Bye, Bye Persson

18.09.2006 @ 14:46

Bye, Bye Persson

 

Etter en ukes langspurt greide den borgerlige alliansen med Moderaterna i spissen å fravriste sosialdemokratene nøklene til regjeringskontorene i Stockholm.

 

Ut fra Göran Perssons innsats i valgkampen var det kanskje på tide. Han har framstått som daff og til tider sur. Moderat-lederen Fredrik Reinfeldt på sin side har framstått som ung og sulten. Mens Persson avsluttet valgkampen lørdag ettermiddag, brukte Reinfeldt kvelden og søndagen til å oppildne valgmedarbeiderne til å stå på til siste sekund.

 

Klissvåt forening
 I tillegg greide Reinfeldt å samle de borgerlige partiene under en paraply. Under feiringen på  Moderaternas valgvake natt til mandag tokhan på seg statsmannsminen.

 

-         Jeg vil være en statsminister for hele Sverige, understreket han.

 

Utgangspunktet er bra. Feiringen på Sergels Torg i sentrum av Stockholm natt til mandag var slående. Midt i den digre fontene vasset moderat-fans, kristeligdemokrater, senterpartister og Folkparti-tilhengere i klissvåt forening.

 

Utfordringer
Spørsmålet er om idyllen holder når klærne er tørre. Reinfeldt har tre store utfordringer han må takle:

 

- Vil han greie å lede koalisjonen like lett som han regisserte idyllen med de andre borgerlige partilederne under Moderaternas valgvake natt til mandag?

 

- Hvordan vil koalisjonen gjøre løftene i valgkampen til praktisk politikk?

 

-         Greier han å holde løftet om å bli en statsminister for hele landet, eller vil frontene bli skjerpet?

 

Går videre

Sosialdemokratene på sin side har også noen tøffe tak å ta.

  

- Vil de greie overgangen fra regjeringsparti i tolv år, til opposisjonsparti?

 

- Greier de å finne en mer folkelig leder enn Göran Persson når han går av i mars neste år?

 

-         Greier venstrepartiene å bli enige om en felles opposisjonspolitikk?

 

Trolig har både Sverige og sosialdemokratene godt av et skifte. Det var ingen trist statsminister som møtte journalister mandag morgen på vei til Riksdagen for å si han går av.

 

-         Livet går videre, sa Persson.

 
Skepsis
Nå kan han endelig trekke seg tilbake, tre år etter at han første gang sa han ville gå. Etter drapet på arvtakeren Anna Lindh høsten 2003 la han planene på hylla.  

Siden da har økonomien gått oppover, men velgerne var likevel skeptiske til om sosialdemokratene fortsatt burde lede. Det skyldtes kanskje først og fremst at Persson ikke greide å overbevise seg selv om at han fortsatt var den rette. Slik vinner man ikke valg på.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2081078
hits