Don't mention the war

24.03.2007 @ 09:11

HUMMER OG CAMPARI:


Av Ole Berthelsen

 SV har sluttet fred med seg selv om Afghanistan. Men det finnes flere kriger på Gardermoen. 


Torsdag satt delegatene på SV-landsmøtet til tre kvarter over midnatt for å diskutere noen av de 101 forslagene til uttalelser som er kommet inn.

 

Over halvparten av tida ble brukt på om horekunder bør straffes. Saken er en varm potet for partiet, der partileder Kristin Halvorsen og nestleder Audun Lysbakken står på hver sin side.


image2 


Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken før åpningen av landsmøtet torsdag.
Foto: Ole Berthelsen/Nettavisen


Mot normalt

Halvorsen mener et forbud vil drive sextrafikken inn i de lukkede rom, og ramme kvinnene hardest. Lysbakken mener menneskehandelen med kvinner bare kan stoppes gjennom et forbud.

 

Begge brukte første dag av landsmøtet til å understreke at tida der SV var et fløyparti revet av indre krig, er forbi. Lysbakken hevder uenigheten om sexkjøp er en helt normal sak på et landsmøte, men striden om sexkjøp setter et pikant spørsmålstegn ved påstanden

 

Mot sentrum
Saken blir avgjort søndag. Da avgjøres også den viktigste saken på landsmøtet, nemlig nestlederstriden. I utgangspunktet lå det an til et jevnt løp mellom statssekretær Bård Vegar Solhjell og Ingrid Fiskaa. I løpet av landsmøtet kan Solhjell ha fått et lite overtak.

 

Solhjell står fram som den mest moderate kandidaten, mens Fiskaa er opprørernes favoritt.  I februar deltok hun i protesten mot sin egen regjering mot norsk deltakelse i Afghanistan.

 

I løpet av uka har opprøreren blitt mer avslepen, og tydelig beveget seg mot sentrum. Nå støtter hun helhjertet opp om regjeringsprosjektet.
 

Enig og tro
Fiskaas rusletur mot sentrum har trolig sammenheng med at Kristin Halvorsen har overbevist landsmøtedelegatene om at det aller viktigste for SV akkurat nå, er å stå samlet om regjeringsprosjektet. Å protestere mot norske soldater i Afghanistan eller gasskraftverket på Mongstad, er ikke det som samler poeng på Clarion Hotell Oslo Ariport.

 

Det taper Ingrid Fiskaa mer på enn Bård Vegar Solhjell. Hvis delegatene ikke lenger føler at de må ha inn en opprører for å holde Kristin Halvorsen i ørene, kan løpet være kjørt for Fiskaa.

 

En annen sak som har blitt tydelig under landsmøtet er at Kristin Halvorsen har mer behov for en som kan avlaste henne som partileder, enn en som skal holde henne i ørene. Til den jobben er Bård Vegar Solhjell helt klart en bedre kandidat enn Fiskaa. Det kan også bli konklusjonen landsmøtet lander på. Men SV er kjent for å overraske.

 

Tillit
Lørdag legger miljøvernminister Helen Bjørnøy fram SVs miljøstrategi framover. Etter kranglingen om utslippsreduksjoner, Mongstad og Kårstø, har det vært roligere rundt Bjørnøy. En undersøkelse fra TNS Gallup viser at velgernes tillit til SV som miljøparti er redusert. Her får Bjørnøy en oppgave å fyre opp stemningen på landsmøtet.


Kommentarer:
Postet av: Olaf

Halvorsen har tydeligvis mer virkelighetsans enn Lysbakken. Hva med å lære av andres erfaringer? Se på Italia !

24.03.2007 @ 12:15
Postet av: Ottar Holme

Hehe, konge tittel! Min favoritt-episode fra Fawlty Towers.

Jeg er muligens alene om å mene dette, men jeg er litt bekymret for om voldtekts-statistikken øker hvis man forbyr prostitusjon... Jeg mener, hvis du er troendes til å ligge med en av de nigerianske prostituerte, da er du villig til å gjøre "hva som helst" for å få deg litt sex.

27.03.2007 @ 09:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5002175
hits