En amerikansk tragedie

17.04.2007 @ 11:23
Av Ole Berthelsen

Mandagens skolemassakre i Virginia ryster amerikanerne. Men dessverre er massedrap ved hjelp av skytevåpen kke uvanlig i USA. Så sent som i oktober skjøt en trailersjåfør ned seks småjenter i en skoleklassse i nabostaten Pennsylvania før han skjøt seg selv. Samme år skjøt en 13-åring mot en lærer i Missouri, men våpenet klikket.

Under massakren ved Columbine High School i 1999, ble 12 studenter drept.

Liberale
Kommentatorer peker gjerne på at retten til å bære våpen ligger i amerikanernes sjel, og i grunnloven.  Men forklaringen er neppe så enkel. For det første pågår en politisk kamp mellom nordstatspolitikere som ønsker strengere våpenkontroll, og sørstatene, som tradisjonelt har svært liberale regler.

For det andre var gjerningsmannen i Virginia en student fra Sør-Korea. At han skulle være opptatt av den amerikanske grunnloven og retten til å bære våpen, er lite sannsynlig.

Enklere enn bilkjøp
Derimot har han hatt svært lett tilgang på våpen. Væpnet med en ni millimeter pistol og en 22-kaliber pistol, skjøt den unge mannen ned studenter og lærere i kaldt blod, før han til slutt skjøt seg selv i hodet.

Uansett hvilket motiv gjerningsmannen hadde, var det å skaffe seg våpen svært enkelt. Reglene for å anskaffe seg våpen er hver enkelt delstats ansvar å regulere.  I Virginia er fullt mulig å kjøpe håndvåpen fritt over disk, uten bæretillatelse og uten opplæring.

Derfor kommer massakren til å få debatten om de liberale våpenlovene til å blusse opp, slik den gjorde etter Columbine-massakren. Men åtte år etter Columbine er det fortsatt letter å kjøpe en pistol enn en bil mange steder i USA. 

Ingen selvfølge
32 ble drept i massakren ved Virginia Tech-universitetet mandag før gjerningsmannen skjøt seg selv. Håpet må være at de drepte ikke døde forgjeves, og at massakren vil legge nytt press på politikeren for å innføre strengere våpenregler. Forhåpentligvis vil reglene for å skaffe seg våpen bli innskjerpet. Men det er ingen selvfølge.

Geldof
I 1979 skjøt og drepte 16-åringen Brenda Spencer to lærere med rifle ved en barneskole i San Diego. Ni elever ble skadd i skytingen, før Brenda gikk hjem igjen. Senere forklarte hun at hun "hatet mandager". Kommentaren inspirerte Bob Geldof til å skrive stjernehiten "I Don't Like Mondays". Men låten aldri noen hit i USA.

Erfaringene fra Columbine-massakren tyder  dessverre at tragedien i Virgina mandag neppe blir den siste skolemassakren amerikanerne får oppleve.

Kommentarer:
Postet av: 20 aar i USA bak meg

Jeg er ikke uenig med dine tanker rundt vaapenkontroll, men det er en veldig viktig side av saken du ikke tenker paa,og det er veldig vanlig naar nordmenn skriver om USA, og alle deres problemer.

Ja, retten til aa eie vaapen er meget tradisjonell her i USA, og det er velig lite vold med vaapen som er skaffet paa lovlig vis. En side av saken som man er opptatt av her borte er at hvis man velger aa regulere dette slik at det blir veldig vanskelig aa skaffe seg vaapen,blir det stort sett kun de kriminelle som har vaapen, og det er ikke noen god situasjon. Det er saa enkelt aa skylde paa politikken, men det er jo de som skyter som har skylden. Det er ett utrolig stort "black market" for vaapen her borte, det er alltid mulig aa skaffe seg noe hvis man virkelig vil ha det.

Vi maa komme oss bort fra dette med aa skylde paa politikken, og begynne aa legge skylden der den burde legges, og det er ved de som bryter loven. Jeg er saa lei av at alt ansvaret legges paa samfunnet og politikerne, vi har alle ett individuelt ansvar for de valgene vi tar, og det er helt umulig aa verne seg mot at mennesker velger aa bryte loven. De som vil har alltid muligheten til aa skaffe seg det de trenger.

Du nevner her noen eksempler paa at politikken ikke fungerer, og baserer dette paa 4 eller 5 ting som har skjedd de siste 10 aarene. Dette er jo ingen ting, naar man tenker paa hvor mange vaapen som har blitt solgt i USA i den tiden. Skal man da velge aa endre politikken fordi 5 gale mennsker gjorde noe tragisk, som de sikkert kunne gjort uansett?

Joda, dette kommer sikkert til aa skje igjen, og igjen, uansett hvordan vaapenpolitikken er, men jeg er like sikker paa at en skikkelig smart nordmann igjen vil kaste seg over dette og skylde paa dumme regler, ikke dumme mennesker.

En innvandrer i Norge kommer garantert til aa drepe en nordmann neste aar, men vi kaster ikke ut all innvandrerne for det? Uansvarlig? Dum politikk?

17.04.2007 @ 18:40
Postet av: Leif Åge

Jeg har selv bodd i USA, Mr. US Traditions. Faktisk bodde jeg i Biloxi, Mississippi. For å si det mildt, våpenkontroll er ett ikketema der nede. Men argumentasjonen deres, og ikke minst din, lekker som en sil! Problemet er at det ikke nytter å diskutere med amerikanere om våpenlov, rett og slett fordi de er alt for naive. Faktum er at svartebørsen får våpnene fra ett sted, og hadde ikke alle hjem i USA hatt våpen hadde det ikke vært like mange innbrudd. I tillegg er denne tankegangen om at "kriminelle har våpen, da må vi også", rett og slett IDIOTISK. Vi har politi for å ta seg av kriminelle, resten av dere kan holde dere hjemme foran PC'n med en BUD i hånda.

19.04.2007 @ 09:17

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5414850
hits