Månelanding 08

01.01.2008 @ 21:37
  Jens Stoltenbergs nyttårstaler legger sterke føringer på politikken i året som kommer. Derfor var det grunn til å spisse ørene foran årets seanse. Stikkord for talen var de tre k-ene: Kunnskap, Klima og Krigen i Afghanistan. 

I fjor sto klima-månelandingen øverst på lista. I år måtte klima vike for kunnskap. At norsk skole har sklidd ned den den nedre halvparten av rankinglista har gått rett hjem på Statsministerens kontor. Jens Stoltenberg har innsett at en månelanding forutsetter at man vet hvor månen ligger. Det er først og fremst skolenes ansvar. 

 Høy og mørk
Derfor var det ikke tilfeldig at statsministeren  først tok for seg skolen i årets tale. Samtidig ble klimaproblemene - ikke minst internt i regjeringen - skjøvet ned til andre plass. Etter å ha parkert pilotanlegget for gassrensing på Mongstad før jul, var det ikke annet å vente. Stoltenberg lurte på om pedagogenes reformiver har gått for langt, og lovte (enda en) evaluering av de mange reformene. Men skal han få kjøtt på beinet, må han vise vilje til å ta noen politiske grep. 

Statsministeren pekte på at Kina utdanner dobbelt så mange på universitetsnivå som USA hvert år, men unnlot å knytte satsingen på kunnskap her hjemme til løfter om mer forskning. Det lover dårlig for forskningsminister Tora Aasland, selv om partikollegaen og skoleminister Bård Vegar Solhjell kan spille høy og mørk.  

Klimakameler

 I SV er det mer sprengkraft i uenigheten om Afghanistan enn bruduljene om klimapolitikken eller selvfølgeligheten mer kunnskap i skolen. Derfor blir den tredje av de tre k-ene - Krigen i Afghanistan - trolig den vanskeligste for regjeringen i 2008. Arbeiderpartiet kan ikke leve med en svekket norsk innsats i Afghanistan, særlig ikke etter at prestisjeoperasjonen i Sudan ble lagt på hylla. I nyttårstalen varslet Stoltenberg økt satsing på  bygging av det sivile samfunnet i Afghanistan. Men om dette er nok for SV gjenstår å se. Partiet har behov for å vise fram noen seire i regjeringssamarbeidet etter å ha brukt store deler av 2007 på å svelge fete og skitne klimakameler mothårs med rumpa først. 

Het vår
Allerede til uka holder regjeringspartiet SV sin Afghanistan-konferanse. Der er liten grunn til å tro at konferansen ender med full oppslutning om regjeringens linje, for å si det forsiktig. Samtidig rykker stortingsvalget neste år stadig nærmere. Det varsler en het vår for Stoltenberg II-regjeringen.

Kommentarer:
Postet av: KN

Talen var direkte kjedelig og lite fengslende. Siden den såkalte månelandingen endte i et gedigent mageplask var det utdanningen som skal "berge" Stoltenberg og hans høytflyvende besetning. Må vel innrømme at jeg ikke er noe fan av Stoltenberg og de rød-grønne og håper at de borgerlige klarer å skrape i hop et alternativ. Alt annet enn de rød-grønne må da være bedre.

01.01.2008 @ 22:34
Postet av: Trond

Hvordan skal den løgneren oppfylle sine "visjoner"? Maken til løgn skal man lete lenger etter! Med den skolen som har vært i årevis kan man spørre seg hvem som skal stå for opplæringen. Kjenner du en lærer som har noenlunde peiling på hva som foregår utenfor bøkene de har blitt hjernevasket med?

01.01.2008 @ 23:30
Postet av: Kjartan

Dreneringen må gjerne dra til månen for min del og trenger ikke komme tilbake...Alle har visst siden 1997 at skolen har blitt verre og verre. Det har vært åpenbart at matematikk- og naturfagundervisningen har skrantet. Svaret på hvorfor er enkelt: Alle med et snev at matte og naturfagforståelse har valgt andre yrker. Dermed er det bare lærere som ikke ønsker å undervise i matematikk igjen i skolen. Det er bare en ting å gjøre og det er å differensiere lønn og gi bedre betalt for dem som kan undervise i matematikk og naturfag. Det må lærerne selv også innse. Solidariteten lærerne imellom holder på å ødelegge norsk realfagsundervisning. Her må dreneringen ta grep, men de klarer neppe det med SV til rors i skolesektoren. Kunnskap må av og til bankes inn og det må settes krav til alle involverte. Så kan heller SV ta med seg dreneringen til månen, tror den ligger en plass i Sulitjelma... God tur!

03.01.2008 @ 08:48
Postet av: Jørånd

Jeg kan ikke legge skjul på at Arbeiderpartiet er ute på dypt vann i flere saker.MÅNELANDINGS-prosjektet må jeg nødvendigvis si ble vanskelig og gjennomføre så lenge vi fortsatt har valgt å ha EØS-avtalen. Da blir nemlig de fleste grunnleggende prinsipper(rel.konkurranse-utsetting,neg. til store STATLIGE invisteringer)styrt fra BRUSSEL. Ap's "invistering";like muligheter:arbeid til alle.Dessverre vil ikke Ap skjønne at en stor andel av de 4,8% som er under fattigdomsgrensen har INGEN mulighet til å være med på deres arbeids-prosjekt.Glem FRP-koden,de har nemlig et poeng;de fattige blir satt i stikken!Mitt politiske ståsted er i Oslo Ap,og derfor blir det vondt og se at mitt parti er et imperialistisk parti som ikke har plass til fattige sjeler i vårt samfunn.3 K' kunne like greit være 3 T'! Hvis de rødgrønne vil stå sterkt for en ny regjeringsperiode bør de senke %andelen av fattige.

03.01.2008 @ 12:52

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5637054
hits