Æresdrap eller sykehustabbe?

04.10.2006 @ 11:11

Trippeldrapssaken avslører både et vaklende helsevesen og et kvinnesyn som står for fall.

 Den trippeldrapsiktede 30-åringen Shahzad Khan hadde en lang histore som psykiatrisk pasient bak seg før han drepte de tre søstrene sine Sobia (27), Saadia (24) og Nafisa (13) på bestialsk måte søndag.

Familien hadde også vært rammet av vold i flere år. Eldstesøsteren Sobia ble nær drept av ektemannen da hun ville skilles. Broren Shahzad Khan er kjent som svært oppfarende, ustabil og voldelig. Likevel fungerte han som familieoverhode i lange perioder når faren var i Pakistan.  Siden drapene søndag har det kommet fram stadig mer rystende detaljer i saken. Eldstesøsteren skal ha ønsket å flytte hjemmefra, mens Saadia skal ha nektet å være med til Pakistan av frykt for å bli tvangsgiftet. Det hadde hun grunn til. Storesøster Sobia ble tvangsgiftet med fetteren sin i Pakistan. Hun våget ikke si nei av frykt for å bli drept.  

Samtidig har Khan en lang historie bak seg med mentale problemer og rus. Khans forsvarer hevder at broren forsøkte å få Khan tvangsinnlagt, men at det ikke lyktes. Nå skal  Fylkeslegen i Akershus granske om Khan fikk tilstrekkelig psykiatrisk behandling. Det er meget mulig at Khan var alvorlig syk før drapene. Likevel er det også klart at måten søstrene ble behandlet på i tida før drapene tyder på et tragisk og antikvert menneskesyn blant mennene i familien som innvandrermiljøene må ta på alvor.

 Inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har varslet at regjeringen vil komme med forslag for å bekjempe tvangsekteskap. Trippeldrapssaken gjør spørsmålet enda mer aktuelt. Samtidig bør helseminister Sylvia Brustad undersøke hvordan en åpenbart ustabil person kunne bli vurdert som for frisk til å få behandling.  

Kommentarer:
Postet av: A.R.G

Er det dette politikerne kaller kulturell berikelse?Det er vanskelig å la tvilen komme den tiltalte (S.Khan) til gode da æresdrap har en lang tradisjon i de fleste pakistanske miljøer.Det er et velkjent fenomen at familiens eldste sønn har "rett og plikt" til å styre kvinnenes skjebne innad i familien.Kvinnene skal underkaste seg mannen!For troende muslimer i Norge settes Koranen over den norske grunnloven (dette burde vi snart ha lært?).Koranen fremstiller et kvinnesyn som ikke er forenelig med våre humane verdier.Kjenner jeg politikerne rett, vil de i dagene framover gå ut med beinhard kritikk mot helsevesenet.Skal se om ikke Bjarne H. Hansen eller Sylvia Brustad finner den egentlige syndebukken :0(

04.10.2006 @ 21:12
URL: http://outlook.nettblogg.no/
Postet av: Linn

Det er farlig og rope æresdrap hver gang en innvandrer mann dreper en kvinne. De kan da ha psykiske problemer de også. Er ALDRI noen som sier æresdrap om en norsk mann dreper en kvinne. Men sannheten er at dette også utføres av norke menn som føler seg krenket av f.eks kona som vil gå fra ham. Det psykiatriske helsevesenet i Norge er en vits. Folk får ikke den hjelpen de har krav på. Blir for lett og skylde på islam.

04.10.2006 @ 21:41
Postet av: Simen

Det er tåpelig at folk trekker konklusjoner før alle fakat ligger på bordet. Politiet har ikke rukket å forhøre mannen enda, men alle toneangivenden aviser har dreid denne debatten i rettning æresdrap, kvinnesyn og tvangsekteskap. Ingen som nevner æresdrap hvergang en norsk mann dreper sin kone ? Men medien er rask ute med å beskylde minoriteter for æredrap og kvinneundertrykkelse. Det er våre egne medier som har skylden. Debatten er ikke nyansert. Jeg vet at tvangsekteskap er et marginalt problem i innvandrer befolkning iforhold til problemer i jobb og boligmarkedet. Hvorfor kommer ikke mediene på banen når det gjelder relle problemer som gjelder 100 % av innvandrer befolkningen, som jobb og bolig.Simen

04.10.2006 @ 23:25
Postet av: Geir Haugen

Kjære Nettavisen-kommentator!Finner du virkelig grunnlag for å si: "Trippeldrapssaken avslører både et vaklende helsevesen og et kvinnesyn som står for fall." Er du gud? Hvordan kan du vite noe som helst om dette? Hvordan VET du at helsevesenet her har gjort en slett behandling? Hvordan VET du så mye om denne personens kvinnesyn? Det er pinlig og journalistisk lettvint å kaste ut sånne "avsløringer". På tide med litt selvransaking for manglende tankevirksomhet før denne saken ble skrevet.(Vil til slutt understreke at jeg ikke har tilknytning til verken helsevesenet eller "muslimske" miljøer.)

05.10.2006 @ 09:49

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2232962
hits