Pusterom for UD

18.07.2006 @ 16:28

UD har fått mye pepper for evakueringen av av nordmenn i Libanon. Men et flertall av TV 2 Nettavisens lesere er ikke enige i kritikken.

 

Siden bombingen av Libanon startet i forrige uke har Utenriksdepartementet fått kritikk fra flere hold for manglende oppfølging av nordmenn i landet.  TV 2 Nettavisen har fått mange eposter og telefoner fra fortvilte nordmenn som enten er i Libanon eller som har slektninger. Kritikken går på manglende oppfølging fra UDs side, og manglende transportmuligheter ut av landet.

 

I en krise av typen Libanon er det umulig for Utenriksdepartementet å gjøre alt riktig. Men mye av kritikken er også berettiget. Når småbarnsfamilier i Bekaa-dalen fortviler over at de ikke kan bevege seg på veiene, og heller ikke har hørt noe fra UD, er det hjerteskjærende. Samtidig har mange nordmenn allerede blitt evakuert. I skrivende stund (tirsdag) har rundt 500 norske blitt hjulpet ut. En gruppe på nærmere 200 forlot Beirut på bilfrakteskipet "Hual Transporter" tirsdag.

 

Utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvarer UDs arbeid med at det er en komplisert oppgave å registrere og håndtere de mange henvendelsene. Det er heller ingen registreringsplikt for nordmenn i utlandet. Derfor hersker det fortsatt stor usikkerhet om hvor mange nordmenn som fortsatt er i Libanon.

 

På den andre siden er det klart at UD har stått overfor en svært vanskelig oppgave. På dansk TV  mandag trakk misfornøyde dansker fram Norge som eksempel.

 

-         Se hvor mye hjelp nordmennene får, lød en kommentar.

 

En uformell meningsmåling blant TV 2 Nettavisens lesere gir også Utenriksdepartmentet poeng for måten krisen har blitt håndtert. På spørsmål om norske myndigheter har taklet krisen i Libanon bra, svarer 40 prosent ”ganske bra” og 29 prosent ””Glimrende”. Bare 30 prosent mener myndighetene har taklet krisen dårlig eller svært dårlig (se resultatet her).


Som alle alle nettmålinger må resultatet nytes med en klype salt. Men det gir likevel en indikasjon på at mange av leserne fortsatt har tillitt til UD.  Oppryddingen etter tsunamikatastrofen i 2004 har gjort beredskapsarbeidet bedre. Spesielt har UD forstått at det er nødvendig å trekke inn ressurser fra politi, helsevesen og andre instanser for at de berørte får den hjelpen de trenger. Det er også åpenbart at kapasiteten til å ta i mot henvendelser fra berørte nordmenn og media fortsatt er begrenset, til tross for etablinger av telefonsenter og krisestab.

Samtidig har UD en stor oppgave foran seg for å få ut de rundt 100 nordmennene som fortsatt befinner seg i Sør- og Øst-Libanon. Særlig de i sør vil være utsatt dersom Israel går til en massiv bakkeinvasjon av Libanon. Det bør gi UD en ekstra puff for å fortsette arbeidet med å få alle de norske ut.

Kommentarer:
Postet av: T Ellingsen

De som er i Sør Libanon har frivillig reist til et sted som er fullt av ekstreme islamister, med den risiko det måtte medføre. Og er det egentlig nordmenn der - vi snakker vel om muslimer som har fått norsk statsborgerskap, og som støtter Hizbollah?

18.07.2006 @ 19:58
Postet av: Andreas

Det vitner om stor optimisme og liten realisme å vente mere efektivitet enn vanlig fra våre offentlige myndigheter. Får si som Kolingen: " Jag har all min tid varit optiker".

18.07.2006 @ 21:40
Postet av: Atle

"De som er i Sør Libanon har frivillig reist til et sted som er fullt av ekstreme islamister"Libanon er vel kanskje et av de mest liberale landene i regionen, er det ikke? Jeg har ihvertfall alltid hatt inntrykk av det.

19.07.2006 @ 07:40
Postet av: Raymond

"Og er det egentlig nordmenn der - vi snakker vel om muslimer som har fått norsk statsborgerskap, og som støtter Hizbollah?"At det er voksene mennesker som har fått norsk statsborgerskap, ja! Men barna deres er født i Norge og har norsk statsborgerskap, da er de like mye Norsk som alle andre i Norge. Tviler på at barna vet hva Hizbollah er, så den kommentaren der er helt på trynet!Uansett, drap av sivile, spesielt barn kan aldri forsvares uansett grunn!

19.07.2006 @ 08:39
Postet av: Christian Berg

"Men et flertall av TV2 Nettavisens lesere er ikke enige i kritikken."Beklager Gunnar Stavrum, men det eneste denne "uformelle meningsmålingen" forteller oss er at du ikke skjønner hva en meningsmåling er.Det er ikke en meningsmåling ( hverken formell eller uformell ) når de spurte selv har valgt å delta. For å foreta en meningsmåling må man finne et representativt utvalg. I dette tilfellet vil det si et representativt utvalg av Tv2-nettavisen sine lesere. Det kan kun gjøres ved at de som stiller spørsmålet også velger ut hvem som skal svare og at de vet hvordan man velger ut et representativt utvalg.Tv2-nettavisens nettmålinger har dermed ingen verdi, utover underholdingsverdien. Du kan ikke påstå at de indikerer noe, slik du prøver deg på. Det vet du nemlig ikke.Alt man kan si er at de (nettmålingene) forteller hva de som deltok mener. Om dette samsvarer med den totale massen lesere er det umulig å si noe om.Jeg anbefaler deg å lese litt om meningsmålingenes far, George Gallup.Da vil du blant annet lære at et representaivt utvalg av 50.000 individer er overlegent 2.000.0000 ikke-representative individer.Du kan jo starte å lese her :http://en.wikipedia.org/wiki/George_Gallup

19.07.2006 @ 10:04
Postet av: Svein

Registrerer at det er mange som klager over UD sin behandling av denne saken og som refererer til at bla. svensk UD var mye raskere med å varsle sine medborgere. For de som da har fulgt med i nyhetene så har faktisk norsk UD vært blant de raskeste til å evakuere og vi ser at andre land nå får hjelp av Norge med å få fraktet ut sine egne. Dere må huske på at enhver borger har plikt til å bruke hodet selv og ikke skylde på at de ikke er blitt fortalt hva de skal gjøre. Mennesker som drar til Sør-Libanon er fullstendig klar over historien i denne regionen, og de burde selv ha skjønt hva som var i ferd med å skje når angrepene begynte og handlet deretter. TA ANSVAR FOR EGNE VALG!!!!

19.07.2006 @ 10:37
Postet av: Puste-rom&cola

Ti av ni lesere mener nettavisens "uformelle meningsmåling" suger. Det viser en uformell meningsmåling.

19.07.2006 @ 11:19
Postet av: Baltazaris

Det vil alltid være noen som klager og slike prosjekter vil adri gå smertefritt. Men det er en ting som slår meg, Norge stiller med helsepersonell og prest? helsepersonellet er jo ok men hva gjør presten der, burde vel heller vært en iman?. Så mitt tips til UD er å ansette noen krise-imaner. Er ganske sikker på at dette ikke er siste gangen norske muslimer trenger norsk-hjelp til å komme seg vekk fra land de engang flyktet fra...

19.07.2006 @ 13:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1647623
hits