Derfor løper Jeppe i Pamplona

07.07.2006 @ 12:06
I stedet for å spørre om hvorfor Jeppe drikker, bør man heller spørre om hvorfor han løper med oksene i Pamplona.

PAMPLONA (TV 2 Nettavisen): Fredag ble en 25-åring fra New Zealand alvorlig skadd av en kampokse under okseløpingen i Pamplona. En annen ble lammet fra livet og ned etter å ha blitt truffet av de tamme kuene som følger kampoksene på løpeturen til tyrefekterarenaen.


Til tross for de åpenbare farene ved løpingen, deltar tusenvis av unge og ikke fullt så unge menn under løpingen. TV 2 Nettavisens medarbeider løp selv på begynnelsen av 80-tallet mens han fortsatt var ung og derfor per definisjon udødelig.

Natt til torsdag var jeg med den unge svensken Andreas Elgh (med en h på slutten) som planla sin første løping noen sinne.


-         Kortversjonen av hvorfor jeg vil løpe er at jeg bare lever en gang. Tenker jeg meg nøyere om, blir det vanskeligere, sa han til TV 2 Nettavisen etter inspeksjonen av den 825 meter lange løypa.


Tatt av okse
Da fredagen kom var Andreas på plass, men ble kastet ut av vaktene fordi det var for mye folk på stedet han sto. Om det var et varsel, er ikke godt å si. Noen minutter senere var 48-åringen Steve Ibarra vitne til at en 25-åring fra New Zealand ble truffet av et horn i låret og slept flere meter av gårde.


-         Han var bare en og en halv meter fra meg. Det var en forferdelig opplevelse å se på, sa Ibarra etter løpingen.


Men han hadde ikke tenkt å gi seg med løpingen av den grunn, bare å holde seg unna partiet i Santo Domingo, der løypa er trang og oksene løper svært raskt.


Tragedie og fest
Festivalen i Pamplona ble udødeliggjort av Ernest Hemingway i boka ”Og solen går sin gang”. Senere ble mange nordmenn bitt av basillen etter å ha lest Erling Gjelsviks ”Dødt løp”.

Men både Hemingway og Gjelsviks bøker er egentlig tragedier, pakket inn i en ramme av fest. Det tragiske understrekes av at festen i Pamplona er til ære for martyren San Fermin, som ifølge legenden ble drept ved at okser trakk han levende gjennom gatene til han døde.

Blir skuffet
En annen side ved festen er tyrefektingen, som også er en tragedie, i hvert fall for oksene. Den populære oppfatningen av tyrefekting er at det er en jevn kamp mellom okse og matador. Men går man til arenaen med den innstillingen, er man dømt til å bli skuffet. Oksen kan nok drepe, men slipper aldri levende ut av ringen.

Så hvorfor i h… drar folk til Pamplona? Svaret er enkelt: På overflaten er San Fermin-festivalen en av de artigste og mest hemningsløse festene på den nordlige halvkule. Samtidig har den litt av tragedien ved seg. Og uten det tragiske hadde den ikke vært så tiltrekkende, dessverre. Skål, Jeppe.Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1588598
hits