! men jeg hater IKKE jøder

28.09.2006 @ 13:25
Postet av: Scnuppa

Har ikke et eneste lite problem med jøder jeg... Men har et gedigent problem med STATEN ISRAEL. Israel er en illegal stat, opprettet av FN i et svakt øyeblikk. Jeg godtar ikke Israel som stat, ei heller at de skal ha ambassader her. (Og vi der, få våre diplomater hjem og sett et standpunkt!!) Man kan ikke bare ta landet fra noen og gi det til andre fordi man synes synd på dem. De har fått puter sydd under armene i 60 år, ingen tør si noe som helst mot isrealittene, stakar, de var jo i Holocaust... Og hvis man ikke er enig med dem, så er man antisemittist. Spiller ingen rolle! Man kan ikke ta land fra en og gi til den andre. Hvertfall ikke land man har kranglet om i tusenvis av år... (J.f korstogene)Og det verste er at 60 år etter, så er ISrael blitt USAs 52 stat, (UK er nr 51) og styres av rike, intolerante amerikanere som burde vært et helt annet sted... Alle amerikanere bør være i USA til en hver tid, så vi vet hvor disse psychoene er hen. Jeg hater ikke jøder, jeg hater amerikanere!Gir meg en lang F i hva folk tror på, selv er jeg nordmann og kristen når det passer meg. (Dvs jeg er fremdeles medlem i statskirken. Mest fordi det er mye pes og melde seg ut.)Men denne debatten dør ut igjen, og igjen. Bare vent og se, folk er redde for å bli oppfattet som antisemitter. Synd, for uten Israel, kunne det faktisk blitt fred i regionen også, men så lenge der har USA og FN bak seg så får de okkupere så lenge de vil. Nei, kall hjem våre diplomater fra Israel, sett et klart standpunkt om at vi ikke godtar illegale stater!!

28.09.2006 @ 15:46
Postet av: vidar

Noen ganger må jeg klype meg i armen for å se om jeg er våken når jeg leser innlegg som fullstendig mangler innsikt om hva denne konfliken handler om.For det første. Det har alltid vært jøder i Israel, selv om det ikke har vært en stat.For det andre.Det er 22 arabiske stater som utgjør ca. 99prosent av midtøsten.Mange av de arabiske statene ble opprettet så sent som på 1900- tallet.For det tredje. Israel har ALLDRI startet en krig i midtøsten, men har alltid vært nødt til å forsvare sin rett til å overleve. Hovedgrunnen for konflikten i midtøsten er at flesteparten av araberstatene ikke godkjenner Israel som stat. Israel er på størrelse med et norsk fylke,det i seg selv burde fortelle det meste...

28.09.2006 @ 18:21
Postet av: Juba juba

Nå skal det vel sies at Israel hadde en liten finger med i spillet, riktignok sammen med Frankrike og Storbritannia, da man gikk til krig for å hindre Nasser i å nasjonalisere Suez-kanalen. Det er tydelig at den Israelske ambasadøren ikke helt klarer å passe hverken jobben eller kjeften sin og bør vel strengt tatt for Israels interesses skyld byttes ut. Poenget er at det vel er Israels ansvar å bytte henne ut og dersom de vil representeres av en tredje rangs pauseklovn, så er vel strengt tatt det Israels problem og ikke vårt.Det er forøvrig greit å minne de mest rabiate på begge sider av denne debatten om at de fleste jøder faktisk ikke bor i Israel, så om dere kunne klare å skille politikk og religion så hadde det vært koselig. Dere hadde da også klart noe som hverken Gaarder eller vår veninne ambassadøren klarer.

28.09.2006 @ 21:59
Postet av: howdiman

Postet av: Juba juba:Det er forøvrig greit å minne de mest rabiate på begge sider av denne debatten om at de fleste jøder faktisk ikke bor i Israel.det er klart jeg vet det. de fleste bor i usa. hvorfor tror du usa ikke tør å kritisere israel?? det er nettopp fordi bush og co er redd for å miste de jødiske stemmene.

29.09.2006 @ 10:30
Postet av: JohnnyBravo

israel gjør hva de vil, hvor de vil, når de vil (seff med en god dose støtte fra storebror over pytten). sier du noe imot israel så hater du selvfølgelig alle jøder og er en drittsekk. det må folk snart skjønne. de er jo tross alt guds utvalgte folk - vi har tross alt ikke noe vi skulle ha sagt når de både har o store gud og ikke minst o store usa på sin side. ooææ.

29.09.2006 @ 13:32
Postet av: Gull-brann i grå stein

Synd på den stakkars dama som må takle det presset som "legionen" av tafatte hjemmesittere sitter å slenger i sin anonyme bås på nett, men når det er sagt... hva f*en har en ambassadør med å tiltale kongen vår i tide og utide. Teaterleken deres om hierarkisk mennneskemakt over menneske er regelsatt slik at ambassadører snakker med ambassadører. Tror ikke israels statsminister eller noen form for hellig eller symbolsk leder derifra ville giddet å tatt seg bryderiet med å snakke med vår ambassadør heller.Sånn er det bare når vi leker "konge på haugen". Ikke alle kan være konger, og de som ikke er det kan heller ikke forvente innpass, sånn uten videre, hos "kongen".

29.09.2006 @ 15:52
Postet av: Inge Strand

Er det et alminnelig inntrykk at jøder blir verst behandlet blant minoriteter i Norge?

Postet av: oddvar støme

Eg er heilt samd med Miriam. Vi nordmenn har lite å skryte av når det gjeld handsaminga av jødane. Tenk at vi starta vårt demokrati med å nedfelle i pargrafane at :jødar må ikkje tålast i riket. Utan Wergeland og dikta om Jøden og Jødinnen hadde det vore syltynt frå vår side andsynes jødane. I 1940 førde vi oss som eit pøbelvelde fullt av lakeiar for jødemordarane. Innlegga frå Willoc og Gaarder er propaganga av verste slag og vitnar om den største historieløysa i norsk ordskifte om jødane og Israel

30.09.2006 @ 22:32
Postet av: Andreas

Dette er helt normalt. Saalangt tilbake som i oldtiden var det samme leksa fra den kanten. Intet aa undres over.

01.10.2006 @ 09:07
Postet av: CS

Jøder er hyggelige, men Israel er for tiden en terrorstat. Desverre ambassadør, det er vanskelig å forsvare seg overfor bilder av brente barn.

01.10.2006 @ 13:51
Postet av: CS

Det er stor forskjell på antisemetisme og antiIsraelisme

01.10.2006 @ 13:55

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2163383
hits