Høyspent for Enoksen

25.08.2006 @ 12:51

 Høstens budsjett er første anledning regjeringen har til å sette sitt eget stempel på pengebruken. Nå har debatten utad kokt ned til ett spørsmål: Hva har regjeringen tenkt å gjøre med de galopperende strømprisene?

 

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har ikke noen patentløsning, bortsett fra at han ikke har tenkt å gjenta kravet han så varmt talte for som opposisjonspolitiker: Å frita husholdningene for avgift på nettleien for de første 10000 kilowattimene av årsforbruket.

 

Som statsråd har han lært seg å pakke budskapet inn i vatt, for å bruke et fristende bilde. "Regjeringen arbeider med en rekke tiltak", er alt han vil si, men hinter i retning av mulige tilskudd til pelletsovner og justeringer av botilskuddet.

 

Uansett er det ikke aktuelt å innføre tvungen regulering av nivået i kraftmagasinene. Det kan føre til enda dyrere strøm, mener Enoksen. Å kutte i avgiftene - som han selv tidligere talte så varmt for - er heller ikke aktuelt.
 

-         Dersom vi subsidierer strømmen ved for eksempel å redusere avgiften på nettleien, risikerer vi  at forbruket øker, hevder han.

Dermed er vi forbrukere prisgitt kraftprodusentene og prisen på importmarkedet. Den norske produsentene hevder på sin side at de fullt ut er i stand til å regulerer markedet på egen hånd. Hvis det betyr å doble prisen på kraft uten å bli straffet av kundene sine, har de rett.

Enoksen understreker også at det også må komme ny produksjon på plass. Det rimer dårlig med forrige ukes melding fra miljøvernminister Helen Bjørnøy, som ikke vil tillate gasskraftverk på Mongstad uten CO2-rensing. På kort sikt er regjeringen villig til å akseptere mobile kraftverk som forurenser mye mer enn det et gasskraftverket på Mongstad vil gjøre.  


Til tross for at statsråden Enoksen møter den tidligere opposisjonspolitikeren Enoksen i døra, kan han trolig ta helgen med ro. Vår spådom er at statsminister Jens Stoltenberg bruker helgen til å skjære gjennom. Strøm er ikke en vare man kan velge bort. Derimot kan man velge bort regjeringer, når den tid kommer. Dette er Stoltenberg pinlig klar over.

Det betyr i klartekst at SV må gi seg i forhold til gasskraft uten rensing. I tillegg må Enoksen få på plass kortsiktige tiltak for å sikre kraftforsyningen - les midlertidige gasskraftverk. Da er spørsmålet hva SV vil kreve i stedet, og hvor mye det vil koste på statsbudsjettet. Uansett kan vi forbrukere se fram til en dyr høst.


Kommentarer:
Postet av: Vidar N

Som påpekes - gasskraft _trengs_ i norge. Alternativet er å bygge ut vannkraft. Man har snakket om ENØK, redusering osv i sju vide og sju brede - men forbruket stiger like sikkert. Politikerne må slutte å leve i teoretiske ønskeunoverser hvor befolkningen villig vekk venter to timer for å kunne kjøre kollektivt, bare varmer opp et rom og slutter å drikke. Og det finnes bare en løsning politikerne kan gi - mer kraft eller stenge ned mye av Norges kraftkrevende industri.

25.08.2006 @ 14:49
Postet av: Observatør

Lyver noen - ny ENRON sak ?Det har regnet hele våren og sommeren i Nord - Norge i år, og så blir kraft prisene hevet med over 30 % av Troms Kraft i løpet av siste døgn. Begrunnelsen er at kraftmagasinene har for liten fyllingsgrad, bare ca 60 % ???? Etter min mening er det betimelig å stille spørsmål om hva det er som egentlig skjer. Forklaringer som at det ikke har regnet i nedslagsfeltene til kraftmagasinene må man vel være litt dum for å tro på. Man kan lure på hvordan de er utrustet, intellektuelt, de som forsøker seg på slike forklaringsmodeller. Det er kanskje ikke så rart at det går som det går ? Nå må overordnede nasjonale myndigheter ta tak i disse problemstillingen før vi har en ny ENRON sak på gang her i Norge. Prisøkning de siste årene har vært formidable. For å illustrere alvoret har jeg laget følgende oppsett basert på kraftprisene til Troms Kraft som viser at det er blitt med enn dobbelt så dyrt å kjøpe strøm ila kort tid. Forholdene i de øvrige deler av landet er relativt sett tilsvarende. - 25 øre/kWh og et forbruk av 25.000 kWh ga oss en regning på 12.500 kroner. - 50 øre/kWh ga oss en regning på 20.165 kroner årlig. - Med 68,70 øre/kWh, vil regning bli på hele 24.525 kroner. I TILLEGG KOMMER NETTLEIEN + AVGIFTER TIL STATEN MED ETT TILSVARENDE BELØP.

25.08.2006 @ 15:46
Postet av: Svein

Til Vidar N:Bare for å avklare en liten ting angående økt forbruk blant privathusholdninger, det er etter statistisk sentralbyrås beregninger samme forbruk i dag som det var for 18 år siden.

25.08.2006 @ 16:42
Postet av: På krigsstien

Det norske folk føres bak lyset. Og det er vi som eier kraften og nettet. Det er ikke ønsket eller fornuftig samfunnsforvaltning å sende folks strømkostnader så bratt oppover i løpet av få år. DET ER DET DETTE BL.A. HANDLER OM !At det er ønskelig å øke norges strømproduksjonskapasitet er en annen debatt !

25.08.2006 @ 22:02
Postet av: Ole Sandbekkhaug

StrømpolitikkenDe som har ansvaret for mangelen på strøm, er naive og svake politikere uten ryggrad, som har latt seg diktere av div. organisasjoner (Naturvernforbundet m.m.)og SV som sier nei til det meste, som har med samfunnoppbyggingen å gjøre. Når det er kommet så langt at industrien må stenge/redusere produksjonen p.g.a. kraftmangel, da blir det for dumt. Kraftpoolen som ble etablert av Reiten/Stoltenberg, er en dårlig løsning. Det er folket som eier vannkraften, men med denne løsningen er vi prisgitt utenlandske leverandørers priser, og i tillegg selges strømmen ut av Norge til billig pris. La oss ta tilbake og styre strømprisen selv, slik at vi kan fortsette å utvikle dette landet. Gasskraftverk ser det ut som vi kan glemme de første 20 årene, når vi har slike politikere. Selg heller billig til England m.m. og kjøp dyrt tilbake. Idioti. En ting er i hvertfall sikkert: Leverer ikke Regjeringen varene nå, vil det ta mange år før de Rødgrønne er tilbake i posisjon. Kanskje aldri. SV/SP er en katastrofe for befolkningen og Nasjonen Norge.

26.08.2006 @ 15:59
Postet av: Vidar N

Et problem med å "ta tilbake" kraften er jo at vi har et _underskudd_ på kraft i et normalår, og er avhengige av at andre selger til oss. Tviler på de er spesiellt gira på det om ikke vi gjengjelder når de har behov.Og erfaring tilsier vel at statlig styring sjelden fører til mer effektiv forvaltning. Skulle politikerne ta tilbake styringen, ville de blitt gisler av sine "løfter" (og jeg bruker ordet i sin videste tolkning) i valgkamp osv. Desverre gir ikke slike løfter oss mer strøm. Det er lett å love lavere strømpriser. Det er mye vanskeligere å levere når det, som nevnt over, ikke har blitt gjort noe som helst annet enn hva politikere gjør best - sparke saken framover og håpe noen andre fikser det i fremtiden.

28.08.2006 @ 00:24

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1888337
hits