Sur agurk fra Lundteigen

20.07.2006 @ 10:08

Mange satte jordbærene i halsen da Sps Per Olav Lundteigen presenterte årets suragurk. Senterpartiets finanspolitiske talsmann vil fjerne rentefradraget på lån over to millioner kroner.

Hvis du har et lån på tre millioner kroner til fire prosent rente, innebærer at du vil tape 11200 kroner i året på forslaget.


-        
For mange koster det ingenting å låne i dag. Når Staten betaler 28 prosent av utgiftene ved å ta opp private lån, får du en veldig vekst i den private økonomien, sier han til VG.
 
Vi har forståelse for at lån til båter eller hytter i tosifret millionklasse kan provosere. Men de aller fleste som låner to millioner kroner gjør det for å få tak over hodet. Det er nettopp derfor de høye boligprisene merkes så godt på økonomien.

Per Olav Lundteigen har tradisjon for å komme med originale forslag og observasjoner. Blant annet har han hevdet at alle bør ha en eiendom som er stor til at gutta kan gjøre et nødvendig ærend i friluft uten å sjenere naboen. Med sitt siste elleville forslag tilbyr Lundteigen en saftig skattesmell til de som ønsker seg samme rimelige rettighet.

 

 I Lundteigens hjemfylke Buskerud er en enebolig i Krokstadelva  på vel 150 kvadratmeter til salgs for 2,240 millioner kroner. Med litt egenkapital kan man snike seg under tomillionerstaket. Men for en barnefamilie som kjøper seg hus for første gang, kan det fort bli dyrt.

 

På Grønland i Oslo selges nye fireroms leiligheter på 70 kvadratmeter til 2,95 millioner. Med nærmere 1000 kroner  i måneden i tapt rentefradrag, blir prisen uoverkommelig for enda flere enn i dag.

 

Problemet med Lundteigens forslag er at han ikke skiller mellom lån til luksus og lån til en basisvare, nemlig bolig. I tillegg kommer naturligvis spørsmålet om det er statens oppgave å bestemme hva folk låner penger til. Vi mistenker Lundteigen for å ha gumlet litt for mange suragurker i løpet av sommeren. Da er det bedre med en kurv søte jordbær. Skynder du deg, Lundteigen, kan du kanskje spandere en kurv på naboen også. Han kan trenge det.


Kommentarer:
Postet av: Kjetil

Fornuftig forslag fra Lundteigen. Dette skulle vrt innfrt for mange r siden. Stortinget m drfte hvem i samfunnet som skal klare seg selv uten konomisk sttte!!!!

20.07.2006 @ 10:40
Postet av: Trond

Vel, noe av problemet er at forslaget sier at hvis jeg er rik og bor p bygda, fr jeg fradrag, men bor jeg i byen og akkurat klarer meg, skal jeg f ekstra skatt. Og hvorfor skal Lundteigen bestemme hvor stor bolig jeg har behov for?

20.07.2006 @ 10:59
Postet av: Gisle

De fleste kan vel til en vis grad vre enige med at ikke samfunnet skal gi konomisk sttte til luksusvarer. Dette er et forslag som nok en gang gr utover mannen i gata. De fleste smbarnsfamilier har jo i dag et ln p over 2 mill,og det er disse dette kommer til ramme vrst. Hadde man snakket om ln over 4-5 mill ville saken vrt annerledes.

20.07.2006 @ 10:59
Postet av: Terje

Frst og fremst; det er ikke snakk om konomisk sttte. Det er snakk om f beholde litt mer av pengene en har jobbet og slitt for.For det andre, br en slik ordning kobles til antall kvadratmeter. F.eks br hvert familiemedlem f 25-30 kvm som omfattes av fritak, p verdi over denne strrelsen kan fradraget trekkes.Videre m det vre symmetri i forslaget. Flgelig vil inntekter fra kapitalinntekter fra samme niv mtte vre skattefritt. Den blir nok vansklig for SV svelge.

20.07.2006 @ 11:00
URL: http://www.zzaph.com
Postet av: ESK

Antar Lundteigen har sttt s tidlig opp at han husker at dette forslaget m flges opp med utrolig mye kontroll. Hva hvis et ektepar tar opp hvert sitt ln? Hva hvis man eier selskaper man kan lne av? Forslaget m jo ogs flges opp med et fritak for renteinntekter for behold nytraliteten (i propagandaen for hva renteutgifter medfrer i skattefradrag utelates skatten p renteinntekter. Lundteigen; ta ferie og kom aldri tilbake p jobb!

20.07.2006 @ 11:35
Postet av: thm

nok et bevis p : hold pengene i statskassa, s skal SV heller bruke dem for deg. det er jo likevel dine penger. hurra for det norske diktaturet. av alle diktaturer er det norske det beste - vi fr lov velge vre egne diktatorer.thmmolde

20.07.2006 @ 11:56
Postet av: Hagbart

Lundteigen har vel ikke sjekket hvor mange bnder det er som har over 2 mill i ln. Her kan han legge inn et ekstra nakkegrep p en allerede hardt presset nring. Ganske utrolig at dette foresls av en som er kjent for g i bresjen for bndene. Vel vel det betyr vel 100-200 nye arb. plasser i off. sektor for kontrollere dette. Akkurat hva vi trenger.

20.07.2006 @ 11:56
Postet av: Marius

Forslaget er dumt nok det, men har man ikke rd til en leilighet p Grnland p 70 kvadrat til 2,95 mill., ja da foreslr jeg at man kjper en leilighet i Grorudalen p 70 kvadrat til 1,4 mill. Det er ingen menneskerett bo i sentrum av Oslo.

20.07.2006 @ 11:58
Postet av: Andreas H.

Senterpartiet bestr tydeligvis av farveblinde. For dem sies det at de ser grnt der det er rdt og omvendt.

20.07.2006 @ 12:05
Postet av: Trond

Det er ingen menneskerett bo i sentrum av Oslo, men det er ikke skattesystemet som skal ta den beslutningen heller.

20.07.2006 @ 12:29
Postet av: Tudelu

Synes forslaget ikke tar nok hensyn. Ved innfre litt tabeller og progressivitet og i tillegg ta hensyn til om man bor i sentrum kan man f et _mye mer rettferdig system_. Avslag for barn under 10 r, men er man singel fr man pslag p, dele p antall kvadrat og s kan man trekke fra noen dersom man har ei syk mor... osv. Her er det mange muligheter til f ansatt litt flere i skatteetaten, og da gr jo arbeidsledigeheten ned ogs. Dette m jo vre bra!Eller er det slikt som kalles arbeidsmarkedstiltak?Norge kommer til bli et samfunn hvor 5% jobber med utvinne olje og resten av oss skal administrere alt veldig rettferdig og kl hverandre der det passer.

20.07.2006 @ 13:28
Postet av: stle

hvorfor henge seg opp i en belpsgrense p 2 mill,de fleste kan ihvertfall skaffe seg bolig for 3-4mill,da fr grensen g der,kontrollproblemet br derimot utredes,viss det er mulig omg ordningen p div. mter br forslaget legges vekk av den grunn

21.07.2006 @ 00:04
Postet av: Nils

Problemet er att en i dag fr rentefradrag for bolig og kredittkort renter p 20% p lik linje.Rentefradraget skulle vrt forbeholdt bolig og kun det, Som de fleste land praktisereri dag.USA har en meget godt system for for dettesom og fungerer. Kunne gjerne sette et tak, men da p rentebelpet

21.07.2006 @ 08:16
Postet av:

Selv om jeg synes forslaget er lite gjennomtenkt, er ikke ideen om redusere rentefradraget over en viss sum s halvgalt. Det kunne f.eks vre progressivt mindre fratrekk fra 3 millioner til 6 millioner ( pr pers ) og s ingen fratrekk over dette. komme med eksempler p boligpriser i Oslo sentrum er bare for dumt. Som det er sagt tidligere her er det ingen menneskerett f bo p Grunerlkka. Det er ikke statens ansvar srge for at alle har 10 meter til nrmeste cafe-latte.Det jeg synes er litt merkelig er at alle de som mener at staten ikke skal blande seg inn i hva og hvor mye vi lner ikke foreslr fjerne hele rentefradraget. Er det statens ansvar hjelpe oss betale disse lnene?

21.07.2006 @ 08:30
Postet av: rasjonell

De som er rasjonell nok til mene at staten ikke skal blande seg inn, mener ganske sikkert at bde rentefradrag og skatt p kapitalinntekter br fjernes. Desverre for f av de...

21.07.2006 @ 08:46
Postet av: Trond

Det er ikke Staten som subsidierer lnene med rentefradraget, motposten er jo skatt av renteinntektene hos motparten. Jo mer fradrag jeg fr (i belp), jo mer skatt betaler den andre parten. Staten gr jo i null p den transaksjonen, uansett hvor hye satsene for fradrag og skatt er, gitt at de er symmetriske.

21.07.2006 @ 11:12
Postet av: Per Ahlsen

Pussig at s f (ikke forfatter og ingen av innskriverne) har ftt med seg detaljene i dette forslaget.Det er snakk om 2 millioner pr person. Alts vil et par kunne ha inntil 4 millioner i ln.Men jeg er helt enig i at forslaget er hplst. En leilighet i oslo koster fort mange millioner uten at det er snakk om noen luksus.Og hva med alle de som er single. De m ogs ha et sted og bo, og da blir 2 millioner for i minste laget.Men en kunne vurdert fjerne skattefradraget for ln til biler, hytter, bter og andre "luksus"ting.Uansett vil en neppe klare ramme de en nsker, de rikeste. De vil da enten opprette egne selskaper som eier husene (evt hyttene, btene osv.) for s leie dem ut til seg selv. Evt kun lne 1,99 millioner.

21.07.2006 @ 11:25
Postet av: Bengt

De fleste smbarnsfamilier er to voksne og kan dermed lne 4mill fr dette fradraget eventuelt forsvinner. Dessuten er det foresltt p det belpet som er over, og ikke p hele. Kanskje frer dette til mindre andel av 50rige eiendomskonger som kjper seg opp for spare. En lavere pris p boligen gir strre utslag p kostnaden.

21.07.2006 @ 14:00
Postet av: Vidar

Jeg forstr ikke rasjonaliteten bak at Staten skal betale 28 prosent av utgiftene ved ta opp private ln. Det ville vrt mye mere "rettferdig" dersom man hadde 28% fradrag p boligutgifter.

21.07.2006 @ 14:58
Postet av: Olaf

Til Trond. Meget fornuftig innlegg, men desverre dreier det seg vel her om misundelse og annen faenskap.

21.07.2006 @ 22:37
Postet av: Martin

Det eneste riktige gjre er fjerne ALT rentefradrag p boligln, uansett dets strrelse. Dette vil gi flgende effekter:(i) Prisen p boliger vil falle, siden prisene i dag inkluderer rentefradragene som gjr boligln kunstig billig betjene.(ii) Statens skatteinntekter vil ke, og man kan gi mer penger til de som faktisk trenger dem, i stedet for at middelklassen skal subsidiere seg selv og de rike, som i dag. Alternativt kan man utnytte det kte skatteprovenyet til kutte andre skatter som skaper skjevheter. (iii) Individer vil allokere kapital mer effektivt enn i dag, siden incentivet til boliginvesteringer faller nr all kapital behandles likt. Mer ressurser vil allokeres til nye bedrifter mm., og landet blir enda litt rikere enn fr.

22.07.2006 @ 13:53
Postet av: knutten

Dette forslaget kommer nok delvis pga at denne Lundteigen er trygt plassert i et billig strk, med enebolig p romslig tomt, og en regjering som oversvmmer smkommunene med penger for tiden, riktignok uhyre lite mlrettet, slik at effekten nok i stor grad blir slst bort p dyre kommunale bygg. Et totalt ugjennemtenkt forslag, ikke uventet fra den kanten.

22.07.2006 @ 20:27
Postet av: baltazaris

Lundteigens forslag gjelder ikke for 1 hustand men for 1 person, det betyr at det gr greit med ln p 4-5 mill for en famile og de fr fremdeles fratrekk p skatten.Personer med mer ln m da ha s god rd at de ikke trenger fratrekk?Smbarnsfamilier i Norge har aldri hatt det s godt fr, er lei av sutringen deres. Mamma -og pappapermisjoner, barnetrygd, kontansttte osv. det finnes vel ingen annen gruppe i det norske samfunn som fr mer av staten en disse.Om forslaget er s lurt eller ikke er en annen ting men at regeringspartiene sv og ap gr imot var som ventet.Her er det babyboom og store ln for de fleste av stortingsrepresentantene og disse tenker jo p seg selv.Den gruppen i samfunnet i dag som kommer verst ut er enslige og det var disse som heller skulle hatt skattelette, istedenfor s sponser de "de stakkars" barnefamiliene..

24.07.2006 @ 11:09
Postet av:

-Og hva med alle de som er single. De m ogs ha et sted og bo, og da blir 2 millioner for i minste laget.For noe tull. For 2 millioner fr du glatt 75 kvadratmeter i Oslo hvis du bare unngr sentrum og vestkanten.Hvis ikke 75 kv. er bra nok for en single s er det ikke Statens ansvar hjelpe vedkommende.

24.07.2006 @ 11:20
Postet av: Anti-sosialist

Dette beviser bare at det er de rd-grnne som skaper klasseskiller. Dette forslaget fyer seg inn i rekken av mange lignende, bl. a. forslaget om hy bompengeavgift i rushtiden.Med dette forslaget vil jo kun de "rike" f rd til bo der de vil. De "fattige" vil n mtte strekke seg enda lenger hvis de vil bo innenfor ring 2 i Oslo, eller kjre bil i rushtiden. Egentlig passer dette meg ganske bra. N kan jeg kanskje fr meg en billig bolig p tvangssalg og samtidig f hele E-18 for meg selv og min BMW nr jeg kjrer p jobb fordi alle barneforeldre og fattigfolk er holdt borte pga hye bomavgifter.Hurra for de rd-grnne.

24.07.2006 @ 11:34
Postet av:

Frst av alt, dette var snakk om et forslag av mange til vurdering. Det er alts mer et resultat av hjernemyldring enn noe annet, og langt p vei vurdert ferdig. Videre var tallet 2-3 millioner et mulig sted starte for vurdere dette forslaget. 2-3 millioner pr. skattebetaler, vel merke, s i en typisk familie med to inntekter prater vi om ln p strrelsesorden 4-6 millioner kroner. Familien din er ikke fattig hvis den har en bolig verd over seks millioner kroner. La oss si at man hadde havnet p 2.5 millioner. Har du da ett ln p tre millioner, s kan jeg ikke skjnne at du vil knekke ryggen fordi du ikke fr skattetrekk p renteutgiftene til de ekstra 500 000 kronene.

25.07.2006 @ 11:41
Postet av: Ken

Synes forslaget er forkastlig, men som mange ppeker s m man opp i 2 mill for en leilighet i Oslo. Litt enig i det, men tjener jeg jvlig drlig med lnn p 400.000 eller??? Jeg har da for pokker ikke i rd til ta et ln p 2 mill og jeg fr heller ikke lov av banken. Skal du f et slikt ln m du tjene ca 700.000 og det virker som er helt normalt blant mange av kommentatorene her.... Jeg m be om mer lnn skjnner jeg....

25.07.2006 @ 12:34
Postet av: JG

Kjre BaltazarisVet at denne blogen er laget for hetse Lundteigen(noe jeg absolutt synes han trenger), men har lyst til hetse deg litt fordi du er s lei av at smbarnsfamilier fr s mye. Hva med at du lager noen mennesker som skal vaske rumpa di nr du blir gammel a? Istedet for leve p andre som tar ansvar for fremtiden. Og hvis du mot formodning gidder tenke p andre enn deg selv, og skaffer en eller helst to unger med en som gidder f barn med deg, tar jeg det for gitt at du gir bort alle fradrag og barnetrygder osv til noen single du kjenner.

25.07.2006 @ 17:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1657071
hits