Back to the 80s

27.04.2007 @ 02:10
Av Ole Berthelsen

Ikke før har Boris Jeltsin tatt kvelden før tsar Vladimir og Stein Lillevolden slår til. 


Torsdag rykket Oslo by tilbake til 1980-tallet. Russlands president Vladimir Putin kuppet Natos utenriksministermøte ved hjelp av et isgufs fra Moskva. I sin tale til nasjonen slo Putin fast at Russland vil legge avtalen om konvensjonelle styrker i Europa - den såkalte CFE-avtalen - på is til Nato-landene ratifiseres den.

 

Star Wars
Plutselig var det hjertevarme Nato-møtet blitt til kald krig mellom Nato-medlemmene på den ene siden, og Russland på den andre. for gamle travere minnet dagen stygt om kjølige stunder under Den kalde krigen.

 

Årsaken til Putins knallharde tale var Bush-administrasjonens plan om et rakettforsvar i Europa til bruk mot "røverstater" som Iran og Nord-Korea. Amerikanernes overdrevne tro på raketter som kan skyte ned andre raketter, stammer fra 1950-tallet, men ble aktualisert da Ronald Reagan presenterte sin "Star Wars"-visjon i 1983.

 

Ti raketter
Reagan så for seg en paraply av rombaserte laservåpen drevet av atombomber (!) og raketter skutt opp fra bakken som ville pulverisere sovjetiske atomraketter før de nådde USA eller Nato-land. Snart 25 år senere er visjonen redusert til en plan om ti raketter uten stridshoder, utplassert i Polen, og med en radar i Tsjekkia.

 

Latterlig
USAs utenriksminister Condoleezza Rice hevdet torsdag at påstanden om at rakettforsvaret kan true Russland er "latterlig". Det forhindrer ikke Putin og utenriksministeren hans Sergej Lavrov i å slå alarm.

 -         Historien forteller oss at utplassering av et forsvarssystem, fører til et offensivt svar, sa Lavrov, og truet med mottiltak dersom planen blir satt ut i live. 

 Lillevolden
Samtidig med sabelraslingen på Nato-møtet, samlet blitzere seg ved Rådhuset med nedrevne trafikkskilt og andre improviserte våpen for å storme middagen for utenriksministrene i Rådhuset. Og hvem andre enn 80-talls-ikonet Stein Lillevolden sto bak megafonen?  

Lillevolden slo gjennom under husokkupasjonene i Oslo på begynnelsen av 1980-tallet, og er en av de få som fortsatt kler betegnelsen yrkesdemonstrant.  Ansiktet har blitt mer markert, men gulrotbuksene er fortsatt på plass. I motsetning til de kalde krigerne Putin og Lavrov har han også beholdt håret. 

Aksjonen mot Rådhuset endte med at blitzerne ble slått tilbake av politiet. Men etterpå kunne nostalgiske 80-tallsfan kjenne eimen av tåregass i Oslo sentrum, før de dro hjem og satte på LP-plata (!) "Back to the 80s" med Tramteateret.


 Hvem sa at verden ikke går framover?

Kommentarer:
Postet av: Eikmann

"Reagan så for seg en paraply av rombaserte laservåpen drevet av atombomber (!)"

Da falt vel hele innlegget til Berthelsen på sin egen usaklighet..

28.04.2007 @ 04:05

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5423542
hits