Sviket mot Libanon

18.08.2006 @ 08:54
 Løftene om 3500 soldater FN-soldater til Libanon er et svik mot Libanon og en oppskrift på ny krig.  

Torsdag kveld ble rundt 50 FN-land enige om å sende til sammen 3500 soldater til Libanon. Det er under en fjerdedel av de 15.000 soldatene som ble lovet i Sikkerhetsrådet. Resten av styrken skal komme etter hvert, men løftene som ble gitt torsdag var i beste fall lunkne. 

 

Norge sender fire motormissiltorpedobåter, (MTB), men ingen bakkestyrker. Det norske bidraget er forståelig, men også symptomatisk for viljen til å sende soldater til Libanon.  Frankrike, som skal lede Libanon-styrken, sender i første omgang bare 200 soldater. Hoveddelen av styrken skal komme fra Bangladesh. I tillegg har blant annet Malaysia Indonesia og Nepal tilbudt styrker.

 

Vitsen med å sende FN-styrken er å sørge for å hindre fortsatte krig i Sør-Libanon. Da må Hizbollah-geriljaen avvæpnes. Samtidig må styrken sørge for at Israel stopper militæroperasjonene i Sør-Libanon.

 

Styrken som er lovt så langt vil ikke greie noen av delene. Det vil heller ikke de rundt 15.000 soldatene fra den libanesiske hæren som skal utplasseres i Sør-Libanon.

 

Trolig er det bare et spørsmål om tid før Israel vil true med nye aksjoner i Sør-Libanon dersom Hizbollah ikke blir avvæpnet. Hvis FN ikke raskt sørger for å få nok soldater på plass, er det åpent for nye kamper og nye tragedier. Møtet i New York torsdag kveld lover ikke godt.

 

Begrunnelsen fra forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen om hvorfor Norge nøyer seg med å sende fire MTB-er, er at det allerede er rundt 500 norske soldater i Afghanistan, og at rundt 220 soldater trolig skal sendes til Darfur. Det er forståelig, men hjelper ikke Libanon. Det landet hadde trengt, var en oppfyllelse av løftene Sikkerhetsrådet har gitt tidligere. I stedet risikerer innbyggerne å bli kastet inn i en ny krig. Det har de ikke fortjent.


Kommentarer:
Postet av:

Hvorfor havnet jeg i en blog? Jeg fulgte en link fra 'Ute i verden' og forventet selflgelig havne i en nyhetsartikel!

18.08.2006 @ 09:23
Postet av: Odd Magne Maridal

Som UNIFIL og FN-veteran vil jeg si dette: I NORBATT AO, dvs det omrdet i Sr-Libanon som nordmenn overvket i 20 r fra 1978 til 1998 - ble lokale innbyggere og lokalsamfunn mer og mer KONOMISK avhengig, og mindre og mindre sikerhetsmessig avhengig, etter som tiden gikk.Det var vre militre og sivile myndigheter klar over. UNIFIL har i hele sin eksistens vrt for lett oppsatt og har hatt for svake mandater fra FN til utgjre en styrke overfor partene.Jeg hper, for Sr-Libanons del, at de nye som kommer blir mer robuste, og vil kunne vre fredsopprettere, hvis situasjonen krever det.Men det br flges av en konomisk sttte til omrdet, slik at nringsliv og arbeidsplasser kan etableres.Hvis Norge har lite soldater, har vi vel i hvert fall mulighet for sttte nringsutvikling. Det sprs om dette kan vre det beste fredsbidraget?

19.08.2006 @ 10:38
Postet av: SKA

Trist at det linkes til en blogg direkte fra Nettavisen, snt opinionssl kan holdes unna nyhetsartiklene.UANSETT, tror blogpostforfatteren at det virkelig er mulig samle sammen 15 000 tropper fra hele verden bare ved et knips? De 3 500 frste troppene er bare en fortropp, hvorfor styrer og brer du deg s flt pga det?Det er jo mye bedre at det kommer en fortropp p tre tusen menn frst enn FN venter til de har ftt samlet sammen noen fler tusen menn. Her handler det om at man skal vre tidligst mulig ute med FN-soldater, man har tapt nok tid fra fr.S "Sviket mot Libanon" blir en platt klisj av en overskrift.Og igjen, hvorfor er denne bloggen linket til fra TV2 Nettavisen? Om forfatteren er journalist der s blir det ikke mer akseptabelt. Skal du blse ut opinionene dine, fr du ta det UTENFOR arbeidsstedet ditt.

19.08.2006 @ 11:51
Postet av: Thor Solberg

Det var da voldsomt da SKA. Det er vel dette bloggene er til for, at flere kan tr til med sine meninger. At Nettavisen linker til enkelte blogger, er en typisk media ting i vr tid. I stedet for konkurrere med bloggerne, s forsker avisene i la de slippe til p sine sider.Nr det gjelder Libanon s virker det forholdsvis lunkent i Europa, mht sende soldater til en FN styrke. Det erklart at det er vanskelig samle 15000 soldater raskt, men det er det det dreier seg om her. Dette var en krig som flammet opp p noen timer, nesten ut av intet, og det er helt klart at det m til en sterk internasjonal styrke, for holde Hizbollah dominansen nede i Sr Libanon. Hvis ikke det kommer p plass, s er jeg redd for at dette kun var en begynnelse p et nytt langt helvete i Libanon og Israel.

19.08.2006 @ 13:39
Postet av: Martin

Hvordan er det mulig tro at Hizbollah skal la seg avvpne.FN kan gjre s mange vedtak de vil uten at det vil bringe fred til midtsten.Frst m Israel la seg avvpne s kan man begynne med fredsforhandlinger.

21.08.2006 @ 18:28
Postet av: drona

Svik mot Libanon. Hvem har sveket Libanon. For no tull. Hvor mange r har de hatdt fn soldater fr. Hva frte det til? Jeg kan mildt sagt ikke fordra Israel eller usa, mtte de begge bli flatbombet tilbake til steinalderen. Libanon og deres feige statsminister og deres "heroiske" hezzzzzbolla nsker jeg dit ikke engang pepper gror. N skal vi sende soldater ned for passe p voksne mennesker engang til, s skal vi nok ogs betale for bygge nye broer og skoler og you name it. Vi betalte vel forrige bro og. Alt dette fordi voksne mennesker syns det morsomte de kan drive med er lpe rundt med trkle p hodet og skyte raketter p hverandre. Wake up smell the coffee. Jeg forlanger folkeavstemming i Norge p hver gang en norsk soldat skal ut i verden og krever all norsk vpenproduksjon og salg stoppet umiddelbart. Jeg syns ikke synd p en eneste p kongsberg som mtte bli arbeidsledig. Endag fr de smake sin egen medisin og blir utsatt for terror. Jeg forlanger at norge hopper av dette galemannssirkuset

22.08.2006 @ 06:04

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1835983
hits