Pusterom for UD

18.07.2006 @ 16:28

UD har fått mye pepper for evakueringen av av nordmenn i Libanon. Men et flertall av TV 2 Nettavisens lesere er ikke enige i kritikken.

 

Siden bombingen av Libanon startet i forrige uke har Utenriksdepartementet fått kritikk fra flere hold for manglende oppfølging av nordmenn i landet.  TV 2 Nettavisen har fått mange eposter og telefoner fra fortvilte nordmenn som enten er i Libanon eller som har slektninger. Kritikken går på manglende oppfølging fra UDs side, og manglende transportmuligheter ut av landet.

 

I en krise av typen Libanon er det umulig for Utenriksdepartementet å gjøre alt riktig. Men mye av kritikken er også berettiget. Når småbarnsfamilier i Bekaa-dalen fortviler over at de ikke kan bevege seg på veiene, og heller ikke har hørt noe fra UD, er det hjerteskjærende. Samtidig har mange nordmenn allerede blitt evakuert. I skrivende stund (tirsdag) har rundt 500 norske blitt hjulpet ut. En gruppe på nærmere 200 forlot Beirut på bilfrakteskipet "Hual Transporter" tirsdag.

 

Utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvarer UDs arbeid med at det er en komplisert oppgave å registrere og håndtere de mange henvendelsene. Det er heller ingen registreringsplikt for nordmenn i utlandet. Derfor hersker det fortsatt stor usikkerhet om hvor mange nordmenn som fortsatt er i Libanon.

 

På den andre siden er det klart at UD har stått overfor en svært vanskelig oppgave. På dansk TV  mandag trakk misfornøyde dansker fram Norge som eksempel.

 

-         Se hvor mye hjelp nordmennene får, lød en kommentar.

 

En uformell meningsmåling blant TV 2 Nettavisens lesere gir også Utenriksdepartmentet poeng for måten krisen har blitt håndtert. På spørsmål om norske myndigheter har taklet krisen i Libanon bra, svarer 40 prosent ”ganske bra” og 29 prosent ””Glimrende”. Bare 30 prosent mener myndighetene har taklet krisen dårlig eller svært dårlig (se resultatet her).


Som alle alle nettmålinger må resultatet nytes med en klype salt. Men det gir likevel en indikasjon på at mange av leserne fortsatt har tillitt til UD.  Oppryddingen etter tsunamikatastrofen i 2004 har gjort beredskapsarbeidet bedre. Spesielt har UD forstått at det er nødvendig å trekke inn ressurser fra politi, helsevesen og andre instanser for at de berørte får den hjelpen de trenger. Det er også åpenbart at kapasiteten til å ta i mot henvendelser fra berørte nordmenn og media fortsatt er begrenset, til tross for etablinger av telefonsenter og krisestab.

Samtidig har UD en stor oppgave foran seg for å få ut de rundt 100 nordmennene som fortsatt befinner seg i Sør- og Øst-Libanon. Særlig de i sør vil være utsatt dersom Israel går til en massiv bakkeinvasjon av Libanon. Det bør gi UD en ekstra puff for å fortsette arbeidet med å få alle de norske ut.

Kommentarer:
Postet av: T Ellingsen

De som er i Sr Libanon har frivillig reist til et sted som er fullt av ekstreme islamister, med den risiko det mtte medfre. Og er det egentlig nordmenn der - vi snakker vel om muslimer som har ftt norsk statsborgerskap, og som sttter Hizbollah?

18.07.2006 @ 19:58
Postet av: Andreas

Det vitner om stor optimisme og liten realisme vente mere efektivitet enn vanlig fra vre offentlige myndigheter. Fr si som Kolingen: " Jag har all min tid varit optiker".

18.07.2006 @ 21:40
Postet av: Atle

"De som er i Sr Libanon har frivillig reist til et sted som er fullt av ekstreme islamister"Libanon er vel kanskje et av de mest liberale landene i regionen, er det ikke? Jeg har ihvertfall alltid hatt inntrykk av det.

19.07.2006 @ 07:40
Postet av: Raymond

"Og er det egentlig nordmenn der - vi snakker vel om muslimer som har ftt norsk statsborgerskap, og som sttter Hizbollah?"At det er voksene mennesker som har ftt norsk statsborgerskap, ja! Men barna deres er fdt i Norge og har norsk statsborgerskap, da er de like mye Norsk som alle andre i Norge. Tviler p at barna vet hva Hizbollah er, s den kommentaren der er helt p trynet!Uansett, drap av sivile, spesielt barn kan aldri forsvares uansett grunn!

19.07.2006 @ 08:39
Postet av: Christian Berg

"Men et flertall av TV2 Nettavisens lesere er ikke enige i kritikken."Beklager Gunnar Stavrum, men det eneste denne "uformelle meningsmlingen" forteller oss er at du ikke skjnner hva en meningsmling er.Det er ikke en meningsmling ( hverken formell eller uformell ) nr de spurte selv har valgt delta. For foreta en meningsmling m man finne et representativt utvalg. I dette tilfellet vil det si et representativt utvalg av Tv2-nettavisen sine lesere. Det kan kun gjres ved at de som stiller sprsmlet ogs velger ut hvem som skal svare og at de vet hvordan man velger ut et representativt utvalg.Tv2-nettavisens nettmlinger har dermed ingen verdi, utover underholdingsverdien. Du kan ikke pst at de indikerer noe, slik du prver deg p. Det vet du nemlig ikke.Alt man kan si er at de (nettmlingene) forteller hva de som deltok mener. Om dette samsvarer med den totale massen lesere er det umulig si noe om.Jeg anbefaler deg lese litt om meningsmlingenes far, George Gallup.Da vil du blant annet lre at et representaivt utvalg av 50.000 individer er overlegent 2.000.0000 ikke-representative individer.Du kan jo starte lese her :http://en.wikipedia.org/wiki/George_Gallup

19.07.2006 @ 10:04
Postet av: Svein

Registrerer at det er mange som klager over UD sin behandling av denne saken og som refererer til at bla. svensk UD var mye raskere med varsle sine medborgere. For de som da har fulgt med i nyhetene s har faktisk norsk UD vrt blant de raskeste til evakuere og vi ser at andre land n fr hjelp av Norge med f fraktet ut sine egne. Dere m huske p at enhver borger har plikt til bruke hodet selv og ikke skylde p at de ikke er blitt fortalt hva de skal gjre. Mennesker som drar til Sr-Libanon er fullstendig klar over historien i denne regionen, og de burde selv ha skjnt hva som var i ferd med skje nr angrepene begynte og handlet deretter. TA ANSVAR FOR EGNE VALG!!!!

19.07.2006 @ 10:37
Postet av: Puste-rom&cola

Ti av ni lesere mener nettavisens "uformelle meningsmling" suger. Det viser en uformell meningsmling.

19.07.2006 @ 11:19
Postet av: Baltazaris

Det vil alltid vre noen som klager og slike prosjekter vil adri g smertefritt. Men det er en ting som slr meg, Norge stiller med helsepersonell og prest? helsepersonellet er jo ok men hva gjr presten der, burde vel heller vrt en iman?. S mitt tips til UD er ansette noen krise-imaner. Er ganske sikker p at dette ikke er siste gangen norske muslimer trenger norsk-hjelp til komme seg vekk fra land de engang flyktet fra...

19.07.2006 @ 13:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1647623
hits