Farlige forbindelser

16.08.2006 @ 14:32

Den planlagte FN-styrken i Libanon får en nærmest håpløs oppgave i Sør-Libanon. Derfor er det lurt at Norge tar seg tid før det sendes soldater.

 

I løpet av noen dager skal de første soldatene fra den nye FN-styrken være på plass i Sør-Libanon. Til sammen skal rundt 15.000 utenlandske soldater og 15.000 libanesiske soldater overvåke våpenhvilen.

 

Hvordan soldatene skal opprettholde freden, er ikke klart. Hizbollah dyrkes som helter i Libanon, og vil neppe la seg avvæpne uten videre. Det ligger heller ikke i mandatet for FN-styrken, og Libanons hær er altfor svak til å sette hardt mot hardt.

 

Samtidig har Hizbollah kommet styrket ut av krigen og den første skjøre freden. Hizbollah-lederen Sjeik Hassan Nasrallah lover 10.000 dollar (vel 60.000 kroner) til alle som har mistet hjemmene sine. Støtten er ment som hjelp til utgiftene det første året.

 

-         Gjenoppbyggingen kan fullføre seiren, sier han.

 Konstasten til Israel er stor. Der er det ikke seiererens frukter som er tema, men hvem som har skylden for et mislykket felttog. De israelske styrkene raserte store deler av Libanon, men greide ikke å hindre at Hizbollah skjøt raketter mot Nord-Israel. Israelerne greide heller ikke å ta livet av Nasrallah. Til alt overmål har det blitt avslørt at den israelske hærsjefen Dan Halutz var opptatt med å selge unna aksjer bare timer etter at to israelske soldater ble bortført i grenseområdene mot Libanon. Bortføringen utløste krigen i Libanon. 
 Samlet peker alt i retning av en nærmest håpløs og farlig oppgave for FN-styrken. Israel truer med nye angrep i Libanon dersom ikke Hizbollah blir oppløst. Kravene fra Israel trekker teksten i FN-resolusjonen svært langt. Mens resolusjonen krever "avvæpning av alle væpnede grupper i Libanon", hevder Israel at den forutsetter at Hizbollah blir "oppløst" ("dismantled"). Det vil neppe skje, gitt at Hizbollah både er et poltiisk parti og en væpnet gruppe.
 

Norge har allerede flere hundre soldater i Afghanistan, og har lovet et hundretalls soldater til Darfur. Derfor er det ikke aktuelt å sende mange mann til Libanon. I skrivende stund er det ikke en gang klart om Norge vil sende en eneste soldat. Dersom det blir sendt soldater eller offiserer, er det livsviktig at mandatet for FN-styrken er krystallklart. Derfor er det også lurt at regjeringen tar seg god tid til å vurdere hva styrken egentlig skal gjøre. Hvis ikke, risikerer soldatene å havne i kryssild mellom israelske soldater og Hizbollah-krigere, slik Unifil-soldatene kom under ild da Israel invaderte Libanon i 1982. Det er en lekse vi ikke trenger å lære flere ganger.

 


Kommentarer:
Postet av: Marhaba

Jeg drar gjerne ned til Libanon igjen som FN-soldat. Risikoen er der selvflgelig for at man kan komme hjem i plastpose, men for min del mener jeg det er det verdt den risken. Sender Norge soldater som har erfaring fra tidligere Int Ops trenger de ikke bruke av styrkene som er remerket Afganistan. Det er nok av veteraner ta av, og jeg er overbevist om at mer enn nok av dem er villige til dra. Disse trenger da ikke langvarig trening fr de sendes for de har erfaringen i boks og trenger stort sett kun en oppfriskning og trening i jobbe sammen og bli kjent. Omrdet er de kjent med fra fr, s der har vi en kjempefordel.Hper Norge deltar......

17.08.2006 @ 08:45
Postet av: Andreas

Hvis Norge var med p forre bort Palestina etter siste verdenskrig (i FN-regi), s har vi utvilsomt et ansvar. N er vel ikke det ta ansvar s moderne lenger.

17.08.2006 @ 17:19
Postet av: Hans Erik Stor

Norge br vente med sende soldater inn i disse farlige omrdene. Vi har ikke nok godt trente soldater til slike oppgaver. Her kommer garantert raketter til hagle.Hvor er forresten SV sine opprrere mot sending av soldater. Har alle ftt blod p fingrene sine n.

Postet av: Libanonvet,35,36,39

Har selv noen kontingenter i Libanon,Ebel es Saqi og Tibnine.Og kan godt vurdere og stille opp om det skulle vre behov.Om Norge senere bestemmer seg for og sende flere soldater ned tror jeg att det er viktigt og inkludere en del veteraner.Norge hadde jo soldater der nede i nesten 20 r og de var meget godt likt og respektert av sivilbefolkningen enten de var shiamuslimer,kristne eller drusere....

18.08.2006 @ 05:03
Postet av: thm

slipp en atombombe over Tel Aviv s er problemet lst. "Gods chosen people" br bytte navn til "Gods chosen terrorists".i 25r har jeg nesten ukentlig sett israelske soldater skyte barn p vei til skole.thmmolde

18.08.2006 @ 08:48

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1822276
hits