Fred, frihet og alt gratis

27.03.2007 @ 10:26
Av Ole Berthelsen

Hvis Jens gjør jobben sin, kan vi snart kjøre til påskefjellet på kinesiske CO2-kvoter.

 

Mandag undertegnet  statsminister Jens Stoltenberg en såkalt rammeavtale om klimasamarbeid mellom Norge og Kina. I klartekst betyr det at Norge vil gjerne hjelpe Kina med å redusere CO2-utslippene sine ved hjelp av norsk teknologi og norske penger.

image4

Holder han jordens klimaproblemer i hånden, eller er det bare skuebrød?

Tanken er god: Å redusere utslipp i Kina er mye billigere enn å kutte utslippene i Norge. Samtidig har framstøtet en ubehagelig eim ved seg. Hvorfor skal Norge hjelpe Kina med penger når landet har mer enn nok av dem?

 

Folkemuseet
Under besøket i Beijing var Stoltenberg innom en såkalt hutong-bydel, der innbyggerne fyrer med kullbriketter. Stoltenberg viste til og med fram en kullbit for å vise hva verdens klimaproblemer handler om.

 

Men bydelen Stoltenberg besøkte er mer å regne som en Beijing-variant av Folkemuseet i Oslo.  De fleste hutong-bydelene er allerede revet til fordel for høyblokker. Nå jobber myndighetene i Beijing med å frede enkelte gamle områder for å vise hva byen en gang var.

 

Vaskemaskin
Samtidig viser miljøproblemene seg fra en helt annen side i Kina. Utbyggingen av byene og økt levestandard krever enorme mengder strøm og vann når tidligere bønder får seg leiligheter og vaskemaskin. Derfor er det ikke helt tilfeldig at president Hu Jintao er på besøk i Moskva mens Stoltenberg er i Beijing. Akkurat nå er det å sikre Kina mer olje og gass viktigere enn å redusere CO2-utslippene.

 

Kola
Med 1,3 milliarder innbyggere og en årlig vekst på rundt ti prosent, er Kina allerede en gigant i verdensøkonomien. Derfor blir det norske tilbudet om å subsidiere tiltak for ren energi i Kina i beste fall en dråpe i havet. I  verste fall blir det en ren sovepute.

 

Framstøtet kan minne om de norske forsøkene på å redusere utslippene fra nikkelverket på Kola. Mens eierne soper inn milliarder, fortsetter Norge å betale de samme eierne millioner for rensetiltak. Er det god miljøpolitikk?

 

Valgår
I løpet av våren skal de rødgrønne spikre målene for de norske CO2-kuttene. Alle er enige om at en stor del av kuttene må skje gjennom kjøp av CO2-kvoter i utlandet. Spørsmålet er hvor stor andelen blir. Til syvende og sist kommer vi ikke forbi at vi selv må stå for størsteparten av kuttene dersom klimapolitikken skal ha noen mening.

 

 I praksis betyr det hårete tiltak som færre påskebiler på veiene og færre flyreiser til varmere strøk. Denne ubehagelige sannheten er det lett å glemme i et valgår. Da er det enklere å glede seg over at kineserne gjerne vil ta i mot norske penger for å kutte sine utslipp. Dermed kan vi nyte påsken i visshet over at noen andre tar seg av utslippene.

 

Kommentarer:
Postet av: Ove

Greit nok at man kan mene mye om å betale kineserne for å kutt CO2. Men å tro at å ofre noen bil- og flyturer her i Norge kommer til å ha noen som helst innvirkning på klimaet, er virkelig naivt. Vakker symbolpolitikk, men klimaet reddes ikke med symbolhandlinger. Før hele verden kan ta STORE kutt i klimagasser til overkommelig kostnad, kan man bare glemme flisespikking som kutt i små fisleland som Norge.

27.03.2007 @ 11:39
Postet av: TJ

Miljø politikken til Norge er jo uansett helt på trynet og 100% urealistisk.

Så lenge det bare er å kjøpe seg fri med kvoter o.l. så vil slike "miljø" tiltak ikke hjelpe noen verdens ting. For det er alltig noen med nokk penger til å gjøre det.

Det som hjelper er mindre folk på verdensbasis.

For å få folk ned på levestandaren er ikke lett.

Og jo mer vi spytter inn i andre "U" land jo mer vil de også ha moderne miljø fientlige ting og tang.

Det at 100.000 nordmen kutter ned på fks. sin bil bruk med 30% hjelper lite når andre land øker sine med 100.000.000 NYE biler fordi de nå får råd til det.

27.03.2007 @ 14:30
Postet av:

Som om jeg skulle ha skrevet det selv! Hva er forresten vitsen med CO2 kvotene om pengene ikke brukes til noe miljønyttig? Når regjeringen betaler CO2 kvoter for flyreiser hvem tar man da pengene fra? Oljefondet? Sykehus og gamlehjem? Og hvem gir man de til? Ikke miljøsaker iallfall. Jo de går tilbake til statsbudsjettet. Siden dette skal beregnes forsvinner noen slanter bort i det store intet/byråkratiet. Og det blir ingen mindre forurensning av den grunn.

28.03.2007 @ 22:14
Postet av: Erlend

hm. Veldig kjekkas-frekkas-artikkel blog, som kanskje ikke er heelt 100 ift hva som er rett og galt. Påstanden med kull og folkemusem er ihvertfall litt for tynn. ...og, hvordan tror du høyblokkene fyrer? Det er en grunn til at luften i Beijing "gråner" fullstendig den dagen de starter fyringen for vintersesongen.

Se mer feks her:

http://www.fanuelsen.no/erlend/blog/2006/11/grey-day-please-stay-at-home.html

01.04.2007 @ 17:38
URL: http://www.fanuelsen.no/mandarin/

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5063727
hits