Selvskudd om boligskatt

25.07.2006 @ 11:46

De rødgrønne gjør sitt beste for å torpedere regjeringsskuta om dagen. Er det badetemperaturene som lokker?

I forrige uke foreslo Senterpartiets Per Olav Lundteigen å fjerne rentefradraget på lån over to millioner kroner. Forslaget, som er ett av flere som Finansdepartementet vurderer foran årets statsbudsjett, ble raskt skutt ned av Finanskomiteens leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap).

Tirsdag kom en ny godbit: Finansdepartementet vurderer å innføre skatt på gevinst av salg av bolig, skriver VG. Ifølge avisen har forslaget støttespillere i alle de tre regjeringspartiene. Igjen har Schjøtt-Pedersen fått jobben som ryddegutt.

- Det er ingen planer om en slik beskatning. Finansdepartementet vil i løpet av formiddagen gå ut med informasjon om at det ikke foregår noen planer å beskatte boliger, presiserte han overfor TV 2 Nettavisen.

Litt senere på formiddagen kom den varslede tilbaketrekningen i form av en pressemelding fra Finansdepartementet.

Så sent som i mars i år lekte finansminister Kristin Halvorsen (SV) likevel med tanken om å få flere skattekroner ut av boligeierne. Å skattlegge gevinst ved salg av bolig vil bidra til å synliggjøre husholdningenes kapital. Dessuten vil det kunne virke dempende på prisveksten, skrev hun i et brev til Høyres stortingsrepresentant Peter S. Gitmark.  Flere i Ap skal også være lokket av tanken.

Det er ikke tvil om at bolig representerer et skattehull for mange. Skattbare millionbeløp kan forvandles til noen moderate hundretusener ved å investere pengene i en bolig med lav likningsverdi. Det har gjort boligmarkedet attraktivt for investorer. Da er det bare naturlig at Finansdepartementet følger etter.

Samtidig er det klart at de aller fleste som opererer i boligmarkedet er vanlig folk som trenger et sted å bo. Eventuell gevinst ved salg av boligen går rett i det sorte hullet når man kjøper en ny bolig. I tillegg til kjøpesummen må alle ut med 2,5 prosent dokumentavgift. Inntektene fra denne avgiften har gått til himmels i takt med boligprisene, uten at Finansdepartementet har signalisert vilje til å redusere den.

Skatt på eventuell gevinst av bolig er derfor langt fra noen vinner for de rødgrønne. I stedet får opposisjonen en kjempesvær soft-is aldeles gratis i sommervarmen.

- Skatt på gevinst ved salg av bolig er å skattlegge oppussing, smatter Høyres 2. nestleder Jan-Tore Sanner.

Det underliggende spørsmålet er om regjeringen vil holde løftet fra Soria Moria-erklæringen om ikke å øke skattetrykket utover 2004-nivå, eller om skattene skal økes. Dersom svaret blir det siste, er det naturlig at Finansdepartementet også ser på boligskatten. Derimot er det politisk svært risikabelt av regjeringen å åpne for økte skatter. Det kan bli torpedoen som sender den rødgrønne arken til bunns ved neste stortingsvalg.


Kommentarer:
Postet av: Nils

Regjeringen er et eneste stort supperd. En tullete utspillet etter det andre, gidder ikke flge med lengre--

25.07.2006 @ 15:45
Postet av: Vidar N

Hper de(regjeringen) fortsetter i samme lypa jeg! Sikrere kort fr bli kvitt rasket kan vanskelig finnes :)

26.07.2006 @ 13:14

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1683170
hits