Sur agurk fra Lundteigen

20.07.2006 @ 10:08

Mange satte jordbærene i halsen da Sps Per Olav Lundteigen presenterte årets suragurk. Senterpartiets finanspolitiske talsmann vil fjerne rentefradraget på lån over to millioner kroner.

Hvis du har et lån på tre millioner kroner til fire prosent rente, innebærer at du vil tape 11200 kroner i året på forslaget.


-        
For mange koster det ingenting å låne i dag. Når Staten betaler 28 prosent av utgiftene ved å ta opp private lån, får du en veldig vekst i den private økonomien, sier han til VG.
 
Vi har forståelse for at lån til båter eller hytter i tosifret millionklasse kan provosere. Men de aller fleste som låner to millioner kroner gjør det for å få tak over hodet. Det er nettopp derfor de høye boligprisene merkes så godt på økonomien.

Per Olav Lundteigen har tradisjon for å komme med originale forslag og observasjoner. Blant annet har han hevdet at alle bør ha en eiendom som er stor til at gutta kan gjøre et nødvendig ærend i friluft uten å sjenere naboen. Med sitt siste elleville forslag tilbyr Lundteigen en saftig skattesmell til de som ønsker seg samme rimelige rettighet.

 

 I Lundteigens hjemfylke Buskerud er en enebolig i Krokstadelva  på vel 150 kvadratmeter til salgs for 2,240 millioner kroner. Med litt egenkapital kan man snike seg under tomillionerstaket. Men for en barnefamilie som kjøper seg hus for første gang, kan det fort bli dyrt.

 

På Grønland i Oslo selges nye fireroms leiligheter på 70 kvadratmeter til 2,95 millioner. Med nærmere 1000 kroner  i måneden i tapt rentefradrag, blir prisen uoverkommelig for enda flere enn i dag.

 

Problemet med Lundteigens forslag er at han ikke skiller mellom lån til luksus og lån til en basisvare, nemlig bolig. I tillegg kommer naturligvis spørsmålet om det er statens oppgave å bestemme hva folk låner penger til. Vi mistenker Lundteigen for å ha gumlet litt for mange suragurker i løpet av sommeren. Da er det bedre med en kurv søte jordbær. Skynder du deg, Lundteigen, kan du kanskje spandere en kurv på naboen også. Han kan trenge det.


Kommentarer:
Postet av: Kjetil

Fornuftig forslag fra Lundteigen. Dette skulle vært innført for mange år siden. Stortinget må drøfte hvem i samfunnet som skal klare seg selv uten økonomisk støtte!!!!

20.07.2006 @ 10:40
Postet av: Trond

Vel, noe av problemet er at forslaget sier at hvis jeg er rik og bor på bygda, får jeg fradrag, men bor jeg i byen og akkurat klarer meg, skal jeg få ekstra skatt. Og hvorfor skal Lundteigen bestemme hvor stor bolig jeg har behov for?

20.07.2006 @ 10:59
Postet av: Gisle

De fleste kan vel til en vis grad være enige med at ikke samfunnet skal gi økonomisk støtte til luksusvarer. Dette er et forslag som nok en gang går utover mannen i gata. De fleste småbarnsfamilier har jo i dag et lån på over 2 mill,og det er disse dette kommer til å ramme værst. Hadde man snakket om lån over 4-5 mill ville saken vært annerledes.

20.07.2006 @ 10:59
Postet av: Terje

Først og fremst; det er ikke snakk om økonomisk støtte. Det er snakk om å få beholde litt mer av pengene en har jobbet og slitt for.For det andre, bør en slik ordning kobles til antall kvadratmeter. F.eks bør hvert familiemedlem få 25-30 kvm som omfattes av fritak, på verdi over denne størrelsen kan fradraget trekkes.Videre må det være symmetri i forslaget. Følgelig vil inntekter fra kapitalinntekter fra samme nivå måtte være skattefritt. Den blir nok vansklig for SV å svelge.

20.07.2006 @ 11:00
URL: http://www.zzaph.com
Postet av: ESK

Antar Lundteigen har stått så tidlig opp at han husker at dette forslaget må følges opp med utrolig mye kontroll. Hva hvis et ektepar tar opp hvert sitt lån? Hva hvis man eier selskaper man kan låne av? Forslaget må jo også følges opp med et fritak for renteinntekter for å behold nøytraliteten (i propagandaen for hva renteutgifter medfører i skattefradrag utelates skatten på renteinntekter. Lundteigen; ta ferie og kom aldri tilbake på jobb!

20.07.2006 @ 11:35
Postet av: thm

nok et bevis på : hold pengene i statskassa, så skal SV heller bruke dem for deg. det er jo likevel dine penger. hurra for det norske diktaturet. av alle diktaturer er det norske det beste - vi får lov å velge våre egne diktatorer.thmmolde

20.07.2006 @ 11:56
Postet av: Hagbart

Lundteigen har vel ikke sjekket hvor mange bønder det er som har over 2 mill i lån. Her kan han legge inn et ekstra nakkegrep på en allerede hardt presset næring. Ganske utrolig at dette foreslås av en som er kjent for å gå i bresjen for bøndene. Vel vel det betyr vel 100-200 nye arb. plasser i off. sektor for å kontrollere dette. Akkurat hva vi trenger.

20.07.2006 @ 11:56
Postet av: Marius

Forslaget er dumt nok det, men har man ikke råd til en leilighet på Grønland på 70 kvadrat til 2,95 mill., ja da foreslår jeg at man kjøper en leilighet i Grorudalen på 70 kvadrat til 1,4 mill. Det er ingen menneskerett å bo i sentrum av Oslo.

20.07.2006 @ 11:58
Postet av: Andreas H.

Senterpartiet består tydeligvis av farveblinde. For dem sies det at de ser grønt der det er rødt og omvendt.

20.07.2006 @ 12:05
Postet av: Trond

Det er ingen menneskerett å bo i sentrum av Oslo, men det er ikke skattesystemet som skal ta den beslutningen heller.

20.07.2006 @ 12:29
Postet av: Tudelu

Synes forslaget ikke tar nok hensyn. Ved å innføre litt tabeller og progressivitet og i tillegg ta hensyn til om man bor i sentrum kan man få et _mye mer rettferdig system_. Avslag for barn under 10 år, men er man singel får man påslag på, dele på antall kvadrat og så kan man trekke fra noen dersom man har ei syk mor... osv. Her er det mange muligheter til å få ansatt litt flere i skatteetaten, og da går jo arbeidsledigeheten ned også. Dette må jo være bra!Eller er det slikt som kalles arbeidsmarkedstiltak?Norge kommer til å bli et samfunn hvor 5% jobber med å utvinne olje og resten av oss skal administrere alt veldig rettferdig og klø hverandre der det passer.

20.07.2006 @ 13:28
Postet av: ståle

hvorfor henge seg opp i en beløpsgrense på 2 mill,de fleste kan ihvertfall skaffe seg bolig for 3-4mill,da får grensen gå der,kontrollproblemet bør derimot utredes,viss det er mulig å omgå ordningen på div. måter bør forslaget legges vekk av den grunn

21.07.2006 @ 00:04
Postet av: Nils

Problemet er att en i dag får rentefradrag for bolig og kredittkort renter på 20% på lik linje.Rentefradraget skulle vært forbeholdt bolig og kun det, Som de fleste land praktisereri dag.USA har en meget godt system for for dettesom og fungerer. Kunne gjerne sette et tak, men da på rentebeløpet

21.07.2006 @ 08:16
Postet av:

Selv om jeg synes forslaget er lite gjennomtenkt, er ikke ideen om å redusere rentefradraget over en viss sum så halvgalt. Det kunne f.eks være progressivt mindre fratrekk fra 3 millioner til 6 millioner ( pr pers ) og så ingen fratrekk over dette.Å komme med eksempler på boligpriser i Oslo sentrum er bare for dumt. Som det er sagt tidligere her er det ingen menneskerett å få bo på Grunerløkka. Det er ikke statens ansvar å sørge for at alle har 10 meter til nærmeste cafe-latte.Det jeg synes er litt merkelig er at alle de som mener at staten ikke skal blande seg inn i hva og hvor mye vi låner ikke foreslår å fjerne hele rentefradraget. Er det statens ansvar å hjelpe oss å betale disse lånene?

21.07.2006 @ 08:30
Postet av: rasjonell

De som er rasjonell nok til å mene at staten ikke skal blande seg inn, mener ganske sikkert at både rentefradrag og skatt på kapitalinntekter bør fjernes. Desverre for få av de...

21.07.2006 @ 08:46
Postet av: Trond

Det er ikke Staten som subsidierer lånene med rentefradraget, motposten er jo skatt av renteinntektene hos motparten. Jo mer fradrag jeg får (i beløp), jo mer skatt betaler den andre parten. Staten går jo i null på den transaksjonen, uansett hvor høye satsene for fradrag og skatt er, gitt at de er symmetriske.

21.07.2006 @ 11:12
Postet av: Per Ahlsen

Pussig at så få (ikke forfatter og ingen av innskriverne) har fått med seg detaljene i dette forslaget.Det er snakk om 2 millioner pr person. Altså vil et par kunne ha inntil 4 millioner i lån.Men jeg er helt enig i at forslaget er håpløst. En leilighet i oslo koster fort mange millioner uten at det er snakk om noen luksus.Og hva med alle de som er single. De må også ha et sted og bo, og da blir 2 millioner for i minste laget.Men en kunne vurdert å fjerne skattefradraget for lån til biler, hytter, båter og andre "luksus"ting.Uansett vil en neppe klare å ramme de en ønsker, de rikeste. De vil da enten opprette egne selskaper som eier husene (evt hyttene, båtene osv.) for så å leie dem ut til seg selv. Evt kun låne 1,99 millioner.

21.07.2006 @ 11:25
Postet av: Bengt

De fleste småbarnsfamilier er to voksne og kan dermed låne 4mill før dette fradraget eventuelt forsvinner. Dessuten er det foreslått på det beløpet som er over, og ikke på hele. Kanskje fører dette til mindre andel av 50årige eiendomskonger som kjøper seg opp for å spare. En lavere pris på boligen gir større utslag på kostnaden.

21.07.2006 @ 14:00
Postet av: Vidar

Jeg forstår ikke rasjonaliteten bak at Staten skal betale 28 prosent av utgiftene ved å ta opp private lån. Det ville vært mye mere "rettferdig" dersom man hadde 28% fradrag på boligutgifter.

21.07.2006 @ 14:58
Postet av: Olaf

Til Trond. Meget fornuftig innlegg, men desverre dreier det seg vel her om misundelse og annen faenskap.

21.07.2006 @ 22:37
Postet av: Martin

Det eneste riktige å gjøre er å fjerne ALT rentefradrag på boliglån, uansett dets størrelse. Dette vil gi følgende effekter:(i) Prisen på boliger vil falle, siden prisene i dag inkluderer rentefradragene som gjør boliglån kunstig billig å betjene.(ii) Statens skatteinntekter vil øke, og man kan gi mer penger til de som faktisk trenger dem, i stedet for at middelklassen skal subsidiere seg selv og de rike, som i dag. Alternativt kan man utnytte det økte skatteprovenyet til å kutte andre skatter som skaper skjevheter. (iii) Individer vil allokere kapital mer effektivt enn i dag, siden incentivet til boliginvesteringer faller når all kapital behandles likt. Mer ressurser vil allokeres til nye bedrifter mm., og landet blir enda litt rikere enn før.

22.07.2006 @ 13:53
Postet av: knutten

Dette forslaget kommer nok delvis pga at denne Lundteigen er trygt plassert i et billig strøk, med enebolig på romslig tomt, og en regjering som oversvømmer småkommunene med penger for tiden, riktignok uhyre lite målrettet, slik at effekten nok i stor grad blir sløst bort på dyre kommunale bygg. Et totalt ugjennemtenkt forslag, ikke uventet fra den kanten.

22.07.2006 @ 20:27
Postet av: baltazaris

Lundteigens forslag gjelder ikke for 1 hustand men for 1 person, det betyr at det går greit med lån på 4-5 mill for en famile og de får fremdeles fratrekk på skatten.Personer med mer lån må da ha så god råd at de ikke trenger fratrekk?Småbarnsfamilier i Norge har aldri hatt det så godt før, er lei av sutringen deres. Mamma -og pappapermisjoner, barnetrygd, kontanstøtte osv. det finnes vel ingen annen gruppe i det norske samfunn som får mer av staten en disse.Om forslaget er så lurt eller ikke er en annen ting men at regeringspartiene sv og ap går imot var som ventet.Her er det babyboom og store lån for de fleste av stortingsrepresentantene og disse tenker jo på seg selv.Den gruppen i samfunnet i dag som kommer verst ut er enslige og det var disse som heller skulle hatt skattelette, istedenfor så sponser de "de stakkars" barnefamiliene..

24.07.2006 @ 11:09
Postet av:

-Og hva med alle de som er single. De må også ha et sted og bo, og da blir 2 millioner for i minste laget.For noe tull. For 2 millioner får du glatt 75 kvadratmeter i Oslo hvis du bare unngår sentrum og vestkanten.Hvis ikke 75 kv. er bra nok for en single så er det ikke Statens ansvar å hjelpe vedkommende.

24.07.2006 @ 11:20
Postet av: Anti-sosialist

Dette beviser bare at det er de rød-grønne som skaper klasseskiller. Dette forslaget føyer seg inn i rekken av mange lignende, bl. a. forslaget om høy bompengeavgift i rushtiden.Med dette forslaget vil jo kun de "rike" få råd til å bo der de vil. De "fattige" vil nå måtte strekke seg enda lenger hvis de vil bo innenfor ring 2 i Oslo, eller kjøre bil i rushtiden. Egentlig passer dette meg ganske bra. Nå kan jeg kanskje får meg en billig bolig på tvangssalg og samtidig få hele E-18 for meg selv og min BMW når jeg kjører på jobb fordi alle barneforeldre og fattigfolk er holdt borte pga høye bomavgifter.Hurra for de rød-grønne.

24.07.2006 @ 11:34
Postet av:

Først av alt, dette var snakk om et forslag av mange til vurdering. Det er altså mer et resultat av hjernemyldring enn noe annet, og langt på vei vurdert ferdig. Videre var tallet 2-3 millioner et mulig sted å starte for å vurdere dette forslaget. 2-3 millioner pr. skattebetaler, vel å merke, så i en typisk familie med to inntekter prater vi om lån på størrelsesorden 4-6 millioner kroner. Familien din er ikke fattig hvis den har en bolig verd over seks millioner kroner. La oss si at man hadde havnet på 2.5 millioner. Har du da ett lån på tre millioner, så kan jeg ikke skjønne at du vil knekke ryggen fordi du ikke får skattetrekk på renteutgiftene til de ekstra 500 000 kronene.

25.07.2006 @ 11:41
Postet av: Ken

Synes forslaget er forkastlig, men som mange påpeker så må man opp i 2 mill for en leilighet i Oslo. Litt enig i det, men tjener jeg jævlig dårlig med lønn på 400.000 eller??? Jeg har da for pokker ikke i råd til å ta et lån på 2 mill og jeg får heller ikke lov av banken. Skal du få et slikt lån må du tjene ca 700.000 og det virker som er helt normalt blant mange av kommentatorene her.... Jeg må be om mer lønn skjønner jeg....

25.07.2006 @ 12:34
Postet av: JG

Kjære BaltazarisVet at denne blogen er laget for å hetse Lundteigen(noe jeg absolutt synes han trenger), men har lyst til å hetse deg litt fordi du er så lei av at småbarnsfamilier får så mye. Hva med at du lager noen mennesker som skal vaske rumpa di når du blir gammel a? Istedet for å leve på andre som tar ansvar for fremtiden. Og hvis du mot formodning gidder å tenke på andre enn deg selv, og skaffer en eller helst to unger med en som gidder å få barn med deg, tar jeg det for gitt at du gir bort alle fradrag og barnetrygder osv til noen single du kjenner.

25.07.2006 @ 17:06

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1657071
hits