Ny front for Bush

10.01.2007 @ 09:16
Av Ole Berthelsen

President Bush vil sende flere soldater til Irak og åpner en ny front i Somalia. Det lover ikke godt for Norge.
 

Natt til torsdag la presidenten fram sin lenge varslede strategiplan for Irak. Kjerne i planen er at han øke antallet amerikanske soldater i Irak med 20.000. Mye tyder på at økes ved at de som allerede er der får lenger tjeneste.

 Begge deler er stikk i strid med flertallet i Kongressen ønsker.  Demokratene  føler de har et sterkt mandat, fordi kongressvalget i fjor høst først og fremst handlet om Irak. De ønsker en strategi for hvordan de amerikanske styrkene kan reduseres og etter hvert sendes hjem. 

Stø kurs
Et særmerke for Bush-administrasjonen helt siden 2001 har vært at Bush holder kursen når han først har bestemt seg.  Han har også gitt generalene sine klar beskjed om at han ikke ønsker en strategi for å redusere tapene, men for å vinne. Oversatt til norsk, betyr det at han ikke er villig til å gå særlig langt for å  komme demokratene  i møte. Dermed ligger det an til at Bush åpner en ny front på hjemmebane når

han skal tvinge gjennom sin nye strategi.
Kampfly
I Irak har den groteske henrettelsen av Saddam fyrt opp hatet mot USA enda mer. Onsdag måtte USA sette inn kampfly over hovedstaden. Det rimer dårlig med målet om å overlate ansvaret for sikkerheten i Irak til den irakiske regjeringen og etter hvert trekke de amerikanske soldatene ut. Tvert i mot har borgerkrigen i Irak rammet hovedstaden for fullt.


Statistikken over drepte i Irak er også urovekkende. I løpet av 2006 økte antall drepte amerikanske soldater fra vel 100 til nærmere 200 i måneden. Antall sivile som ble bortført og drept ble over tredoblet, fra 586 i januar til 2180 i november.

Al-Qaida
Bush har hele tiden framstilt krigen i Irak som en fortsettelse av krigen mot terror som startet med  invasjonen av Afghanistan. Natt til tirsdag åpnet USA en ny front i terrorkrigen ved å angripe antatte al-Qaida-leire i Somalia. Som Nettavisen skrev tirsdag, var foranledningen til angrepet jakten på somalieren Hassan Turki - som USA hevder bidro til angrepene mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

 Protest
At islamistene er jaget på flukt vil neppe bidra til å få Somalia på fote igjen. Det understreket også statssekretær Raymond Johansen tirsdag da han protesterte mot det amerikanske angrepet. Men for Bush er kampen mot terrorister overordnet. Derfor kan vi vente oss nye angrep dersom USA finner det nødvendig. 

  Afghanistan
Trefrontskrigen i Irak, Somalia og i på hjemmebane gjør at fokuset på den fjerde fronten, Afghanistan, blir skjøvet enda mer i bakgrunnen. Det er skummelt for Norge, som har Afghanistan som førsteprioritet blant utlandsoperasjonene. Mandag sa forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen at Norge vil øke innsatsen i Afghanistan.

Fred
Spørsmålet er om Bush-administrasjonen er i stand til å holde fokuset på Afghanistan så lenge han sliter med  krig på tre andre fronter. Det lover ikke godt. Norge ønsker også å bidra til fredsprosessen i Somalia. Men den er uansett i det blå dersom USA fortsetter angrepene.

Torsdag deltar utenriksminister Jonas Gahr Støre på et Midtøsten-møte i Madrid. Fredsprosessen der er det knapt noen som husker lenger. Aller minst George W. Bush.

Kommentarer:
Postet av: Andreas

I 1814 gjorde vi et forsk, men ble raskt satt p plass. I 1905 ble vi flyttet p. I sandkassen vr har vi spillerom, men internasjonalt har vi vre"plikter"og ikke mye vi skal ha sagt. Litt spill for galleriet her og der er vel alt

10.01.2007 @ 11:37
Postet av: H. K. E. Bergen

fred kan kun oppns med at begge parter godtar sine tap, og legger bitterheten til side. Begge parter har tapt menneskeliv- hvorfor fortsette ta flere? Kommunikasjon og forstelse er nkkelord. Om somalia skal ha en mulighet til oppn fred p samme mte som somaliland, m det bygges broer mellom de ulike klanene, p deres egne premisser. bush har fullstendig glemt menneskeverdet i kampen mot terror. Og han kaller seg en kristen? og en annen ting, islamistene kaller til hellig krig i allahs navn, er en hellig krig for kristendommen bush driver med ogs?jeg synes mten usa ivaretar sin politiske makt i det internasjole samfunnet er skremmende. med veto rett i FN`s sikkerhetsrd drar de med seg hele vest europa i kampen mot terror, og ingen sier i mot i ett forsk p snu denne voldsspiralen, som kun vil eskalere etterhvert som tiden gr.i verdenshistorien finner vi nok av eksempler p denne utviklingen- en politisk endring m til.

10.01.2007 @ 12:17
Postet av: Vidar N

Problemet er vel heller at for mange fraksjoner tror de kan skyte seg tilbake til makten. Intil de kan overbevises om at dette ikke er mulig har de ingen incentiver for g i dialog.

11.01.2007 @ 11:05

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3504359
hits