Et jordskjelv for Bush

08.11.2006 @ 07:49
Av Ole Berthelsen

George W. Bush kunne leve med at demokratene erobret Representantenes hus. At Senatet også røk, er det en katastrofe for republikanerne.

 Jeg skrev tidligere mandag at med tanke på de mange  skandalebefengte republikanerne som er på vei ut av Representantenes hus, er det ikke sikkert president George W. Bush er så lei seg over det varslede valgnederlaget der tirsdag. 

Verre er det hvis demokratene også får flertall i Senatet. Det vil bety et politisk jordskjelv for presidenten.
Torsdag ble det klart at demokraten Jim Webb seiret i Virginia,og dermed sikret demokratene flertall. Webb vant med noen tusen stemmer. Til alt overmål var han republikaner for inntil ett år siden.


At demokratene fikk flertall i Representantenes hus var ingen bombe. Meningsmålinger tydet på at amerikanerne ønsket å bruke mellomvalget til å sende en tydelig protest til Det hvite hus. Først og fremst er de lei krigen I Irak. Men korrupsjonsskandalene i Kongressen har også kostet republikanerne dyrt.


 Med den  kommende ledereren  i Representantenes hus, Nancy Pelosi, får president George W. Bush en tøff negl å bryne seg på. Ikke bare er Pelosi liberaler og aborttilhenger. Hun har også sagt tydelig fra om hva hun mener om republikanerne. 

-         De lar seg ikke stoppe av penger, sannheten eller anstendighet. De sier hva som helst om hvem som helst. De angriper, og dere må slå tilbake, advarte hun. 

 For George W. Bush kan Pelosi likevel bli et kjærkomment skifte bort fra hans egne partifeller som har hatt en hang til å vikle seg inn i pikante sexhistorier eller korrupsjonssaker.  Mandag morgen inviterte han henne på lunsj.

Bush er også pinlig klar over at demokratene nå sitter på pengesekken. Det vil blant annet få store konsekvenser for krigføringen i Irak.

En trøsst for Bush i forhold til Representantenes hus er at maktskiftet i Representantenes hus på sikt kan styrke republikanerne foran presidentvalget i 2008. En sittende president i sin andre og siste periode er per definisjon en “lame duck”. Med demokratene i ledelsen av Representantenes hus, har George W. Bush en god unnskyldning dersom forslag han kommer med blir topedert av Kongressen. Mye av aggresjonen i forhold til Irak er også hentet ut i god tid før presidentvalget.

For nordmenn og andre utlendinger er tirsdagens valg en demonstrasjon av noe mange har glemt siden Bush tok over: USA representerer mange avskygninger, og amerikanerne har evne til å snu seg rundt raskt.

Samtidig sementerte kongressvalget todelingen av amerikansk politikk. Mens velgerne straffet Bush-administrasjonen på landsbasis, støttet de mange konservative forslag på delstatsnivå. Virginia er ett eksempel. Mens Jim Webb gjorde et mye bedre valg enn det noen hadde ventet, ble det klart flertall for et forslag om at delstatsgrunnloven skal forby ekteskap mellom homofile. De neste to årene i USA blir spennende, også for nordmenn.

Kommentarer:
Postet av: Roar

Nei , Bush hpet vel sikkert p at de skulle tape alt og de brukte sikkert mye penger og krefter p dette valget uten bry seg. Du har sikkert et poeng men tror ikke Bush er spesielt lykkelig akkurat, s dette blir litt teit.

08.11.2006 @ 09:01
Postet av: Gekko

Hva er 'topedert'?

08.11.2006 @ 09:09
Postet av: Salomon

Tror Bush & GOP hadde innsett at Demokratene ville overta flertallet i Representantenes hus. Men at de skulle bli sltt s betraktelig og at de i tillegg ser ut til miste flertallet i Senatet m vre et stort nederlag for partiet. Hvis Demokratene n overtar begge kammersene regner jeg med Bush-administrasjonen vil g hardere tider i mte. Hvorfor? Fordi Demokratene vil ha overtaket nr det gjelder bruken av den store gyldne pengesekken, samt kontrollen av diverse komiteer. Vil ikke bli overrasket om man ogs vil se sittende Republikanerne som vil pne for et nrmere samarbeid p tvers av partier. Man kan ihvertfall fastsl at Demokratene er valgets store vinnere, og at Republikanerne har mye arbeid framfor seg for vinne tilbake tilliten hos folket.

08.11.2006 @ 09:43
Postet av: Jesper

Dette er jo antakeligvis perfekt for mr Bush. N kan Irak problemet som han antakeligvis har insett for lenge siden er "nesten ulselig" f en gradvis justering med "hjelp" av motstanderene hans. Her har man en situasjon som kan skape flere vinnere.

08.11.2006 @ 10:11
Postet av:

-En sittende president i sin andre og siste periode er per definisjon en "lame duck". Feil. En "lame duck" er en president som er fanget av at kongressens flertall tilhrer det andre partiet. Bush har ikke vrt en "lame duck" frem til n.

08.11.2006 @ 15:26
Postet av: Nils

SmellDet er ikke bare Bush og hans kumpaner i USA som har ftt en smell ved dette valget. Ogs alle Frpistene og Bush-vennene i denne spalten slikker n sine sr. Bush kommer til g over i historien som en av USA\s mest elendige president.Godt se at ogs amerikanerne endelig oppdaget dette.

08.11.2006 @ 17:15
Postet av: magnus

:fuck demokratene:ja til irak krigen:la israel vinne i midtsten:ikke la iran f atom vpen:fortsett rebublikkkanerene st p vis makt!

08.11.2006 @ 17:49
Postet av:

hahahahahahah! morsomt:D du glemte "Stem FrP" og "Slakt muslimer", s hadde du vrt gjennomfrt fantastisk :D :D :D

08.11.2006 @ 22:41
Postet av: Ivar

Valget i USA:Dersom man trekker i fra all etterpklokskapen,s kan man se hva man har igjen.Var resultat bra eller drlig for den vrige verden?????Men Valla fr dere ikke !!!!

10.11.2006 @ 09:57

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2632719
hits