Sviket mot Libanon

18.08.2006 @ 08:54
 Løftene om 3500 soldater FN-soldater til Libanon er et svik mot Libanon og en oppskrift på ny krig.  

Torsdag kveld ble rundt 50 FN-land enige om å sende til sammen 3500 soldater til Libanon. Det er under en fjerdedel av de 15.000 soldatene som ble lovet i Sikkerhetsrådet. Resten av styrken skal komme etter hvert, men løftene som ble gitt torsdag var i beste fall lunkne. 

 

Norge sender fire motormissiltorpedobåter, (MTB), men ingen bakkestyrker. Det norske bidraget er forståelig, men også symptomatisk for viljen til å sende soldater til Libanon.  Frankrike, som skal lede Libanon-styrken, sender i første omgang bare 200 soldater. Hoveddelen av styrken skal komme fra Bangladesh. I tillegg har blant annet Malaysia Indonesia og Nepal tilbudt styrker.

 

Vitsen med å sende FN-styrken er å sørge for å hindre fortsatte krig i Sør-Libanon. Da må Hizbollah-geriljaen avvæpnes. Samtidig må styrken sørge for at Israel stopper militæroperasjonene i Sør-Libanon.

 

Styrken som er lovt så langt vil ikke greie noen av delene. Det vil heller ikke de rundt 15.000 soldatene fra den libanesiske hæren som skal utplasseres i Sør-Libanon.

 

Trolig er det bare et spørsmål om tid før Israel vil true med nye aksjoner i Sør-Libanon dersom Hizbollah ikke blir avvæpnet. Hvis FN ikke raskt sørger for å få nok soldater på plass, er det åpent for nye kamper og nye tragedier. Møtet i New York torsdag kveld lover ikke godt.

 

Begrunnelsen fra forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen om hvorfor Norge nøyer seg med å sende fire MTB-er, er at det allerede er rundt 500 norske soldater i Afghanistan, og at rundt 220 soldater trolig skal sendes til Darfur. Det er forståelig, men hjelper ikke Libanon. Det landet hadde trengt, var en oppfyllelse av løftene Sikkerhetsrådet har gitt tidligere. I stedet risikerer innbyggerne å bli kastet inn i en ny krig. Det har de ikke fortjent.


Kommentarer:
Postet av:

Hvorfor havnet jeg i en blog? Jeg fulgte en link fra 'Ute i verden' og forventet selfølgelig å havne i en nyhetsartikel!

18.08.2006 @ 09:23
Postet av: Odd Magne Maridal

Som UNIFIL og FN-veteran vil jeg si dette: I NORBATT AO, dvs det området i Sør-Libanon som nordmenn overvåket i 20 år fra 1978 til 1998 - ble lokale innbyggere og lokalsamfunn mer og mer ØKONOMISK avhengig, og mindre og mindre sikerhetsmessig avhengig, etter som tiden gikk.Det var våre militære og sivile myndigheter klar over. UNIFIL har i hele sin eksistens vært for lett oppsatt og har hatt for svake mandater fra FN til å utgjøre en styrke overfor partene.Jeg håper, for Sør-Libanons del, at de nye som kommer blir mer robuste, og vil kunne være fredsopprettere, hvis situasjonen krever det.Men det bør følges av en økonomisk støtte til området, slik at næringsliv og arbeidsplasser kan etableres.Hvis Norge har lite soldater, har vi vel i hvert fall mulighet for å støtte næringsutvikling. Det spørs om dette kan være det beste fredsbidraget?

19.08.2006 @ 10:38
Postet av: SKA

Trist at det linkes til en blogg direkte fra Nettavisen, sånt opinionssøl kan holdes unna nyhetsartiklene.UANSETT, tror blogpostforfatteren at det virkelig er mulig å samle sammen 15 000 tropper fra hele verden bare ved et knips? De 3 500 første troppene er bare en fortropp, hvorfor styrer og bærer du deg så fælt pga det?Det er jo mye bedre at det kommer en fortropp på tre tusen menn først enn FN venter til de har fått samlet sammen noen fler tusen menn. Her handler det om at man skal være tidligst mulig ute med FN-soldater, man har tapt nok tid fra før.Så "Sviket mot Libanon" blir en platt klisjé av en overskrift.Og igjen, hvorfor er denne bloggen linket til fra TV2 Nettavisen? Om forfatteren er journalist der så blir det ikke mer akseptabelt. Skal du blåse ut opinionene dine, får du ta det UTENFOR arbeidsstedet ditt.

19.08.2006 @ 11:51
Postet av: Thor Solberg

Det var da voldsomt da SKA. Det er vel dette bloggene er til for, at flere kan trå til med sine meninger. At Nettavisen linker til enkelte blogger, er en typisk media ting i vår tid. I stedet for å konkurrere med bloggerne, så forsøker avisene i la de slippe til på sine sider.Når det gjelder Libanon så virker det forholdsvis lunkent i Europa, mht å sende soldater til en FN styrke. Det erklart at det er vanskelig å samle 15000 soldater raskt, men det er det det dreier seg om her. Dette var en krig som flammet opp på noen timer, nesten ut av intet, og det er helt klart at det må til en sterk internasjonal styrke, for å holde Hizbollah dominansen nede i Sør Libanon. Hvis ikke det kommer på plass, så er jeg redd for at dette kun var en begynnelse på et nytt langt helvete i Libanon og Israel.

19.08.2006 @ 13:39
Postet av: Martin

Hvordan er det mulig å tro at Hizbollah skal la seg avvæpne.FN kan gjøre så mange vedtak de vil uten at det vil bringe fred til midtøsten.Først må Israel la seg avvæpne så kan man begynne med fredsforhandlinger.

21.08.2006 @ 18:28
Postet av: drona

Svik mot Libanon. Hvem har sveket Libanon. For no tull. Hvor mange år har de hatdt fn soldater før. Hva førte det til? Jeg kan mildt sagt ikke fordra Israel eller usa, måtte de begge bli flatbombet tilbake til steinalderen. Libanon og deres feige statsminister og deres "heroiske" hezzzzzbolla ønsker jeg dit ikke engang pepper gror. Nå skal vi sende soldater ned for å passe på voksne mennesker engang til, så skal vi nok også betale for å bygge nye broer og skoler og you name it. Vi betalte vel forrige bro og. Alt dette fordi voksne mennesker syns det morsomte de kan drive med er å løpe rundt med tørkle på hodet og skyte raketter på hverandre. Wake up smell the coffee. Jeg forlanger folkeavstemming i Norge på hver gang en norsk soldat skal ut i verden og krever all norsk våpenproduksjon og salg stoppet umiddelbart. Jeg syns ikke synd på en eneste på kongsberg som måtte bli arbeidsledig. Endag får de smake sin egen medisin og blir utsatt for terror. Jeg forlanger at norge hopper av dette galemannssirkuset

22.08.2006 @ 06:04

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1835983
hits