Omkamp om Muhammed

03.10.2006 @ 12:25

Flere redaktører burde ha trykket Muhammed-tegningene, mener Presseforbundets leder Per Edgard Kokkvold. I forordet til Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekks bok ”Truet av islamister” går Kokkvold langt i å anklage norske redaktører for å ha vært feige under karikaturstriden.

 

-          Mange av ytringsfrihetene tradisjonelle forsvarere har vært påfallende tause, skriver han, og peker på at flere av avisene som trykket faksimiler av tegningene lot være å støtte Selbekk da det sto på som verst.

 

-          Hvor var disse redaktørene da den norske stat gjorde Vebjørn Selbekk til syndebukk, da den norske regjering fortalte verden at bare et lite fundamentalistisk kristent magasin hadde trykket Muhammed-tegningene? spør Kokkvold.

 

Under en pressekonferanse i Oslo mandag der Selbekk presenterte boka, sa Kokkvold at det kanskje hadde vært bedre om mange flere aviser hadde trykket tegningen, for å gi en klar beskjed til muslimske miljøer at trykkefriheten må vernes.

 

Det er ikke nødvendigvis sikkert at det hadde vært så lurt mens protestene herjet. Men Kokkvold har et poeng i at mange norske redaktører var påfallende tause. Spørsmålet er hva de gjør neste gang en tilsvarende sak dukker opp.

 

Vebjørn Selbekk er mest opptatt av at regjeringen talte med to tunger i saken.

- Ved å late som at bare Magazinet hadde trykket tegningen, skjøv de ansvaret over på meg, mener han.

Han har et poeng i at UD var svært forsiktige med å påpeke at tegningene faktisk var trykket både i Jyllandposten og flere norske aviser før Magazinet gjorde det.


- Jeg har aldri lagt all skyld på Magazinet. Deres dekning sto i en særstilling, men jeg har aldri sagt at de hadde all skyld,  sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

Kanskje har karikaturstriden likevel fått både redaktører og statsråder til å tenke seg om. For debatten var det uansett befriende å se TV 2-dokumentaren mandag om Magazinet-redaktøren som sto midt i striden. TV 2 viste også tegningene, uten at det har fått grytene til å boble verken i Norge eller utlandet. I Damaskus, der ambassaden ble svidd av, var det mandag rolig. Det er kanskje den beste testen på at den nye runden med Muhammed-tegningene var nyttig, nødvendig og ufarlig. Slik sett fortjener magazinet-redaktøren takk for å ha skrevet en bok som fikk debatten i gang igjen i Norge.


Kommentarer:
Postet av: Gunnar

Må si jeg er svært overrasket over at redaktørene i de avisene som hadde trykket bildene ikke tok ordet og forsvarte handlingen. Makan til feighet! Blir spennende å se hva som kommer i de aktuelle avisene på lederplass fremover.

03.10.2006 @ 13:11
Postet av: Bjørn

Det er skremmende og ynkelig å se det knefallet norske medier, politikere og kristene ledere her gjør for islamistene. Jeg skammer meg over å være norsk.

03.10.2006 @ 13:17
Postet av: Kjell Ove Kleivenes

Dokument2 var godt journalistisk håndtverk, der vi fikk se en utenriksminister og en domprost i et flaut perspektiv. De bidrog til muslimsk "seier" i karrikaturstriden. Men har de noe lært?

03.10.2006 @ 15:29
Postet av: Thomas

Honnør til TV2 for en glitrende dokumentar. Norske medier var dessverre feige da dette sto på, og må ta kritikk for dette. Jeg håper - og faktisk tror - at dette bidrar til å øke forståelse i pressen for pressens oppgave i samfunnet. Stoltenberg og Gahr Støre står fullstendig avkledd igjen. De bør ha en troverdighet på frysepunktet i alle menneskerettighetsspørsmål i fremtiden. At regjeringen tildeler en enkeltredaktør skyld for voldelige konsekvenser av gjengivelse av tredjeparts ytringer i debatthensikt er helt utrolig. Det er lett å være tilhenger av menneskerettigheter når det bare er fine ord, det er først når det blir tøft at vi ser hvem som på prinsipielt grunnlag er voktere av grunnleggende menneskerettigheter. Den faktiske ytringsfrihet i Norge er innskrenket etter dette, takket være regjeringen. Et modent Norge ville hatt regjeringskrise etter unnfallenhet i menneskerettighetsspørsmål, vi får det dessverre ikke. Det triste er at dette patetiske knefallet for voldelig ekstremisme ikke følger partipolitiske skillelinjer, det er meget få på politisk hold som kan holde hodet høyt etter karikaturstriden, men en og annen var det jo (Siv Jensen, stand up). Men den mest ubehagelige tanke av alt er jo dette: vi får den regjering vi fortjener i dette demokratiet - vi fortjener faktisk Gahr Støre og Stoltenberg. Gjett hvem som egentlig vant?

03.10.2006 @ 15:31
Postet av: Jørgen Christian Meyer

At lave en dokumentar om sagen om Muhammad-tegningerne synes at være en ganske god ide. Men hvad formålet var med at vise tegningerne en gang til, er mig en gåde. Hvem skulle man teste ytringsfriheden over for? Det var dumt af det kristne magasin, som selv har været mod at filmen Life of brian skulle vises i Norge, at teste ytringsfrihed overfor muslimer. Der havde unægteligt været mere relevant at teste ytringsfriheden over for magasinets egne læsere.Nu ser det ud til at TV2 går i magasinets fodspor, og det er kun at beklage den manglende sociale og kulturelle intelligens, som TV2 demonstrerer.

03.10.2006 @ 16:27
Postet av: Jarle

Dette viser jo hvor FEIG enkelte AVISER er. Og verst av dem alle er Støre den feige og Jens ikke langt bedre. Vis muslimene at her i vesten har vi YTTRINGS - FRIHET.

03.10.2006 @ 16:45
Postet av: Er sannheten om Islam farlig?

Det islamske nettstedet http://home.no.net/islamnor/komp.kristus.html sier følgende om den Gud vi kristne tilber som universets Herre, all skapnings Gud, sitat:?Han (den kristne) vil at muslimer skal tro at Jesus også var gud; en tanke som virker fullstendig frastøtende på oss, fordi det er antitetisk med Allahs Absolutte Fullkommenhet! ( Lovet være Hans Navn ! ) ?. Å si at Jesus er Gud er ikke bare en latterliggjøring av guddomen, men blasfemi av laveste rang og en fornærmelse av menneskets intelligens!?Jeg finner det betimelig å referere til hvordan nevnte islamske nettsted omtaler den Gud vi kristne tilber. De gjør narr av Gud ved å vise til at den kristne Guds transportmiddel er et esel. Deretter utlegger de ved grovt misbruk av Den Hellige Bibel vår Guds egenskaper angående blant annet: Guds åndelige utvikling, Den maktesløse Gud, Gud var uvitende om tiden, Gud var ulærd, Gud lærte gjennom erfaring, Guds rasediskriminering, En søvnig Gud, En hysterisk Gud, En svak Gud, Gud var slått av panikk, etc.Så mitt spørsmål som jeg skulle ønske kunne bli besvart fra Islamsk råd er følgende: Vil dere forsvare eller ta avstand fra den karikering det ovenfor nevnte Islamske nettstedet gjør seg skyld i av den kristnes Gud som er all skapnings Gud? Innen islam er det dødsstraff for blasfemi. Hvilken mulighet er det da for at islamister kan respektere de kristnes tro på Jesus Kristus når de beskriver en slik tro som "blasfemi av laveste rang"?

03.10.2006 @ 17:01
Postet av: Finn Harald Wehus

Det er pinlig å så hvor feigt utenriksminister Gar Støre og statsminister Stoltenberg har vært i denne saken.Det er godt vi har personer som Vebjørn Selbekk.Er det ikke viktig å få fram at hærverk og vold mot andre menesker og andres eiendom ikke kan tolereres? Det burde vel også kvalifisere til en unnskyldning.

03.10.2006 @ 19:43
Postet av: Paul B

Jeg har stor respekt for at Kokkvold er klar og tydelig i denne saken. Pressen kan i det minste være stolte av å ha en talsmann som ham.Man kan gjerne saklig diskutere om det er ok å gjengi religiøse karrikaturer, eller brenne Bibler på TV slik OJ gjorde. Det er sårende og støtende for de medmennesker, meg selv inkludert, som holder sin religion hellig. Dette kan vi diskutere som del av en fri meningsutveklsing. Man kan endog bringe slike saker inn for PFU for prinsippell gjennomgang.Men at noen truer andre mennesker med å ta deres liv fordi de ikke liker det disse har sagt er en reaksjonsform vi aldri må tolerere. Aldri rettferdiggjøre. Uansett sak. Uansett ytring.Det er her det fatale skjer at den norske regjering, og enkelte andre politikere, tar mobbens parti og rettferdiggjør vold og undertrykking i sin egen politisk korrekte prektighets navn. Det er her dagens politikere viser at de ikke eier statsmannens evner, men reduserer seg selv til simple hestehandlere i frihetens marked.

03.10.2006 @ 20:51
Postet av: geir

For noen som bor i muslimske land er formaalet med denne diskusjonen uklart.Bidrar Selbekk og TV2 med noe som helst for forstaaelsen. Hva er maalet? Kristendom for hele vaerden?Utenriksdepartementet pluss ambasadene er proffe. De forbereder oss paa hva som kan skje, som et resultat av diskusjonen.Hva med aa rydde i kristendommens ellendige historie? Myrderier,pedofili,makt og usannheter,kvinnelige prester,sekter,korstaag,fortolkninger etter interne diskusjoner, fritt fram for ? etc.Han har politivakt og familien lider.Han gir ut bok. Hva er formaalet? Bli rik, Forkjynne sin tolleranse, overbevise musslimene eller andre tro-enheter hvor rett han har? Den formen som debatten har, er den frie presse uverdig med mindre den korrigerer med fakta. UD gjoer en utmerket jobb.

03.10.2006 @ 22:12
Postet av: Trond

Det Norske folk burde kreve en unnskyldning av Gahr Støre og Jens. Uansett hvem som har rett i denne saken har vår utenriksminister og statsminister løyet for folket. Dette er noe vi ikke kan akseptere.

03.10.2006 @ 22:42
Postet av: David

yttringsfrihet er ikke noe en skal gji rabatt på! en sier ikke til vodelige ekstremister ...visst dere slutter å true så slutter slutter vi å tale/tegne/skrive våre meninger. Dette har Selbekk forstått og her har støre, Stoltenberg og Bondevik noe å lære !!

03.10.2006 @ 22:48
Postet av:

Kommenat til Bjørn. Du hadde sluppet å skamme deg over å være norsk om vi slapp høre om islam og deres folk. Muhammed osv. Måtte de synke i havet alle sammen

04.10.2006 @ 00:25
Postet av: Kristen

Jeg oppfordrer herved alle muslimer om å konvertere til kristendommen.Fra bibelen (om Jesus):"Han svarte ikke med hån når han ble hånet,han truet ikke når han led,men overlot sin sak til ham som dømmer rettferdig."

04.10.2006 @ 03:47
Postet av: Tor Iver

Spørsmålet er jo hvorfor en "kristen" avis fant det formålstjenelig å gjøre Hedningesamfunnets jobb med å håne en av de monoteistiske religionene. Hva blir det neste? Skal de begynne å trykke et "best of" fra Hedningesamfunnets tegneseriehefter "Jesus Kristus & Co"?Problemet med tegningene er at muslimene tar sin religion alvorlig, og ikke har blitt pudler i et sekulært forbrukersamfunn der anti-kristen black metal er en av de bestselgende genrene. (Kjekt for oss black-metal-diggende ateister, selvsagt.) Men redaktører av kristne aviser skulle man tro var mer interessert i å kjempe for religionen, ikke mot konkurrerende trosretninger i en desperat "hund spiser hund"-konkurranse. Man kan ikke gi Islam skylden for at kristendommen forvitrer i Europa.

04.10.2006 @ 08:36
Postet av: Gunnar

til Meyer:du sier "Det var dumt af det kristne magasin, som selv har været mod at filmen Life of brian skulle vises i Norge, at teste ytringsfrihed overfor muslimer." Kan du linke til en artikkel som underbygger dette? Meg bekjent var Selbekk 10 år (!!!) gammel da filmen kom, og Magazinet ble ikke startet før 10 år etter at filmet ble utgitt!

04.10.2006 @ 08:58
Postet av: Dag Øyvind Juliussen

Takk til TV2 for en nødvendig og meget god dokumentar om kariakatur striden. Mange peker i denne konflikten på sårede religiøse følelser m.m. Det er definitivt feil fokus, bortimot alle mennesker blir til tider provosert eller såret på en rekke områder. Det som er konfliktårsaken i denne saken er islamistenes intolrerante volds ideologi. Jeg har selv personlig kontakt med kristne som lever i muslimske områder. Ved en anlednig samtalte jeg med en kristen arabisk leder på Vestbredden. Jeg stilte han følgende spm: "Hva skjer med en muslim dersom han blir en kristen", svaret kom kontant: "Da blir han drept". Og det er nettopp denne voldelige intolrerant ideologien som er hoved problemet. Vi står idag ovenfor reelle problemer i et Europa som kan bli stadig mer islamisert.

04.10.2006 @ 10:12
Postet av: Norge

Du verden så feige politikere vi har i Norge, vi har ytringsfrihet, la muslimene sutre, true, osv. men ikke la de kneble ytringsfriheten. Det er på tide at sosialistene som snart har ødelagt landet vårt med innvandring skjønner hva de faktisk har gjort med all den innvandringen. SEND DE HJEM til MUSLIM land, hvor de kan ha den j.... relgionen for seg selv. Kall meg gjerne rasist ( før ville jeg benktet det, men nå er det nok, og vi blir stadig flere)!

04.10.2006 @ 11:17
Postet av: Jarle

Komme hit til vårt land, og kritisere våre verdier og religion, kneble oss,true oss, frata oss ytringsfriheten, på vei til sosialkontoret?Hvor stupide kan vi bli?

04.10.2006 @ 11:17
Postet av: tore

TV2 viser frem karikaturene igjen for å fremprovosere konflikten igjen. De kunne utmerket ha laget en dokumentar om denne saken uten å vise tegningene. Men ved å hisse opp partene på begge sider så får de mere konflikt, og dermed kan de dra igang de elendige debattprogrammene sine med "vil du ha gratis sprit eller en neger som nabo? ring inn!"Ytringsfrihet krever også et minimum av fornuft og respekt for andre mennesker. Tv2 mangler begge.

04.10.2006 @ 12:10
Postet av: Tor

Nå må flere medier vise tegningene, og ikke la seg skremme av fundamentalister.

04.10.2006 @ 13:22
Postet av: Petter

Jeg forsvarer Selbekks rett til å pisse på andres hellige symboler. På samme måte som jeg forsvarer andres rett til å brenne norske tusjfargede flagg. Det er en del av ytringsfriheten, og vi må forsvare dem uansett hvor usmakelige innholdet i deres ytringer måtte være.Men selv som ateist forstår jeg jo at mange muslimer blir såret og forbannet. Spesielt fordi det var trykket i en avis som Magazinet - en ytterliggående kristenfundamentalistisk avis som var sterk motstander av oppmykningen av blasfemiparagrafen. Og som synes å ha som hovedbudskap at muslimer er mindreverdige mennesker. TV2 innslaget har et budskap, og da må man selvsagt kunne trykke bildene for å illustrere det. Noen liker det ikke, men ingen gidder å bli skikkelig forbanna. Trykkingen i Magazinet er noe annet fordi det er klart for alle at det kun er gjort for å håne og fornærme. Minner meg litt om pøblene på ungdomsskolen som viftet med balltre i lufta foran ansiktet ditt og ropte "lufta er for alle".

04.10.2006 @ 20:28
Postet av: Wolfen

Kom det som noen overaskelse at den norske pressen og norsk media er feige?? Norsk presse er noe av det feigeste man kan komme borti og i sin frykt for å si eller trykke noe som ikke er politisk korrekt selger de yttringsfriheten billig på lik linje med den norske stat.

05.10.2006 @ 11:38

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2222744
hits