Støre i kamuflasjebukser

25.10.2006 @ 08:27
Av Ole Berthelsen

Regjeringens nei til spesialstyrker til Afghanistan er en studie i kamuflasjeteknikk. Men lar SV seg lure neste gang?

Beslutningen om ikke å sende norske spesialsoldater til Afghanistan er tilsynelatende en seier for et hardt skviset SV etter nederlaget i gasskraftsaken. I virkeligheten vant partiet slaget, men tapt krigen om Afghanistan-styrkene. 

Har lært
I Stortinget tirsdag sikret utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen seg ryggdekning for å sende både spesialsoldater eller andre soldater til Sør-Afghanistan ved en senere anledning.

Jonas Gahr Støre innrømmet at det ikke var smart av regjeringen å kunngjøre beslutningen om spesialsoldatene i Stortingets vandrehall, uten en gang å informere Stortingets utvidede utenrikskomité.

Regjeringen har lært, sa Støre.

Ryggdekning
Dermed hadde han foretatt det rituelle knebøyet for Frp-formann Siv Jensen. Men meldingen til regjeringspartneren SV var like klar.

- Det er ikke noen prinsipiell motstand i regjeringen mot å delta i Sør- Afghanistan. Det er heller ikke noen prinsipiell motstand mot å delta med i ISAF-styrker i Sør-Afghanistan, sa forsvarsminister Strøm-Erichsen.

 Regjeringen har altså langt fra satt bom for å sende soldater til sør, slik SV ønsket. Tvert i mot har Støre og Strøm-Erichsen sikret seg ryggdekning både i regjeringen og Stortinget for å kunne si ja dersom Nato på nytt ber om norske styrker til Sør-Afghanistan.

Taktisk
Den henvendelsen kan komme raskere enn vi aner. Situasjonen i sør er kritisk. I virkeligheten henger hele Natos fredsprosjekt i landet på utviklingen i sør. Derfor blir det i praksis umulig for Norge å si nei dersom Nato kommer med en ny henvendelse til neste år.

Onsdag er første arbeidsdag for de norske MTB-ene i Libanon. For regjeringen er det et tankekors at oppdraget overskygges av Afghanistan, der Norge har vært med siden 2001. Det viser at fredsoppdrag tar lang tid, og at det neppe er siste gang Jonas Gahr Støre må trekke i kamuflasjebukser for å holde  regjeringen samlet om den norske innsatsen i utlandet. Spørsmålet er om SV lar seg presse til et taktisk tilbaketog neste gang.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2467226
hits